Kuzmina ubranila zlato v šprintu, Teja bo zasledovala s 15. mesta

S prvim olimpijskim nastopom so na štadionu Laura opravile biatlonke. Teja Gregorin v šprintu na 15. mestu

Objavljeno
09. februar 2014 13.29
Posodobljeno
09. februar 2014 14.00
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Soči - Potem ko so včeraj led že prebili biatlonci, so s prvimi nastopi na OI v Sočiju opravile tudi za biatlonke. Razburljivo tekmo šprinta na 7,5 km je edina slovenska predstavnica Teja Gregorin končala na 15. mestu.

Zlato kolajno iz Vancouvra je ubranila Slovakinja Anastazija Kuzmina (po rodu Rusinja), ki je bila na tekmi, na kateri so bile sicer razlike zelo majhne, razred zase. Čeprav ni veljala za glavno favoritinjo, je znova dokazala, da je tekmovalka za velike tekme in dvema kolajnama iz Kanade dodala novo zlato.

S srebrom je domače navijače na štadionu Laura navdušila Rusinja Olga Viluhina (19,9), bronaste kolajne se je v zelo napeti tekmi močno razveselila Ukrajinka Vita Semerenko (21,7).

Gregorinova je s številko 49 začela izjemno hitro, tudi svoj prvi strelski postanek je opravila z odliko in se s prve strelske postaje odpravila kot četrta. Na drugem strelskem postanku je Slovenka zgrešila strel in se tako poslovila od uvrstitve na vrh, vseeno pa odšla na pot proti dobri uvrstitvi. V cilj je prišla kot 11. z zaostankom 42,1 s za Kuzmino, na koncu pa obstala na 15. mestu, kar je dobro izhodišče za zasledovanje.

»Daleč od tega, da ne bi bila zadovoljna, uspel mi je dober nastop. Škoda je tistega prvega strela stoje. A dokazala sem, da lahko hitro streljam in lahko pozitivno gledam naprej,« je po nastopu povedala slovenska biatlonka, ki se bo boljše uvrstitve nadejala v zasledovanju čez dva dni. Razlike so majhne, zato je mogoče vse, je še menila.

Kuzmina znova pokorila konkurenco

Med prvimi, ki je navdušila na štadionu Laura je bila Nemka Evi Sachenbacher-Stehle. Ob slabih strelskih nastopih favoritinj Čehinje Gabriele Soukalove, Norvežanke Tore Berger in Belorusinje Darje Domračeve je z le enim zgrešenim strelom v cilju postavila obetaven čas in se že nadejala visoke uvrstitve. A vendarle so v popolnem streljanju stoje omenjene tri kandidatke za kolajne le nekoliko popravile vtis.

Sachenbacher-Stehlejevo je v cilju za štiri sekunde prehitela Francozinja Anais Bescond, nato pa še Bergerjeva. Z vsemi pokritimi tarčami je tedaj napad na novo olimpijsko kolajno že napovedala Slovakinja Anastazija Kuzmina. Odlično ji je sledila tudi Švicarka Elisa Gasparin in proti cilju odšla kot druga najhitrejša.

Kuzmina je kot branilka naslova v cilju vodstvo prevzela za 29,9 sekunde in se že nadejala novega zlatega odličja. Približala se ji je Poljakinja Weronika Nowakowska-Ziemniak (30,8). Gasparinova je zaostala kakšno sekundo več in v cilj prišla kot četrta. Boj za kolajne je bil še povsem odprt, Kuzmini se je na 27,9 sekunde nato približala še Italijanka Karin Oberhofer. Njen čas je nato ob glasni spodbudi domačih navijačev izboljšala še Rusinja Olga Viluhina (19,9). Slednja je na drugem mestu ostala po prihodu Ukrajinke Vite Semerenko (21,7), ki se je veselila brona.

Kuzmina bo z udobno prednostjo (19,9) napadla še kolajno v zasledovanju, kjer je sicer pričakovati nov napet boj. Razlike so zelo majhne, priložnost za preboj višje se ponuja tudi Teji Gregorin.

V ponedeljek bodo v Sočiju na 12,5-kilometrskem zasledovanju nastopili moški. Norvežan Ole Einar Bjørndalen, ki bo štartal z najboljšega izhodišča, bo lovil osmo zlato medaljo na igrah, s čimer bi postal najuspešnejši udeleženec zimskih olimpijskih iger vseh časov. Dobro izhodišče ima tudi najboljši slovenski tekmovalec Jakov Fak, ki se bo na tekmo podal kot 10., nastopila pa bosta še Klemen Bauer in Janez Marič.

Šprint, 7,5 km:

1. Anastazija Kuzmina (SVK) 21:06,8/0

2. Olga Viluhina (Rus) 19,9/0

3. Vita Semerenko (Ukr) 21,7/0

4. Karin Oberhofer (Ita) 27,9/0

5. Anais Bescond (Fra) 29,9/1

6. Dorothea Wierer (Ita) 30,6/0

7. Weronika Nowakowska-Ziemniak (POL) 30,8/1

8. Elisa Gasparin (Švi) 31,4/0

9. Darja Domračeva (Blr) 31,8/1

10. Tora Berger (Nor) 33,8/1

15. Teja Gregorin (SLO) 42,1/1