Žvižgačica Stepanova končala pravni boj za nastop na OI v Riu

Le nekaj ur pred odprtjem olimpijskih iger se je odločila, da ne bo vložila zadnje pritožbe na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (Cas).

Objavljeno
06. avgust 2016 00.50
IOC Russia
A. V., STA
A. V., STA
Rio de Janeiro - Atletinja Julija Stepanova, ki je tako kot njen mož Vitalij pomagala pri odkrivanju s strani države podprtega sistematičnega dopinga v Rusiji, se je le nekaj ur pred slovesnim odprtjem olimpijskih iger v Riu de Janeiru odločila, da ne bo vložila zadnje pritožbe na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (Cas), ker ne sme nastopiti na OI.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je tekačici na 800 in 1500 m prepovedal nastop, ker je bila v preteklosti zaradi dopinga že kaznovana in je odslužila dveletno prepoved nastopanja. Mednarodna atletska zveza (Iaaf) je sicer podpirala nastop Rusinje na OI, "ker je ogromno pripomogla k odkrivanju dopinga".

"Prepričana sva, da prepoved nastopa Julije na OI, ki jo je izrekel MOK, dal jasno sporočilo, da sta svetovni protidopinški kodeks in olimpijske vrednote več ali manj le črke na papirju. Kot rezultat tega ne bova vložila pritožbe na Cas," sta med drugim v sporočilu za javnost zapisala Stepanova. Vitalij je bil uslužbenec ruske protidopinške agencije in je v zadnjih letih pomagal pri razkrivanju ruskega dopinga, v zadnjem obdobju pa je pri tem sodelovala tudi njegova žena Julija.