Tothu zlato v hitri hoji, Tarnovši bo bron predal Štokalovu

Slovak Matej Toth je zmagovalec preizkušnje v hitri hoji na 50 km. Moldavec Sergej Tarnovši pozitiven na dopingu.

Objavljeno
19. avgust 2016 16.39
Posodobljeno
19. avgust 2016 16.56
OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-WALK50
M. Ž.
M. Ž.

Rio de Janeiro - Slovak Matej Toth je zmagovalec olimpijske preizkušnje v hitri hoji na 50 kilometrov.

33-letni Toth je z razdaljo opravil v času 3:40:58 in za 18 sekund premagal Avstralca Jareda Tallenta, tretjeuvrščeni Japonec Hirooki Arai pa je zaostal za 26 sekund.

Tekmo je najbolje začel svetovni rekorder, Francoz Yohann Diniz, ki je vodil prvih 30 kilometrov, a nato zaradi velikih težav popustil in se vmes tudi zgrudil na tla, kasneje pa se pobral in osvojil osmo mesto.

Tempo je nato začel narekovati Jared Tallent in imel po 45 kilometrih 22 sekund prednosti pred Tothom, vendar pa je Slovak z odličnim finišem kot prvi prečkal ciljno črto in si priboril olimpijski naslov.

Marinova prva Evropejka z zlatom v badmintonu

V finalu olimpijskega turnirja v badmintonu je Španka Carolina Marin (na spodnji sliki) premagala Indijko Sindhu V. Pusarlo z 19:21, 21:12 in 21:15.

Marinova je s tem postala prva Evropejka z zlato olimpijsko kolajno v badmintonu v ženski konkurenci, Pusarlova pa se je morala zadovoljiti s srebrom.

Bron je osvojila Japonka Nozomi Okuhara, ki ji ni bilo treba odigrati dvoboja za tretje mesto, saj je olimpijska prvakinja iz Londona, Kitajka Li Xuerui, dvoboj predala zaradi poškodbe.

V kitajski reprezentanci so si veliko obetali od teh iger, saj so zadnje štiri olimpijske naslove v ženski konkurenci osvojile njihove igralke, te pa so v Riu razočarale, saj so ostale brez odličja.

Tarnovšiju vzeli bron

Moldavski kanuist Sergej Tarnovši (na spodnji sliki) je ostal brez bronastega olimpijskega odličja, saj je bil pozitiven na dopinškem testu.

Tarnovši si je bron priboril v torkovem finalu na 1000-metrski razdalji na mirnih vodah, zdaj pa so se pojavile informacije, da je bil Moldavec pozitven že na predolimpijskem dopinškem testu, zato je ostal brez odličja in hkrati ni smel nastopiti v disciplini C-2 na 1000 metrov.

Po diskvalifikaciji Tarnovšija bo bron prejel četrtouvrščeni Rus Ilja Štokalov. Olimpijski prvak je postal Nemec Sebastian Brendel, srebro pa je osvojil Brazilec Isaquias Queiroz Dos Santos.

Artikov se bo pritožil na kazen

Na teh olimpijskih igrah je bil med dopinškimi prekrškarji tudi bronasti dvigalec uteži iz Kirgizistana, Izat Artikov, pri katerem so našli sledi strihnina.

A Artikov se ne namerava s kaznijo in trdi, da so mu prepovedano snov podtaknili: »Ni pošteno. Nikoli se nisem posluževal dopinga. Bronasto kolajno sem pošteno osvojil. Ta odločitev me je šokirala. Sumim, da mi je francoski dvigalec uteži vmešal doping v mojo pijačo ali hrano. Če bi mednarodna zveza in Mednarodni olimpijski komite pošteno opravila svoje delo, bi moral skočiti za vsaj štiri mesta na lestvici, kajti prva peterica ni čista,« je bil besen Artikov.

Ta je peti olimpijec na seznamu dopinških grešnikov, ki so jih ujeli v Riu. Na tem seznamu so poleg zgoraj omenjenega Sergeja Tarnovšija še kitajska plavalka Chen Xinyi, brazilski kolesar Kleber Ramos in indijski rokoborec Narsingh Yadav.

DANAŠNJI REZULTATI NA OI

Atletika, hitra hoja na 50 km (m)

1. Matej Toth (Svk) 3:40:58

2. Jared Tallent (Avs) +0:18

3. Hirooki Arai (Jap) +0:26

 

Badminton, posamezno (ž):

1. Carolina Marin (Špa)

2. Sindhu V. Pusarla (Ind)

3. Nozomi Okuhara (Jap)

 

Badminton, dvojice (m):

1. Kitajska (Haifeng Fu/Nan Zhang)

2. Malezija (Shem V Goh/Wee Kiong Tan)

3. Velika Britanija (Marcus Ellis/Chris Langridge)

 

Sinhrono plavanje, ekipno:

1. Rusija

2. Kitajska

3. Japonska

 

Konjeništvo, preskakovanje ovir, posamezno:

1. Nick Skelton (VBr)

2. Peder Fredricson (Šve)

3. Eric Lamaze (Kan)

 

Kolesarstvo, BMX (ž)

1. Mariana Pajon (Kol)

2. Alise Post (ZDA)

3. Stefany Hernandez (Ven)

 

Kolesarstvo, BMX (m):

1. Connor Fields (ZDA)

2. Jelle Van Gorkom (Niz)

3. Carlos Alberto Ramirez Yepes (Kol)

 

Vaterpolo, ženske:

1. ZDA

2. Italija

3. Rusija