Danes začetek OI: s Pekingom bodo tekmovali z ovcami in kravami

Britanci ugibajo, ali bo na drevišnjem odprtju olimpijski ogenj prižgal Steve Redgrave ali Daley Thompson.

Objavljeno
27. julij 2012 10.09
OLY-2012-CEREMONY-REHEARSAL
Eduardo Brozovič, Delov poročevalec iz Londona
Eduardo Brozovič, Delov poročevalec iz Londona
London – Olimpijske igre niso le tekmovanje za športnike, ampak tudi za prireditelje iger, ki razkazujejo mišice pri vprašanju, kdo bo namenil več denarja za sodobne objekte in spremljevalne spektakle. Britanci se zavedajo, da je ključno žarišče prestiža slovesnost ob odprtju, zato so storili vse, da bi danes zvečer vzeli dih celotnemu svetu.

Čeprav se zavedajo, da jih po nepozabnem odprtju iger v Pekingu leta 2008 čaka težka naloga, zagotavljajo, da njihove prireditve zlepa ne bomo pozabili. Pravijo, da so poskrbeli celo za vreme. Kljub črnogledim napovedim sta bila zadnja dneva v Londonu najtoplejša v letu, po današnjih popoldanskih plohah pa naj bi se temperature spustile s 30 stopinj na 20, da »ugledni gostje ne bi prezgodaj zakinkali«. Slovesnost bo namreč kljub polurnemu skrajšanju pravi maraton, saj bo le mimohod 204 reprezentanc trajal dve uri. In le za odtenek hitreje bi šlo, če bi športniki korakali nekoliko hitreje, namesto da poskušajo ovekovečiti dogodek s fotografijami in tvitanjem v živo. To seveda velja tudi za slovensko reprezentanco, ki bo ponosno stopala za zastavonošo Petrom Kauzerjem.

Umetniški vodja 27 milijonov funtov vrednega spektakla je Danny Boyle, režiser znanih filmov Trainspotting in Revni milijonar, za katerega je pred štirimi leti prejel oskarja za režijo. Drevišnji projekt, s katerim bo poskusil očarati 80.000-glavo množico na stadionu, najvišje državnike 120 držav na častni tribuni – med njimi bo slovenski predsednik Danilo Türk – in več kot milijardo televizijskih gledalcev, je poimenoval Otok čudežev in bo orisal razvoj Velike Britanije, pri tem pa začel z njegovo ruralno dediščino.

Da bi bilo vse skupaj čim bolj pristno, je vanj vključil 12 konj, tri krave, dve kozi, deset kokoši, deset rac, devet gosi, 70 ovc in tri ovčarske pse, kar je vznemirilo borce proti mučenju živali. Ti opozarjajo na možnost stresa zaradi soja žarometov, trušča in ognjemeta in zahtevajo »pošteno plačilo za štirinožne in pernate umetnike«. Opravijo, da bi se morali zgledovati po avtorjih filma Babe in jih po odprtju poslati v udobno živalsko zavetišče namesto na njihove kmetije, kjer bo večino kmalu čakal bridki konec. Boyle jim je zagotovil, da bodo z živalmi ravnali zelo lepo, bolje, kot bodo prireditelji iger s tisoči prostovoljcev na stadionu.

Največ domišljije kot običajno vzbuja ugibanje, kdo bo po govorih predsednika MOK Jacquesa Roggeja in kraljice Elizabete II. prižgal olimpijski ogenj. Ker sloviti nogometaš David Beckham, ki je bil zelo dejaven med kandidaturo Londona, vztraja, da bi bilo neokusno, če bi to storil on, ker ni nikoli nastopil na OI, so se Britanci osredotočili na atletsko legendo Daleyja Thompsona in veslača Steva Redgrava, ki je osvojil zlato kolajno na petih zaporednih igrah (1984–2000). V ospredje skrbno varovane skrivnosti pa se kar sam potiska Thompson. Ne le kot dober prijatelj predsednika organizacijskega odbora londonskih iger Sebastiana Coa. »Ne vem, zakaj ljudje govorijo o rivalstvu med Sebastianom in Redgravom. Po mojem je Coe drugi največji britanski športnik v zgodovini OI, takoj za menoj. Redgrave kot veslač ne spada v isti razred. Menim, da je atletika najzahtevnejša olimpijska panoga in temu primerna bi morala biti tudi priznanja,« je odločen Thompson, olimpijski prvak v deseteroboju v letih 1980 in 1984.