Flisarju bron za zeleno mizo?

Kljub pritožbi zaradi neustrezne opreme Francozov, so rezultati tekme uradni. FIS odločitve še ne bo sprejela takoj.

Objavljeno
21. februar 2014 14.40
APTOPIX Sochi Olympics Freestyle Skiing Men
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Roza Hutor − Po sanjskem razpletu bi se lahko slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar naposled veselil celo olimpijskega brona v snežnem krosu. Veliko prahu namreč dviguje afera s športnimi hlačnicami, v katero so vpleteni trije Francozi, ki so preostanku sveta preprečili vsakršno uvrstitev na zmagovalni oder: zmagovalec Jean Fréderic Chapuis, srebrni Arnaud Bovolenta in bronasti Jonathan Midol.

Večina nastopajočih reprezentanc se je na končni razplet pritožila zaradi domnevno neustrezne opreme francoske trojice, ki naj bi s posebnim pršilom zmanjšala najmanj štiri centimetre debelo predpisano gubo tekmovalnih dresov na hlačnicah športnega kombinezona, s čimer je zmanjšala zračni upor in povečala hitrost smučanja. Zmagovalna trojica je menda nato v cilju celo zmečkala hlačnice, s čimer so bile meritve nato pravilne.

V primeru diskvalifikacije spornih Francozov bi se Flisar, ki je sicer zasedel šesto mesto, veselil tretjega mesta in vknjižil bron.

Tekmovalna komisija se je sicer s pritožbami seznanila danes, a kot kaže Mednarodna smučarka zveza (FIS) odločitve še ne bo sprejela takoj. Postopek preverjanja oblačil naj bi se dodobra zavlekel, tudi do več tednov. Ob tem naj bi Michel Vion, član izvršilnega odbora FIS in predsednik Francoske smučarske zveze, že zagotovil, da pritožbi ne bodo ugodili.

Šlo naj bi za podobno zgodbo kot leta 2012 pri Tini Maze, ko je FIS pod drobnogled vzela njeno smučarsko perilo.

Flisar počiva po pretresu možganov

Flisarja, ki je po četrtkovi tekmi moral v bolnišnico, zaradi pretresa možganov še opazujejo in nadzirajo v olimpijski vasi, kjer je nastanjen, je povedal zdravnik slovenske reprezentance Anže Kristan. »Boli ga še vedno, zaradi pretresa možganov pa mu je bilo slabo. Dobiva protibolečinske tablete in ga opazujemo, če bi se slučajno njegovo zdravstveno stanje poslabšalo,« je dejal Kristan.

Kot so pokazale rentgenske slike, nima zlomljenega ali počenega rebra, kot so sprva sumili. Flisarja je v eni od voženj s palico nenamerno udaril tekmec, nato pa je v polfinalu še padel kmalu po startu.

Nevarna proga terjala davek pri dekletih

Danes pa je brutalna proga v Ruza Hutorju terjala davek tudi v finalu ženskega smučarskega krosa. Hudo sta namreč padli Nemka Anna Wörner in Čilenka Stephanie Joffroy, ki so ju morali s proge odnesti na nosilih. Že prejšnji teden je na treningu grdo padla tudi domača tekmovalka Marija Komisarova, ki si je zlomila dvanajsto prsno vretence in morala za šest ur pod nož. Olimpijska zmagovalka v krosu je sicer postala Kanadčanka Marielle Thompson.

IZIDI OLIMPIJSKEGA ŽENSKEGA SMUČARSKEGA KROSA

1. Marielle Thompson (Kan)

2. Kelsey Serwa (Kan)

3. Anna Holmlund (Šve)

4. Ophelie David (Fra)

5. Sandra Näslund (Šve)

6. Katrin Ofner (Avs)

7. Katya Crema (Avst)

8. Fanny Smith (Švi)

9. Anna Wörner (Nem)

10. Katrin Müller (Švi)