Nova kolajna: Žan Košir bronast v paralelnem veleslalomu

Žan Košir je poskrbel za zgodovinski uspeh slovenskega deskanja na snegu: osvojil je bron v paralelnem veleslalomu.

Objavljeno
18. februar 2014 21.19
Posodobljeno
19. februar 2014 05.00
ZOI
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Soči − Po dolgih letih uspehov je slovensko deskanje na snegu le dočakalo prvo olimpijsko kolajno. Osvojil jo je prvi slovenski adut Žan Košir. Zdržal je pritisk po napakah v polfinalu, na koncu pa se z velikim olajšanjem predal veselju ob svoji prvi kolajni na velikih tekmovanjih.

V tekmi za bron je v malem finalu premagal Nemca Patricka Busslerja, ki je v odločilnem nastopu naredil napako in pomagal 29-letnemu Slovencu do velikega uspeha. Pred tem je Košir v polfinalu izgubil proti srebrnemu Švicarju Nevinu Galmariniju.

»V mojem življenju se vse dogaja postopoma, samo to mi je še manjkajo, nekako še nisem dojel, da mi je uspelo,« je Košir povedal po podelitvi cvetja v cilju. »Na začetku je bilo zelo ledeno, iz nastopa v nastop se je mehčalo, noge so bile utrujene, ampak vseeno mi bo Soči lahko ostal v zelo lepem spominu. S svojimi nastopi sicer nisem bil najbolj zadovoljen, žal mi je poraza v polfinalu, mislim da bi zaslužil nastop v finalu. Sem pa nato imel nekaj sreče v malem finalu, ko sem že zaostajal. Na koncu se vse izravna,« je povedal.

Košir je tekmo začel taktično, ni želel že takoj na začetku pokazati vseh svojih atributov, hkrati pa se je bal, da bi tako kot na zadnji tekmi svetovnega pokala že v kvalifikacijah ostal praznih rok. Dva zanesljiva nastopa sta mu brez težav prinesla uvrstitev v izločilne boje. V osmini finala je najprej premagal Švicarja Philippa Schocha, v četrtfinalu Avstrijca Andreasa Prommeggerja, v polfinalu pa klonil proti Galmariniju, ki je bil iz nastopa v nastop bolj suveren, Tržičan pa je na drugi strani delal vse več napak. Že se je zdelo, da se mu je vse podrlo in da mu bo odličje ušlo tudi v malem finalu. A je proti Busslerju že v prvem poskusu nadoknadil zaostanek po napaki, v drugo pa s čistimi zavoji izkoristil smolo tekmeca in se veselil težko pričakovanega odličja.

To je sicer že sedma kolajna za Slovenijo na teh OI in četrta bronasta. Deskarje pa v soboto čaka še tekma v paralelnem slalomu, na kateri bo Tržičan razbremenjen zagotovo znova v igri za odličja.

Slovenski deskarji so tekmo sklenili z velikim ekipnim uspehom: Rok Marguč in Rok Flander sta izpadla v četrtfinalu ter tekmo končala na 5. in 6. mestu. Oba sta po tekmi močno obžalovala izgubljeno priložnost, zlati Marguč, ki se mu je nastop med najboljšo četverico izmuznil za komaj 9 stotink sekunde. V izločilne boje se nista uspela prebiti Izidor Šušteršič in Gloria Kotnik.

Zlato je na veliko veselje ruskih navijačev osvojil Američan, ki nastopa za gostiteljico OI, Vic Wild. Slednji se je hkrati veselil tudi brona žene Rusinje Alene Zavrzine. Zlato je v ženski konkurenci osvojila Švicarka Patrizia Kummer, srebro pa Japonka Tomoka Takeuči.

V kvalifikacijah najvišje Marguč

V kvalifikacijah je najvišje končal Rok Marguč s četrtim časom, Rok Flander je bil šesti, Žan Košir pa osmi. Spodletelo je Izidorju Šušteršiču, ki je bil 21., brez finala je na 24. mestu ostala tudi Gloria Kotnik.

Tekmovalce je pričakala izjemno ledena snežna podlaga, na kakršni v tej sezoni še niso tekmovali. Ta je tudi poskrbela za nekaj presenetljivih izpadov. Brez izločilnih bojev je, denimo, ostal Avstrijec Lukas Mathies, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v tej sezoni.

Vsi trije Slovenci so bili v finalnih bojih sposobni poseči na vrh. Košir je v kvalifikacijah deloval še nekoliko previdno, ni tvegal toliko kot ponavadi in bržkone svoje najhitrejše predstave hranil za nadaljevanje. Marguč je bil že zelo osredotočen in suveren, kot vedno doslej na velikih tekmovanjih, kjer je osvojil že komplet kolajn. Flander, ki bi rad letos sklenil kariero z olimpijsko kolajno, pa je poudaril, da mu zahtevna in dolga proga zelo ustreza.

V kvalifikacijah sta ruske navijače navdušila domača aduta ameriški Rus Vic Wild in Andrej Soboljev, ki sta z najhitrejšima časoma kvalifikacij napovedala lov na kolajno. Presenetil je Bussler na tretjem mestu. V ženski konkurenci je bila najhitrejša japonska veteranka Tomoka Takeuči, na drugem in tretjem mestu v kvalifikacijah sta bili Švicarki Patrizia Kummer in Julie Zogg.

Osmina finala:

V finalnih bojih se je Marguč najprej pomeril z branilcem olimpijskega naslova Kanadčanom J. J. Andersonom, Flander z Nemcem Alexandrom Bergmannom, Košir pa s švicarskim veteranom Philippom Schochom.

Košir je v osmini finala najprej nastopil na rdeči progi, bil zelo zanesljiv in ves čas v prednosti pred izkušenim Švicarjem. Vseeno se tekmec ni kar tako dal in se do cilja povsem približal Tržičanu, ki mu je za nastop na drugi progi ostalo 19 stotink prednosti. Nekako zadržano je na rdeči progi nastopil Marguč, Anderson ga je prehitel že v zgornjem delu proge. A se ni vdal in do cilja nadoknadil zaostanek, razlika med njima je bila le 9 stotink v korist Kanadčana. Flander, ki je v spodnjem delu žreba in se tako s Koširjem ali Margučem lahko sreča šele tik pod vrhom, je začel hitreje kot Bergmann, ki je naredil napako, toda v srednjem delu ga je nato ujel. Slovenec je obdržal 14 stotink prednosti.

Košir bi si na začetku drugega nastopa lahko zagotovil veliko prednost, saj je Schoch naredil napako, a se nato zmedel še sam in se komaj obdržal na deski. Vseeno je zanesljiveje nadaljeval in napredoval v četrtfinale. Marguč je imel s prvega nastopa nekaj zaostanka, a ga hitro nadoknadil. Z zelo mirnim nastopom je suvereno ugnal branilca zlate kolajne, ki je naredil več manjših napak. Na koncu je zaostal za skoraj pol sekunde, svetovni slalomski prvak pa je zanesljivo napredoval med najboljšo osmerico. Podobno je uspelo Flandru, ki je dobro štartal in že na strmini Nemca pustil daleč za seboj.

V četrtfinalu se je Košir pomeril z Avstrijcem Andreasom Prommeggerjem, Marguč s Švicarjem Nevinom Galmarinijem, Flander pa z Nemcem Patrickom Busslerjem. Po Mathiesu je v osmini finala razočaral še drugi v svetovnem pokalu Francoz Sylvain Dufour, poslovil se je tudi srebrni z zadnjih iger Avstrijec Benjamin Karl.

V ženski konkurenci so v četrtfinale napredovale Tomoka Takeuči, Patrizia Kummer, Ina Meschik, Caroline Calve, Ariane Lavigne, Ester Ledecka, Marianne Leeson in Alena Zavarzina.

Četrtfinale:

Košir je nastop proti Prommeggerju začel tvegano in si priboril nekaj prednosti, toda Avstrijec ga je ujel na srednjem ravninskem delu. Prednost Tržičana za nastop na rdeči progi je znaš

ala 4 stotinke. Marguč je zapravil odlično priložnost, Galmarini je namreč naredil veliko napako. A se je Švicar pobral in zelo hitro nadaljeval, v ciljni strmini pa Laščana, ki je deloval nekako zaspano, celo prehitel. Tudi Flander je imel v zgornjem delu prednost na modri progi, a na očitno hitrejši rdeči ga je spodaj Bussler prehitel za 46 stotink.

Košir je drugi del četrtfinala začel zelo dobro, hitro prišel do prednosti in do konca stopnjeval ritem. Prommeggerja je zanesljivo pustil za seboj, napredoval v polfinale in bil tako le še korak oddaljen od kolajne.

Žal priložnosti nista izkoristila Marguč in Flander. Oba sta naredila nekaj napak, Marguč je že v strmini pustil tekmeca predse in čeprav je bilo tik pred ciljem tesno, se mu je polfinalni nastop izmuznil za 9 stotink sekunde. Flander je napako naredil na položnejšem delu in Busslerja tudi na hitrejši rdeči progi v spodnjem delu ni mogel več ujeti ter še tretjič zapored obstal v olimpijskem četrtfinalu.

Košir se je tako za kolajno boril z hitrim Galmarinijem, ki je izločil Marguča. Drugi polfinalni par: Patrick Bussler - Vic Wild.

Polfinalna para med dekleti: Tomoka Takeuči in Ina Meschik ter Patrizia Kummer in Alena Zavarzina.

Polfinale:

Košir je v prvem polfinalnem nastopu dobil rdečo progo, na kateri bi si lahko zagotovil prednost za drugi nastop, toda na strmini je naredil veliko napako. Tekmeca je skušal ujeti v spodnjem delu, bil natančen v zavojih, a Švicar mu je vseeno ušel za 12 stotink sekunde.

V drugo je Tržičan začel zelo hitro, lahko bi ugnal Švicarja, a spet je naredil napako, tokrat tik pred položnejšim delom. Tako je izgubil veliko hitrosti, spodaj izgubljenega ni zmogel nadoknaditi in se tako poslovil od velikega finala. Ostal mu je le še mali finale oz. boj za bron.

V drugem polfinalu je Wild navdušil množico v cilju, pred Busslerjem si je zagotovil 86 stotink sekunde prednosti. Tudi v drugo je bil Američan, ki nastopa za rusko reprezentanco, prepričljiv in domačinom zagotovil odličje.

Izgubila ga je njegova žena Zavarzina, ki je v drugo odstopila in finalni nastop prepustila vodilni v svetovnem pokalu Kummerjevi. Njena nasprotnica je postala Japonka Takeučijeva.

Mali finale:

Košir je v boju za bron znova naredil napako na rdeči progi, zapeljal v sneg in tekmeca spustil naprej. A na dolgi progi se je izgubljeno dalo nadoknaditi. Bil je potrpežljiv in ko je napako naredil Bussler, na ciljni strmini švignil mimo in si za drugi del priboril 72 stotink prednosti.

Slovenski deskar je nadaljeval zanesljivo, ne preveč tvegano, imel pa srečo, da je napako naredil Bussler. Tako je zanesljivo napredoval do cilja in se veselil velikega uspeha.

Med dekleti je Zavarzina po prvem nastopu zaostajala stotinko za Meschikovo, a v drugo nadoknadila izgubljeno in močno razveselila rojake.

Finale:

Galmarini je tudi v finalu nadaljeval s suverenimi predstavami in za 54 stotink prehitel Wilda, a v drugo naredil napako in se moral zadovoljiti s srebrom.

V ženski konkurenci je Takeučijeva za 30 stotink vodila pred Kummerjevo. A je v drugo naredila napako, Švicarka pa je tako po osvojitvi velikega kristalnega globusa postala še olimpijska prvakinja.

Paralelni veleslalom:

1. Vic Wild (Rus)

2. Nevin Galmarini(Švi)

3. Žan Košir (Slo)

4. Patrick Bussler (Nem)

5. Rok Marguč (Slo)

6. Rok Flander (Slo)

7. Simon Schoch (Švi)

8. Andreas Prommegger (Avt)

9. Andrej Soboljev (Rus)

10. Benjamin Karl (Avt)

21. Izidor Šušteršič (Slo)