Britanci ne želijo ničesar prepustiti naključju

Britanska vlada se je odločila, da v London pošlje dodatnih 1200 vojakov, ki bodo pomagali skrbeti za red in mir.

Objavljeno
24. julij 2012 17.54
OLY-PARK-ADV6/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

London - Posebna komisija nad katero bedi britanski premier David Cameron se je odločila, da bo v London poslala dodatnih 1200 vojakov, ki bodo ves čas OI pripravljeni na posredovanje v roku 48 urah.

Že sedaj je na olimpijskih prizoriščih več tisoč vojakov (skupaj jih bo menda kar okoli 18.000), ki so jih bili prisiljeni vpoklicati, potem ko je zasebno podjetje G4S zadolženo za varnost priznalo, da ne bo kos svoji nalogi.

Zagotoviti bi morali namreč kar okoli 10.000 varnostnikov, a se je njihovo število zaradi težav pri usposabljanju ustavilo pri slabih šest tisoč. Pretekli teden so z britansko vlado dosegli dogovor, da bodo nadaljevali z usposabljanjem svojih varnostnikov, njihovo število naj bi do uradne otvoritvene slovesnosti naraslo na 7000.

»Odločili smo se, da tik pred začetkom miroljubnega športnega spektakla ničesar ne prepustimo naključju,« je pojasnil vladni sekretar za šport Jeremy Hunt. Izvršni direktor londonskega organizacijskega komiteja Paul Deighton je pozdravil potezo vlade, saj je prepričan, da bo vojska, v primeru nepričakovanih varnostnih težav posredovala bolje kot začasni in slabše usposobljeni zasebni varnostniki.

»Preprosto moramo zagotoviti ustrezno varnost v času iger. Menim, da smo z vpoklicem vojske dobili neko jamstvo varnosti, saj so usposobljeni za hitro posredovanje,« je dejal Deighton.