Sum uporabe dopinga bo visel tudi nad nedolžnimi

Na olimpijskih igrah v Braziliji naj bi ruski tekmovalci osvojili od 60 do 75 kolajn.

Objavljeno
24. julij 2016 23.26
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Olimpijske igre bi dobile povsem novo dimenzijo, če bi prepoved nastopa dobili vsi ruski športniki. Rusija je namreč država, ki je že ves čas med najštevilnejšimi dobitniki olimpijskih odličij. Tiste panožne zveze, ki bodo izključile ruske tekmovalce, bodo zato pomembno vplivale na končni dosežek posameznih držav.

Odločitev o morebitnem izgonu ruskih športnikov z olimpijskih iger bo zelo pomembna, saj gre za državo, ki se na vseh olimpijskih igrah uvršča med najboljše po številu osvojenih kolajn. Brez ruskih tekmovalcev bi se razmerje sil v številnih panogah povsem spremenilo, prav zato bodo na posamezne panožne zveze pritiskali z obeh strani. Rusi bodo hoteli na vsak način v Brazilijo, ker vedo, da lahko poberejo več deset odličij, druge države pa bodo temu nasprotovale tudi zato, ker bi se jim z rusko izključitvijo olajšalo delo pri lovljenju mest na zmagovalnem odru.

Obstaja več napovedi, koliko kolajn naj bi posamezne države osvojile na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Odstopanja obstajajo, toda ne glede na izbrano metodo so rezultati precej podobni. Ruski športniki naj bi v Braziliji tako osvojili od 60 do 75 kolajn. Uspešnejši naj bi bili le ameriški (od 95 do 105 kolajn) in kitajski športniki (od 80 do 85 kolajn). Pri tovrstnih izračunih uporabljajo predvsem naslednja merila: pretekla uspešnost, število prebivalcev, bruto družbeni proizvod, prizorišče iger, dosežki v olimpijskem letu …

Napoved inštituta Peterson

Na ekonomskem inštitutu Peterson je napoved kolajn za igre v Riu spet pripravil Marcus Noland. Pri uspešnosti ruske reprezentance pred štirimi leti za igre v Londonu se je zmotil za 16 odličij, a pravi, da je za odstopanje kriva ruska sistematična uporaba dopinga. Poudaril je podatek, da je Mednarodni olimpijski komite po igrah leta 2012 odkril že enajst ruskih prevarantov z olimpijsko kolajno, zato je njegova statistična napaka v resnici precej manjša.

Pred igrami v Riu je izračunal, da se Rusom nasmiha 67 olimpijskih kolajn, a pri tem ni upošteval dopinga. Če bi ruska sistematična uporaba prepovedanih poživil ostala skrita, potem bi Rusi tokrat lahko celo presegli mejo 80 olimpijskih odličij.

Kakšen vpliv na razporeditev olimpijskih kolajn bi imela morebitna izključitev Rusije, nazorno kažejo dogodki s poletnih iger v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 1980 na igrah v Moskvi ni bilo ameriške reprezentance, športniki iz Sovjetske zveze pa so osvojili kar 195 odličij. Štiri leta pozneje je bila situacija obrnjena. Na igrah v Los Angelesu so manjkali sovjetski športniki, zato so največ odličij pobrali Američani (174). Obe športni velesili sta bili skupaj na olimpijskih igrah spet leta 1988 v Seulu. Takrat so tekmovalci iz Sovjetske zveze osvojili 132 kolajn, Američani 94, kar je precej manj kot pred tem, saj je bila konkurenca občutno močnejša.

Ne glede na to, kakšna bo dokončna odločitev panožnih zvez, lahko v številnih panogah pričakujemo pestro dogajanje. Na tekmah brez ruskih tekmovalcev bodo priložnost za odličje dobili športniki iz drugih držav, novo dimenzijo pa bodo imele tudi panoge, v katerih bodo Rusi imeli dovoljenje za nastop. Škandal je tako velik, da bo sum uporabe dopinga visel tudi nad nedolžnimi, a morda bo prav to še bolj podžgalo ruske športnike. Dokazati bodo hoteli, da so dobri zaradi lastnih prizadevanj in ne uporabe prepovedanih substanc.

Dodatna motivacija

Tovrstni škandali so v preteklosti že pomenili dodatno motivacijo. Pred natanko desetimi leti so svetovni prvaki v nogometu postali Italijani, čeprav so na mundial prišli z veliko črno piko zaradi nameščanja rezultatov in podkupovanja sodnikov v italijanskem prvenstvu. Toda italijanske nogometaše je ta škandal še bolj povezal, da so kritikom zaprli usta s končnim zmagoslavjem.