V Riu predsednika preglasili žvižgi, v Sočiju manjkal olimpijski krog ...

Tudi spodrsljaji so del skrbno načrtovanih prireditev ob odprtju olimpijskih iger. Letos se je zapletlo pri govoru predsednika.

Objavljeno
06. avgust 2016 14.23
OLYMPICS-RIO/OPENING
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
Rio de Janeiro - Žvižgi, ki so na slavnostnem odprtju iger v Riu preglasili govor vršilca dolžnosti predsednika države Michela Temerja, so le zadnji v nizu spodrsljajev oziroma neželenih dogodkov na teh velikih slovenostih. A nikakor niso prvi ali največji »fail« v zgodovini, samo v bližnji preteklosti jih je bilo že kar nekaj.

Na OI v Pekingu 2008 so prireditelji močno zardevali, ko so gledalci opazili, da sicer prisrčen nastop šolarke Lin Miaoke, ki je zapela kitajsko himno, ni bil pravi. Akterka na odru je le odpirala usta, glas na posnetku v ozadju pa je pripadal drugi deklici, Yang Peiyi. Prireditelji so morali priznati, da je niso spustili na oder, ker naj ne bi imela dovolj lepih zob.

Na SP v nogometu leta 1994 v ZDA je bila v Chicagu na odprtju del dogajanja tudi pevka soula Diana Ross. Gledalce je navdušila s pevskim nastopom, malo manj pa z nogometnim: za konec bi morala simbolično zadeti enajstmetrovko, toda žoga je po njenem slabem strelu poletela precej mimo gola. Za nameček se je nato montažna konstrukcija gola, ki bi ga morala pevka zadeti, še prelomila na pol.

Precej znan je polom z golobi na odprtju iger leta 1988 v Seulu. Tam so bele golobe, simbol miru, spustili v zrak, vendar niso vsi odleteli s stadiona. Precej jih je posedlo po robu žare, predvidene za olimpijski ogenj. Ko so se prižigalci ognja z dvigalom približevali bodočemu gorišču ognja, krotki golobi niso slutili, kaj se bo zgodilo, in so mirno obsedeli na robu konstrukcije. Ko je ogenj zagorel, se jih je več deset v trenutku spremenilo v pečene golobe. Krovna olimpijska organizacija MOK po tem ognjenem polomu na prireditvah pod svojim okriljem ne uporablja več golobov ...

Na nogometnem SP 2010 v Južni Afriki so celotno tekmovanje zaznamovale zloglasne vuvuzele, tamkajšnje glasbilo oziroma trobilo, ki je zaradi glasnosti že po nekaj dneh postalo izrazito moteče za vse ljubitelje nogometa po svetu, razen za tiste, ki so na stadionih veselo pihali vanje. Glasne vuvuzele so preglasile vse drugo, tudi glasbene točke na odprtju prvenstva.

Na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014 je najbolj znan fiasko tisti z neprižganim olimpijskim krogom. Na velikem zaslonu bi se morali oblikovati olimpijski krogi, a je tehnika pri enem zatajila. Namesto kroga se je pojavila le zvezdica, prizor pa je postal pravi hit, nekateri šaljivci so štiri olimpijske kroge in zvezdico označili kar za nov simbol MOK.