Špela Perše z opominom in 16. mestom

Na olimpijski tekmi v daljinskem plavanju je zmagala Nizozemka Sharon van Rouwendaal, zadovoljni tudi gostitelji.

Objavljeno
15. avgust 2016 20.35
OLYMPICS-RIO-MARATHONSWIMMING-W
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Slovenska daljinska plavalka Špela Perše je med 26 udeleženkami olimpijskega nastopa na 10 kilometrov v Riu s časom 1;58:59,6 zasedla šestnajsto mesto, za zmagovalko, Nizozemko Sharon van Rouwendaal (1;56:32,1), pa zaostala skoraj dve minuti in pol. Mlada Blejka je bila do polovice preizkušnje v vodilni skupini, v nadaljevanju pa vse ostrejšemu ritmu najboljših ni mogla več povsem slediti. Zanjo je zdaj poletna sezona končana, tudi nadaljevati želi v daljinskem plavanju, jo pa vleče tudi v bazen, v katerem je predlani na evropskem prvenstvu v Berlinu zasedla enajsto mesto na 800 metrov prosto.

»Zelo sem zadovoljna s končnim izidom. Tekma je bila izjemno zahtevna, nekaj je bilo tudi medsebojnih dvobojev in zato mi je bilo na koncu ob pospeševanju še težje. Precej dobro sem znala razporediti moči, da sem imela v zadnjem krogu še dovolj energije. Res sem prejela opomin, toda tekmice ob meni bi si jih zaslužile še več,« v izjavi za STA ni skoparila s kritiko 20-letna Blejka, sicer plavalka radovljiškega kluba, ki je potrdila pričakovano taktiko ostati v stiku z vodilnimi, dokler se pač da.

Nizozemska zmagovalka, svetovna podprvakinja iz lanskega Kazana, je v onesnaženi vodi pred najbolj znano svetovno plažo Copacabano prvo izzivalko, Italijanko Rachele Bruni, pustila za seboj za 17,4 sekunde, za val navdušenja pa je poskrbela bronasta Brazilka Poliana Okimoto, ki je bila še 1,9 sekunde počasnejša, je pa državi gostiteljici iger zagotovila prvo letošnjo plavalno kolajno in sploh prvo v ženski konkurenci doslej. Vendar pa bi po prvotnem razpletu ostala brez odličja, saj je kot druga ciljno črto prečkala svetovna prvakinja, Francozinja Aurelie Muller, ki pa so jo naknadno diskvalificirali.