Vasilij Žbogar: "To kolajno sem si izboril na treningih!"

V zadnji regati je uspel obdržati drugo mesto in prijadral Sloveniji četrto kolajno v Riu. Že jutri začne hujšati.

Objavljeno
16. avgust 2016 21.45
OI
A. V.
A. V.

Rio de Janeiro - Jadralec Vasilij Žbogar ni zatajil. V zadnji regati razreda finn je obdržal drugo mesto in si priboril srebrno kolajno. Po prihodu v cilj je zajokal od sreče.

Žbogarjeva kolajna v finalni regati ni bila nikoli pod vprašajem. Slovenski jadralec je namreč ves čas zasedal mesta, ki so potrjevale srebrno odličje.

Portret Vasilija Žbogarja: Prihaja iz dežele, ki jadranju ni prijazna

V regati za kolajne, ki je štela dvojno, je bil najhitrejši Američan Caleb Paine, Žbogar je prišel v cilj kot šesti. Vodilni Britanec Gilles Scott je bil za tekmece nedosegljiv že pred zadnjo regato. Scott je na koncu končal pri 36 točkah, Žbogar pri 68, Paine pa 97. Brez odličja pa je ostal Hrvat Ivan Kljaković Gašpić

Na olimpijskih igrah je Žbogar nastopil že petič in osvojil tretjo olimpijsko kolajno. Na igrah v Atenah leta 2004 je osvojil bronasto odličje, v Pekingu 2008 pa srebrno, obe v razredu laser. Slovenec je bil tudi najstarejši jadralec v disciplini finn v Riu de Janeiru, star je 40 let. Skupno je kolajno osvojil na treh različnih igrah. Od slovenskih športnikov je pred tem to uspelo le Leonu Štuklju, Iztoku Čopu, Luki Špiku in Rajmondu Debevcu.

Vasilij Žbogar: Dovolj je bilo hrane

"Zato sem zelo ponosen, ne vem, če je pet jadralcev, ki jim je kolajne uspelo osvojiti v dveh razredih. Vse tri kolajne so nekaj posebnega. Prva je bila le prva, zaradi nje smo izboljšali finance, druga je bila potrditev dela, tretja pa je posebna zaradi spremembe razreda. In zaradi trpljenja, ker sem se moral zrediti. Zdaj je hrane dovolj in že jutri začnem hujšati."

Žbogar je jadranje v Riu začel odlično. V uvodnih dveh plovih je namreč zasedel tretje in prvo mesto, skupaj pa zasedel vrh. Po drugem dnevu ga je na njem zamenjal Scott, Žbogar pa je padel na drugo mesto. V naslednjih dneh se je uspešno boril z vetrom in tekmeci, Scott se mu je sicer oddaljeval, vendar je Slovenec iz plova v plov trdneje držal drugo mesto in srebrno kolajno.

Slovenija je v Riu osvojila štiri kolajne. Zlata je bila judoistka Tina Trstenjak, srebrn kajakaš Peter Kauzer, bronasta pa še ena judoistka Ana Velenšek.

Jadranje, finn, moški:
ZLATO: Giles Scott (VBr)
SREBRO: Vasilij Žbogar (Slo)
BRON: Caleb Paine (ZDA)

VASILIJ ŽBOGAR

- rojen: 4. oktobra 1975
- prebivališče: Izola
- višina: 188 cm
- teža: 94 kg
- poklic: diplomirani ekonomist, zaposlen na carini
- hobiji: tenis, kolesarjenje, namizni tenis
- klub: Burja Izola
- trenerji: vodja Jure Žbogar, Trevor Millar, kondicijski trener Marzio Braida
- disciplina na OI: razred finn