Gregorinova spet vrhunsko: same ničle in peto mesto

Slovenska biatlonka Teja Gregorin je olimpijske nastope v Sočiju zapečatila s petim mestom na tekmi s skupinskim štartom.

Objavljeno
17. februar 2014 14.29
Posodobljeno
17. februar 2014 14.30
OLYMPICS-CROSSCOUNTRY/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rdeča Poljana - Edina slovenska predstavnica v biatlonu Teja Gregorin je z odliko zaključila nastope na 22. zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Potem ko se je nekoliko nenadejano okitila z bronastim odličjem na zasledovalni tekmi, bila 15. v šprintu in enajsta na individualni preizkušnji na 15 kilometrov, je olimpijske predstave zapečatila še s petim mestom v današnji tekmi s skupinskim štartom. Če drugega ne, je izpolnila cilj izpred začetka olimpijske zime, ko je dejala, da bi rada vsaj enkrat v sezoni zadela vse tarče na eni tekmi, kar se ji je posrečilo danes, saj ji ni roka zadrhtela niti enkrat v dvajsetih poskusih. Po drugem postanku stoje se je izkušena Ihančanka pognala celo v boj za bronasto odličje, a sta bili mlada Norvežanka Tiril Eckhoff in prekaljena Nemka Evi Sachenbacher-Stehle vendarle hitrejši, do zmagovalnega odra ji je naposled zmanjkalo enajst sekund.

Zmage, že tretje v biatlonskem središču Laura, se je veselila neverjetna Belorusinja Darja Domračeva, nesporna biatlonska zvezda teh iger, ki je edino zlato odličje torej izpustila na prvi tekmi v Sočiju, šprintu, danes pa je najbližjo zasledovalko, Čehinjo Gabrielo Soukalovo, ki je bila pred tem obsojena na četrta mesta, pustila za seboj za 20 sekund. Vse tri današnje dobitnice odličij (v dvoboju za tretje mesto je bila uspešnejša Eckhoffova) so po enkrat ustrelile v prazno, bile pa so dosti hitrejše v smučini kot Gregorinova, ki je za zmagovalko zaostala 40 sekund. Sedemindvajsetletna Belorusinja je postala prva biatlonka doslej s kar tremi zlatimi kolajnami z enih olimpijskih iger.

POTEK TEKME

Edina slovenska predstavnica je odlično začela, sprva izkoristila hitre smuči in na uvodni strelski postanek prišla z manj kot petimi sekundami zaostanka za vodilno Rusinjo s slovaškim potnim listom Anastazijo Kuzmino, prvih pet tarč pa uspešno pobelila in nadaljevala s šestega mesta. V smučini je do drugega streljanja leže precej izgubila in čeravno je tudi v drugo obdržala mirno roko, je bila že več kot pol minute zadaj. Po tretjem strelskem postanku je zamuda za vodilno Belorusinjo Darjo Domračevo poskočila že na 50 sekund, a je bila še vedno v igri za zmagovalni oder. Prvič v sezoni se je zgodilo, da je tudi četrto streljanje, drugo stoje, opravila brezhibno, s čimer se je spustila v boj za bronasto odličje z Nemko Evi Sachenbacher-Stehle in Norvežanko Tiril Eckhoff. Ni se izšlo, že po prvem kilometru zadnjega kroga sta obe tekmici pospešili, 33-letna Gregorinova pa je ciljno črto prečkala sama na petem mestu, s čimer je ponovila svoj dosežek izpred štirih let v Vancouvru.

Jakov Fak in druščina (če bo sreča) šele jutri

Že pred dekleti bi morali danes svoj nastop na tekmi s skupinskim štartom opraviti tudi moški, med njimi Jakov Fak, a je megla preizkušnjo (že drugič) prestavila še za en dan. Če se bo prirediteljem nasmehnila sreča in bodo imeli več sreče z vremenom, jo bodo skušali pod streho spraviti jutri s štartom ob 11.30.

IZIDI ŽENSKE OLIMPIJSKE TEKME S SKUPINSKIM ŠTARTOM

1. Darja Domračeva (Blr) 35:25,6 (1)

2. Gabriela Soukalova (Češ) + 20,2 (1)

3. Tiril Eckhoff (Nor) 27,3 (1)

4. Evi Sachenbacher-Stehle (Nem) 28,3 (0)

5. Teja Gregorin (Slo) 39,4 (0)

6. Monika Hojnisz (Pol) 54,9 (0)

7. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 1:01,5 (2)

8. Olena Pidhrušna (Ukr) 1:11,5 (0)

9. Veronika Vitkova (Češ) 1:23,7 (0)

10. Selina Gasparin (Švi) 1:29,3 (2)