Čop in Špik pometla s konkurenco za uvrstitev v veliki finale

Luka Špik in Iztok Čop sta v konkurenci dvojnega dvojca v svoji polfinalni skupini zasedla prvo mesto.

Objavljeno
31. julij 2012 12.04
Posodobljeno
31. julij 2012 13.37
Š. Ro., D. O., Delo.si
Š. Ro., D. O., Delo.si
London - Slovenska veslača Iztok Čop in Luka Špik sta z odliko opravila polfinale na olimpijski veslaški regati v Etonu. V svojem polfinalu sta suvereno ugnala tekmece in se z zmago prebila med najboljših šest posadk na igrah ter z zmago prevzela tudi vlogo favoritov.

Iz slovenske skupine sta se v četrtkov finale prebila še čolna iz Litve in Velike Britanije, med favoriti sta izpadla Norvežana in Francoza. V prvem polfinalu pa sta presenetljivo zmagala Argentinca pred Novozelandcema in Italijanoma, izpadla pa sta svetovna podprvaka Nemca in branilca olimpijskega zlata Avstralca, piše STA.

Napadala vse do konca

»Zelo sva zadovoljna z načinom vožnje. Peljala sva tako, kot sva si želela - startati skupaj z drugimi, priti v prvi četrtini naprej in nato dodajati,« je svojo prvo oceno za STA podal Čop in bil v celoti zadovoljen s prikazanim v Etonu.

»V predtekmovanju se je pokazalo, da nama gre čoln dobro, skozi sredino sva tam dobila malo, bila sva premalo odločna, danes pa sva vedela, da je najina prednost sredina in ves čas sva dodatno napadala, napadala ... in tekmo dobro pripeljala do konca,« je še dejal za STA.

Čop in Špik sta v polfinalnem nastopu močno spominjala na čase, ko sta bila nepremagljiva za svetovno konkurenco in osvojila zlato olimpijsko medaljo v Sydneyju. »V bistva sva računala, da morava pobegniti za eno dolžino, da imava na zadnjih 500 metrih tako prednost, da se ne bi v zadnjih zavesljajih tolkla za eno od treh mest, saj je bilo jasno, da je tukaj pet močnih posadk in pristop je bil tak, kot je bil in hvala bogu je bil tudi izplen tak, kot sva si želela.«

Polom favoritov

Slovenska veslača tako v finale vstopata kot favorita, čeprav sta bila v prvem polfinalu podobno suverena tudi Argentinca, a v končnici močno popustila. 

Čopa je kajpak presenetilo, da so odpadle nekatere na papirju favorizirane posadke. »A vse posadke, ki so v finalu, so že v predtekmovanju pokazale, da so naredile korak naprej, favoriti pa so bili v nasprotju z izidi iz sezone manj prepričljivi. Pred enim tednom takega finala ne bi napovedal, ampak prepričan sem, da je v finale prišlo ta trenutek šest najboljših čolnov,« je dejal in opozoril, da ne smeta pred četrtkovim finalom nikogar odpisati.

»Na videz je morda položaj nekaj lažji, a Litovca in Argentinca nimata veliko izkušenj, sta pa obe posadki zdaj dobili zalet in samozavest, v vseh ostalih čolnih pa so izkušeni veslači. Prav nikogar ne gre odpisati, Novozelandca in Britanca sta iz kroga favoritov, Italijana zelo nevarna,« je pred finalom še povedal 40-letnik. »Prostora za taktiziranje in branjenje lovorik ne bo.«