Tenis na OI: Murray po štiriurnem maratonu ubranil naslov, bron Nišikoriju

Škot Andy Murray je v finalu po štirih nizih premagal Argentinca Juana Martina del Potra s 7:5, 4:6, 6:2 in 7:5.

Objavljeno
14. avgust 2016 19.16
Posodobljeno
14. avgust 2016 21.38
TOPSHOT-TENNIS-OLY-2016-RIO-PODIUM
M. Ž.
M. Ž.

Rio de Janeiro - Škot Andy Murray je postal prvi tenisač z dvema naslovoma olimpijskega prvaka v tenisu, potem ko je v finalu po štirih urah premagal Argentinca Juana Martina del Potra s 7:5, 4:6, 6:2 in 7:5.

Škot je dvoboj začel suvereno in v prvem nizu povedel s 4:1, vendar pa v nadaljevanju popustil, tako da je Argentinec s tremi zaporednimi igrami izid izenačil na 4:4. Murray se je ob koncu le zbral in pri rezultatu 5:5 dobil naslednji dve igri za zmago v nizu.

V drugem je Del Potro že v prvi igri odvzel servis nasprotniku in v drugi igri posvojil svojo prednost. Argentinec je preostanek niza mirno nadzoroval potek dvoboja in naprej v deveti igri zapravil prvo zaključno žogo, v deseti pa izkoristil skupno četrto in niz odločil v svojo korist.

V tretjem nizu je prevladoval Murray, ki je svojemu nasprotniku prepustil le dve igri in pri vodstvu s 5:2 unovčil drugo zaključno žogo, za olimpijski naslov je potreboval le še en niz.

Finalista sta v petem nizu zelo slabo servirala in skupaj izgubila kar sedem servisnih iger. Murray in Del Potro sta bila po štirih igrah poravnana na 2:2, nato pa je Argentinec prevzel pobudo in dobil tri izmed naslednjih štirih iger za vodstvo s 5:3. Del Potro se je s tem močno približal zmagi v nizu, ki pa je ni dočakal. Murray je namreč nanizal tri zaporedne igre, za konec pa v dvanajsti igri izkoristil drugo zaključno žogo. Naslov prvaka je bil njegov.

»Finalni dvoboj je izjemno stresen, poln padcev in vzponov, a najbolj vesel sem, da sem zdržal in ubranil prvo mesto iz Londona. V zadnjih letih sem v finalih za grand slam doživel nekaj bolečih porazov, od njih sem se zagotovo nekaj naučil, te izkušnje pa sem tudi unovčil,« je bil vesel Murray.

Nišikori prek Nadala do brona

Japonski tenisač Kei Nišikori si je izboril olimpijski bron, potem ko je bil na dvoboju za tretje mesto po treh nizih boljši od Španca Rafaela Nadala s 6:2, 6:7 in 6:3.

Japonec si je z zmago nad Nadalom priboril svojo prvo olimpijsko kolajno, medtem ko Španec ostaja pri dveh (zlato v posamični konkurenci leta 2008 in zlato v moških dvojicah leta 2016).

Prvi niz se je začel z izenačeno igro, saj sta oba igralca dobila svoji uvodni servisni igri (2:2). Razmerje moči se je nato povsem nagnilo na stran Japonca, ki je odvzel servis Špancu in v šesti igri uspešno serviral za vodstvo s 4:2, za konec pa dobil tudi sedmo in osmo igro.

Nišikori je dobro igro prenesel v drugi niz in v tretji igri izkoristil prvo break priložnost za prednost z 2:1, po sedmih igrah pa je vodil že s 5:2. A to ni ustavilo Nadala, ki je dobil kar štiri zaporedne igre (6:5), v naslednji pa je Nišikori uspešno serviral za podaljšano igro. Ta je bila povsem na strani Rafaela Nadala, ki je svojemu nasprotniku prepustil le eno točko.

O olimpijskem bronu je tako odločal tretji niz. Tudi tokrat je bolje začel Nišikori in v četrti igri odvzel servis Nadalu za prednost s 3:1. Japonec je v sedmi igri serviral za prednost s 5:2 in se povsem približal odličju, naslednjo igro je dobil Nadal, deveta pa je pripadla Nišikoriju, ki je dokončno strl odpor Španca in osvojil bron.

Rezultati olimpijskega turnirja v tenisu

Moški posamični, za prvo mesto

Andy Murray (VB) - Juan Martin del Potro (Arg) 7:5, 4:6, 6:2, 7:5.

 

Moški posamično, za tretje mesto

Kei Nišikori (Jap) - Rafael Nadal (Špa) 6:2, 6:7 (1), 6:3.

 

Mešane dvojice, za tretje mesto

Lucie Hradecka/Radek Štepanek (Češ) - Sania Mirza/Rohan Bopanna (Ind) 6:1, 7:5.

 

Mešane dvojice, za prvo mesto

Bethanie Mattek Sands/Jack Sock (ZDA) - Venus Williams/Rajeev Ram (ZDA) 6:7 (3), 6:1, 10:7.

 

Ženske dvojice, za prvo mesto

Jekaterina Makarova/Jelena Vesnina (Rus) - Timea Bacsinszky/Martina Hingis (Švi) 6:4, 6:4.