Teja Gregorin tik za deseterico

Teja Gregorin je na olimpijski posamični preizkušnji na 15 km dvakrat zgrešila, a vseeno končala na enajstem mestu.

Objavljeno
13. februar 2014 21.47
Posodobljeno
14. februar 2014 13.00
OLYMPICS-BIATHLON/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rdeča poljana - Edini slovenski predstavnici v biatlonskem delu 22. zimskih olimpijskih iger v Sočiju Teji Gregorin se je posrečil še en nadvse spodoben nastop, ki ga je kronala z uvrstitvijo tik za elitno deseterico. Resda na 15-kilometrski posamični preizkušnji ni mogla ponoviti izjemnega podviga z zasledovanja, ki ga je končala z bronastim odličjem okrog vratu, a je bila vnovič solidna tako v smučini kot na strelišču. Od dvajsetih tarč namreč ni pobelila dveh, po ene stoje in leže, tekaški del pa je končala dobri dve minuti počasneje od zmagovalke, Belorusinje Darje Domračeve, ki se je veselila še drugega zlatega odličja na teh igrah. Na zmagovalnem odru sta ji družbo delali še dve biatlonki z brezhibnim strelskim nastopom, Švicarka Selina Gasparin in še druga Belorusinja Nadežda Skardino. Zlata iz Vancouvra torej ni ubranila Norvežanka Tora Berger, ki je imela že po prvih dveh streljanjih tri kazenske minute pribitka, kar jo je naposled pahnilo na zgolj šestnajsto mesto. Prihodnja olimpijska preizkušnja v biatlonskem središču Laura bo nedeljski moški skupinski štart (ob 16. uri).

Naša 33-letna junakinja je šla v preizkušnjo z lepo popotnico zmagovalnega odra z zasledovanja, obenem je bila v današnji disciplini svetovna podprvakinja leta 2009 v južnokorejskem Pjongčangu, ki bo čez štiri leta gostil prihodnje zimske olimpijske igre. A če je bila Gregorinova največje presenečenje zasledovalne tekme v Sočiju, sta bili na individualni preizkušnji to drugouvrščena Gasparinova, ki je šele v tej zimi Švico vpisala na biatlonski zemljevid z dvema zmagama v svetovnem pokalu, in tretja Skardinova, ki ni med svetovno elito še nikdar zmagala. Prva je za zmagovalko zaostala minuto in četrt, druga še slabe pol minute več. Le pet med 84 udeleženkami je pobelilo vseh dvajset tarč.

POTEK INDIVIDUALNE PREIZKUŠNJE

Najhitrejši z zasledovanja, Domračeva in Bergerjeva, sta začeli že v prvi skupini. Belorusinja je že ob prvem postanku na strelišču dokazala, da je prišla po novo zlato, saj je bila hitra in brezhibna, medtem ko je Norvežanki roka enkrat zadrhtela, zaradi česar je nadaljevala z minutnim kazenskim pribitkom. Gregorinova tekme ni začela najhitreje, saj si je že do prvega streljanja nabrala 25 sekund zamude, nato pa pobelila vse tarče z izjemo tretje, kar je bil sploh njen prvi zgrešeni strel leže na teh igrah. Po prvem strelskem postanku je bila sicer v vodstvu najboljša z olimpijskega šprinta, Rusinja s slovaškim potnim listom Anastazija Kuzmina.

Na prvem postanku stoje se je Ihančanka vrnila v igro za najvišja mesta. Domračeva je namreč zgrešila enkrat, Bergerjeva celo dvakrat, Gregorinovi pa se je posrečil povsem brezmadežen nastop, zaradi česar se je precej dvignila po razpredelnici, blizu je že bila elitni deseterici z dobro minuto zamude za vodilno Čehinjo Veroniko Vitkovo, ki je imela pičli dve desetinki prednosti pred domačo junakinjo Olgo Zajcevo.

Edina Slovenka na štartu je mirno roko ohranila tudi v drugem streljanju leže, saj ni niti enkrat sprožila mimo, vendar pa je bila še vedno debelo minuto za tedaj vodilno Domračevo, ki je dotlej prav tako enkrat zgrešila, a bila z naskokom najhitrejša v smučini. Zadnji postanek je Gregorinovi odščipnil še drugo minuto, saj ni znala pobeliti predzadnje tarče, s čimer je njen zaostanek za vodilno Domračevo poskočil na skoraj tri minute.

Teja, ki tekaško tokrat ni bila tako vrhunska kot v zasledovanju, je kljub veliki zamudi za Belorusinjo, ki je pobrala še drugo zlato odličje v Sočiju, ciljno črto prečkala v najboljši deseterici, na osmem mestu. Pozneje jo je najprej z odlično tekaško predstavo ugnala Francozinja Anais Bescond, ki je ujela celo peto mesto, nato pa še Ukrajinka Julija Džima in Poljakinja Krystyna Palka. Gregorinova je torej naposled na enajstem mestu za zmagovalko zaostala tri minute in 19 sekund (v smučini je bila od nje počasnejša povprečno slabih deset sekund na kilometer), za zmagovalnim odrom pa pol manj. Zgolj v teku je bila precej hitrejša od bronaste Skardinove in primerljiva s srebrno Gasparinovo.

IZIDI OLIMPIJSKE ŽENSKE INDIVIDUALNE PREIZKUŠNJE (15 KM)

1. Darja Domračeva (Blr) 43:19,6 (1)

2. Selina Gasparin (Švi) +1:15,7 (0)

3. Nadežda Skardino (Blr) +1:38,2 (0)

4. Gabriela Soukalova (Čep) 1:57,5 (2)

5. Anais Bescond (Fra) 2:14,4 (2)

6. Veronika Vitkova (Češ) 2:26,4 (1)

7. Julija Džima (Ukr) 2:30,3 (1)

8. Olena Pidhrušna (Ukr) 2:39,9 (1)

9. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 2:42,9 (3)

10. Krystyna Palka (Pol) 3:07,7 (0)

11. Teja Gregorin (Slo) 3:19,1 (2)