ZDA v Rio s 555 člani olimpijske ekipe

V ameriški olimpijski reprezentanci v Riu de Janeiru bo več žensk kot moških.

Objavljeno
24. julij 2016 13.27
SPO-OLY-BKO-ARGENTINA-V-UNITED-STATES---USA-BASKETBALL-SHOWCASE
A. V., STA
A. V., STA

Los Angeles - Združene države Amerike na olimpijske igre v Rio de Janeiro pošiljajo 555 članov olimpijske reprezentance, v kateri je 292 športnic in 263 športnikov. ZDA bodo šele drugič v zgodovini na igrah imeli več športnic kot športnikov; prvič je bilo to v Londonu pred štirimi leti, ko je bilo 269 žensk in 261 moških.

Američani bodo imeli v svoji sredi 68 nosilcev zlatih medalj in 191 članov, ki so že nastopili na OI. Nastopili bodo v 27 športnih disciplinah in se bodo potegovali v 244 od 306 končnih odločitvah za medalje.

Ekipa je bila predstavljena na Venice Beachu v Los Angelesu, v njej pa sta tudi dobitnika največjega števila olimpijskih medalj doslej, plavalni zvezdnik Michael Phelps, ki je zbral 22 odličij, od tega 18 zlatih, ter atletska zvezdnica Allyson Felix, ki ima šest medalj, od tega štiri zlate. Štiri zlate medalje sta doslej na OI osvojili tudi sestri Serena in Venus Williams, od tega tri skupaj v paru, in bi s peto postali najboljši olimpijski udeleženki v tenisu.

V ekipnih športih bodo košarkarice ZDA skušale olimpijsko zlato osvojiti šestič zapored, košarkarji pa tretjič v nizu in skupno šestnajstič. Nogometašice bodo imele priložnost, da kot prve v zgodovini po osvojitvi svetovnega naslova ob prvi naslednji priložnosti pridejo tudi do olimpijskega zlata.