30 let: od Sarajeva do Sočija, od Jureta do Tine, od srebra do zlata (VIDEO)

V treh desetletjih so slovenski zimski športniki osvojili že petnajst olimpijskih kolajn, zadnja Tine Maze je bila prva zlata.

Objavljeno
14. februar 2014 18.13
ZOI
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Na današnji dan mineva natanko 30 let, odkar je 14. februarja 1984 pred domačimi privrženci v Sarajevu alpski smučar Jure Franko s srebrom v veleslalomu osvojil prvo slovensko kolajno na zimskih olimpijskih igrah. Prebil je led, podžgal snežno evforijo in potem lahko neobremenjeno spremljal, kako so se v naslednjih treh desetletjih slovenski zimski športniki okitili še z (zaenkrat) štirinajstimi olimpijskimi odličji.

Sredina smukaška kolajna Tina Maze je bila prva najžlahtnejšega leska v naši zgodovini, pred tem je v slovenski vitrini pristalo šest srebrnih in osem bronastih. Najuspešnejša panoga je seveda alpsko smučanje, ki se doslej lahko pohvali s kar osmimi odličji, sledijo smučarski skoki s štirimi, smučarski tek z dvema in (po novem) tudi biatlon z eno. V Sočiju bi se lahko tudi ta seznam še razširil, saj so v slovenski deskarski odpravi vsaj trije, ki so se sposobni zavihteti na zmagovalni oder, pa tudi smučar prostega sloga Filip Flisar zagotovo še ni rekel zadnje.

Tokratne 22. zimske igre so šele na polovici, pa jih že lahko mirne vesti označimo za najuspešnejše, saj se pred tem še ni zgodilo, da bi naši tekmovalci naenkrat kar štirikrat stopili na zmagovalni oder. Pred tem so namreč v Calgaryju, Lillehammerju in Vancouvru po trikrat, v Sarajevu in Salt Lake Cityju pa po enkrat. In za konec še, mimogrede, bitka med spoloma: od dosedanjih 15 slovenskih odličij jih je bilo šest osvojenih v moški, kar devet pa v ženski konkurenci. Tina Maze je tudi edina, ki je doslej vpisala več kot dve, na zmagovalnem odru je bila namreč že trikrat, medtem ko je skakalec Matjaž Debelak v Calgaryju leta 1988 vknjižil bronasto posamično in srebrno ekipno kolajno.