Veliko težav, a kaj bo šele po koncu iger?

Organizatorji obljubljajo, da bo za varnost na olimpijskih prizoriščih poskrbljeno. Če ne drugače, bo dodatno pomoč ponudil MOK.

Objavljeno
29. julij 2016 17.30
Besedilo: Aljaž Vrabec, foto: Reuters
Besedilo: Aljaž Vrabec, foto: Reuters
Dobrodošli v peklu,« je bilo jasno sporočilo brazilskih policistov na letališču v Riu de Janeiru manj kot mesec dni do olimpijskih iger. Povsem preprosto so z velikim napisom povedali, da se rajsko prizorišče največjega športnega dogodka na svetu spreminja v pekel. A ne toliko za obiskovalce kot za domačine. Športniki in turisti bodo prišli, uživali in odšli, z vsemi posledicami pa se bodo morali spopasti lokalni prebivalci.

Brazilsko gospodarstvo je v veliki krizi. Po nekaterih ocenah je stanje primerljivo z gospodarsko krizo leta 1930. Če bi bila Brazilija v takšnem stanju že leta 2009, potem gotovo ne bi dobila olimpijskih iger, po vsej verjetnosti ne bi niti kandidirala. Toda zdaj je prepozno za drastične spremembe, zato lahko le površinsko krpa premnoge rane. Prireditveni odbor OI je tako oklestil stroške za trideset odstotkov. Število prostovoljcev so zmanjšali s 70.000 na 50.000, število uradnih vozil s 5000 na 4000. Okrnjena je gradnja olimpijskih prizorišč, saj so se odločili, da na tribunah ne bodo dogradili vseh načrtovanih navijaških sedežev, v olimpijski vasi pa bodo zmanjšali število opreme, televizijskih sprejemnikov in druge zabavne elektronike.

Bistveno večji problem je, ker zaradi krizi znižujejo plače policistom, varnostnikom in zdravstvenim delavcem. Nekatere policijske postaje v Riu so tako osiromašene, da prosijo za javne prispevke za pisala, čiščenje in celo toaletni papir. Ker morajo varčevati z gorivom, mnogi policijski helikopterji obstanejo na tleh, policijski avtomobili pa parkirani v garažah. Na ta način privarčujejo nekaj zelencev, toda varnost je mnogo slabša. Podobno je v zdravstvenem sistemu, saj zaradi primanjkovanja finančnih sredstev opravijo vse manj operacij. V bolnišnici, ki je najbližje olimpijskemu štadionu, so morali celo zmanjšati oskrbo do 50 odstotkov.

Mestne oblasti v Riu ostajajo v pričakovanju obljubljene milijarde evrov državne pomoči. Prav to je glavni razlog za nižanje plač policistom, zamujanje pri izplačilih pokojnin in pri gradnji podzemne železnice (za dokončanje primanjkuje 300.000 evrov). Policisti so toliko bolj jezni, ker kljub nizkim plačam vsak dan tvegajo življenje. Samo v tem letu je v Riu življenje izgubilo 49 policistov. Skupno so v mestu zabeležili 2083 umorov, 14 odstotkov več kot lani, po celotni Braziliji je v zadnjem letu zaradi strelnih ran umrlo 42.000 ljudi. Povečuje se število ropov, ugrabitev in tatvin avtomobilov. Nedavno so na plaži Copacabana našli razkosano truplo tik ob prihajajočem olimpijskem prizorišču za odbojko na mivki.

Eduardo Paes, župan Ria, je v začetku julija sprožil obsežno PR-kampanjo, kako težave v resnici niso tako velike. Dejal je, da olimpijske igre niso povezane z gospodarsko krizo v mestu in državi, zato je olimpijski projekt na zdravih temeljih. »Kdor prebira svetovne medije, si misli, da se v Braziliji samo streljamo. Olimpijske igre zagotovo prirejamo v zelo slabem trenutku. Preveč je gospodarskih in političnih afer,« je povedal. Le nekaj dni kasneje je moral Paes v bolnišnico zaradi ledvičnih kamnov, zatem so v strelskem obračunu ubili še enega od njegovih varnostnikov.

Za varnost in ziko poskrbljeno

Kljub temu so lahko najbolj mirni športniki in turisti. Organizatorji obljubljajo, da bo za njihovo varnost na olimpijskih prizoriščih poskrbljeno. Če ne drugače, bo dodatno pomoč ponudil Mednarodni olimpijski komite. Vsak incident bi namreč predstavljal velik črn madež za celotno olimpijsko družino. Dejstvo je tudi, da se večina kriminalnih dejanj zgodi v revnih mestnih predelih, žrtve pa so lokalni prebivalci.

Za varnost naj bi med igrami poskrbelo 85.000 policistov, vojakov in varnostnikov, kar je dvakrat več kot na prejšnjih igrah v Londonu. Prireditelji so prepričani, da bo takšno osebje dovolj za varnost 500.000 predvidenih obiskovalcev v času OI. Brazilci bodo združili moči z varnostnimi organi iz 55 držav. Ustanovili so tudi posebno protiteroristično enoto s strokovnjaki iz Združenih držav Amerike. Brazilska meja je dolga kar 16.885 kilometrov, zato imajo potencialni teroristi veliko možnosti za vstop v državo.

Kot da prireditelji ne bi imeli dovolj težav, so potem v Braziliji potrdili še prisotnost virusa zika. Gre za virus, ki ogroža nosečnice in njihove nerojene otroke. Da okužba z virusom zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda, je kot prva dokazala prav skupina slovenskih znanstvenikov. Posledice lahko čutijo tudi odrasli, saj lahko zika povzroči nevrološke težave.

Številni športniki so se ustrašili morebitne okužbe, zato so nekateri odpovedali udeležbo na OI. Najbolj so se prestrašili najbogatejši športniki, prednjačijo ameriški zvezdniki iz košarkarske lige NBA in najboljši golfisti. Nekatere pomisleke so imeli teniški igralci in igralke, toda vsesplošna panika se je počasi umirila.

Zika se v večini primerov prenaša s pikom okuženega komarja. Za olimpijske igre je koristno, da sta julij in avgust v Braziliji zimska meseca, zato je komarjev manj. Ker bodo praktično vsi prostori v olimpijskih kompleksih klimatizirani, je prisotnost komarjev malo verjetna. Športnikom bodo preventivno vseeno razdelili zaščitne obleke in pršila proti komarjem. Ker je virus zika spolno prenosljiv (v spermi preživi do dva meseca), so za športnike pripravili kar 450.000 kondomov. Prireditelji zagotavljajo, da možnost okužbe z virusom zika praktično ne obstaja več. Pri tem se sklicujejo na podatke Svetovne zdravstvene organizacije WHO, da v Braziliji v zadnjih tednih upada število infekcij.

Toda skrb, kaj bo s športniki in obiskovalci na olimpijskih igrah, je v marsičem pretirana. Za njih bo gotovo zelo dobro poskrbljeno, največji zvezdniki si lahko zraven brez težav privoščijo osebno varovanje. Pomembnejše vprašanje je predvsem, kaj bo z Brazilijo po koncu olimpijskih iger? Je resnično potrebno, da država v gospodarski krizi zapravlja milijarde evrov za 16-dnevni športi dogodek? Gospodarska kriza bo ostala v državi, prav tako vsi dolgovi. Olimpijske igre bodo sicer prinesle milijonske dobičke, ampak razdelile si jih bodo mednarodne korporacije in lokalni oblastniki. Brazilija je namreč pred dvema letoma že gostila svetovno nogometno prvenstvo, a je država zatem zašla v še večjo krizo. Zelo težko je pričakovati, da bo zdaj kaj drugače po olimpijskih igrah.