Usain Bolt le še korak od 3x3

Jamajški šprinterski zvezdnik je s konkurenco opravil tudi na 200 m, saj se je edini spustil pod mejo 20 sekund.

Objavljeno
19. avgust 2016 07.37
Rio Olympics Athletics
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Ne manjka več veliko, pa bo imel jamajški atletski superzvezdnik Usain Bolt v vitrini še tretji zaporedni trojček zlatih odličij z olimpijskih iger. Potem ko se mu je to posrečilo že v Pekingu in Londonu, je v Riu zaenkrat prehodil dve tretjini poti. Po kolajni najžlahtnejšega leska v šprintu na 100 metrov je bil sinoči enako uspešen tudi v tekmovalnem vrhuncu sedmega dne atletskih nastopov, teku na 200 metrov, zdaj mora zbirko le še popolniti kot član jamajške štafete na 4 x 100 metrov.

Zvezdnik, ki bo zadnji dan iger dopolnil okroglih trideset let, je v finalu s časom 19,78 vpisal najboljši izid sezone, vendar pa za lastnim olimpijskim rekordom iz Pekinga (19,30) zaostal skoraj pol sekunde. Zanimivo: do stotinke enak čas je zmogel tudi že dan prej v polfinalu, v katerem je bil ravno tako najhitrejši, le prednost pred prvim zasledovalcem je bila tedaj manjša, zgolj dve stotinki. Še pred tem se Usain v predtekmovanju ni pretirano naprezal, saj je vknjižil šele petnajsti dosežek (20,28).

Bolt je bil tudi na 200 m razred zase. Foto: Leonhard Föger/Reuters.


V finalu se je edini spustil pod magično mejo dvajsetih sekund, na zmagovalnem odru pa sta mu družbo delala Kanadčan Andre de Grasse (20,02), drugi tudi že v polfinalu, in Francoz Christophe Lemaitre (20,12). Nacionalna porazdelitev odličij je bila torej precej bolj pestra kot pred štirimi leti v Londonu, kjer so stopničke zavzeli izključno Jamajčani, ob Boltu še Yohan Blake in Warren Weir. Usainov finalni čas iz Ria v Londonu ne bi zadostoval niti za tretje mesto, kar pa ne čudi, saj razmere za tek na progi, ki jo je pred tem razmočil dež, sinoči niso bile ugodne.

Vse glasnejši so namigi, da bo štafetni nastop, ki bo zaključna disciplina današnjega atletskega programa v Riu (v noči na jutri ob 3.35 po slovenskem času), njegov zadnji olimpijski v karieri. »Dolgo sem garal za to in upam, da se mi povrne. Uživam, občutki so vedno znova fenomenalni, toda po drugi strani se staram in telo ne zmore več vseh naporov. Osebno mislim, da je bil to moj zadnji olimpijski tek na 200 metrov, a se moram še posvetovati s trenerjem,« je pojasnil prvi atletski as sveta.