Alfie noče podoživeti šoka iz '02

Pred četrtfinalom s Švedsko: veteran Daniel Alfredsson hvali Anžeta Kopitarja.

Objavljeno
19. februar 2014 00.23
P. Z., šport
P. Z., šport
Ljubljana – Daniel Alfredsson je v švedski reprezentanci edini preživeli iz debakla v Salt Lake Cityju. Leta 2002 je Švedska v četrtfinalu senzacionalno izgubila proti Belorusiji. Veteran je prepričan, da se proti Sloveniji kaj takšnega ne bo ponovilo, čeprav opozarja, da delo proti razbremenjenim, a silno motiviranim risom ne bo lahko.

Zdaj že 41-letni letni Alfredsson, dolgoletni kapetan Ottawe, ki si kruh služi pri Detroitu, odločno zavrača vsakršno podobnost med Slovenijo 2014 in Belorusijo 2002.

»Prav nobene možnosti za primerjavo ne vidim. Če sem povsem iskren, je tudi nočem. Polom v ZDA nima prav ničesar opraviti s to tekmo tukaj v Sočiju,« je po včerajšnjem treningu v dvorani Bolšoj za švedski časnik Göteborgs-Posten povedal izkušeni napadalec, ki je s svojim pristopom pravi vzornik mlajšim kolegom. »Vedno je poseben izziv, kadar si v vlogi tako očitnega favorita. Toda velika večina nas je vajenih pomembnih tekem v razmerah, kot so te.«

Časnik vseeno ugotavlja, da je na papirju mogoče povleči nekaj vzporednic s tekmo v Salt Lake Cityju, ki se je končala s 4:3 za Beloruse. Dobri dve minuti pred koncem je Vladimir Kopat zadel s strelom daleč izza modre črte in uprizoril eno največjih senzacij v olimpijski zgodovini, primerljivo z znamenitim čudežem na ledu iz leta 1980. Belorusi so imeli zgolj enega igralca iz lige NHL in še enega iz švedske prve lige. Pri Slovencih je prav tako en član NHL in še trije si kruh služijo na Švedskem, kjer si je obilico znanja nabral Anže Kopitar. »Kopitar? Všeč mi je. Je pravi vodja ekipe in zelo močan v igri s ploščkom. Rad preigrava in s tem odpira prostor soigralcem. Zame je eden najbolj vsestranskih hokejistov, eden glavnih imen v NHL,« je tekmeca iz Los Angelesa hvalil Alfredsson, ki je blamažo iz Salt Lake Cityja spral čez štiri leta v Torinu, kjer je Švedska osvojila zlato in še istega leta kot prva združila olimpijski in svetovni naslov. Slednjega drži tudi zdaj, potem ko je bila lani najboljša na domačem SP. Na njem je Slovenija izpadla iz elite, vendar Alfredsson kljub temu svari pred podcenjevanjem. Nenazadnje so »tri krone« v predtekmovanju le z 2:0 premagale »rise«, pri katerih ni bilo glavnih napadalcev Kopitarja in Jana Muršaka. »Tudi mi imamo tukaj še močnejšo zasedbo, kar smo dokazali s tremi zmagami. Vendar se zavedamo, da nas čaka težka tekma. Upam, da bomo že na začetku vzpostavili prevlado. To je naš sanjski scenarij: vsiliti tekmecem naš ritem in čim prej zadeti mrežo.«

Selektor Pär Mårts se je priljubljenega »Alfieja« za tekmo s Slovenijo odločil premakniti v prvi napad skupaj s Patrikom Berglundom in Alexandrom Steenom. Alfredsson, ki je na tem turnirju že dosegel dva gola, še nikdar ni bil v napadu z njima. »Nič ne de. Fanta se zelo dobro poznata iz St. Louisa, hitra sta in upam, da jima bom lahko sledil,« se je pošalil veteran.