Grozovit padec Perka zasenčil Millerja

Tržiški alpski smučar Rok Perko si je zlomil nos in poškodoval obraz ter danes ne bo nastopil v smuku.

Objavljeno
09. februar 2014 00.26
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Roza Hutor – »Tako grdo še nikoli v življenju nisem padel,« je po zadnjem treningu smuka še močno pretresen od padca, krvavega obraza bolj sam sebi, kot pa zdravniku Matjažu Turelu in nekaterim slovenskim novinarjem, razlagal nesrečni Tržičan Rok Perko. Po strmoglavljenju na »Rožnatem domu« je bil videti res grozno.

Številka 1 je bila v smuku v minulih dneh treninga najbolj neugodna. Zavoljo zelo slabih predtekmovalcev Perko ni dobival pravih informacij. Pognal se je sicer odločno, da popravi vtis s ponesrečenih uvodnih treningov, a so se njegove OI bržkone končale že po slabih šestih minutah smučanja. Perko je mislil, da se bo po zgrešeni liniji med dvema skokoma rešil, a izhoda ni bilo.

Reprezentančni zdravnik Turel, ki je bil ves čas ob Perku, od prihoda v cilj in pregleda na polikliniki v olimpijski vasi do drugega pregleda v bolnišnici na Rdeči Poljani in vrnitvi v olimpijsko vas, je potrdil že njegovo prvotno diagnozo, da si je zlomil nosno kost, ki so mu jo že naravnali, utrpel nekaj udarcev v mečno mišico in lopatico ter levo koleno. Bolečine so bile velike, na srečo pa nobena kost ni zlomljena. Če bodo bolečine danes večje, Perka čakajo še nadaljnji pregledi, predvsem kolena. Obstaja sum, da si je nategnil tudi kolenske vezi.

Bolj kot padec, ki jih je bilo na olimpijski progi v minulih dneh res veliko, je pri slovenski reprezentanci izzval ogorčenje počasen odziv zdravniške službe. Perko je ležal več kot pet minut, preden je prišel zdravnik. Prej je bil pri njem naš trener Tadej Platovšek, ki je moral teči v strmi hrib. Vodja tekmovanja Günter Hujara je sprva zanikal napako, na koncu pa na seji vodij ekip le priznal zelo hud spodrsljaj. Na pripombo, da je bil pri ponesrečencu prej njegov trener, kot pa zdravnik, je dejal, da trener ne sme hoditi po progi, dokler ni jasnega znaka, da je tekma prekinjena, sicer pa ogroža svoje in tekmovalčevo življenje oziroma lahko izzove nesrečo. Omejil ga je na dve minuti, češ toliko je zamujal zdravnik. Platovšek pravi, da so vse skupaj »zavili v celofan«.

Kakorkoli že, zdravniška služba ni delovala pravilno. Menda zaradi šuma v komunikaciji. »Ko sem videl, da je Perko obležal in da ni nikogar zraven, sem šel do njega. Vem, da se trenerji ne smejo gibati po smučišču, a je bil moj odziv človeški,« je komentiral Hujarovo pripombo Platovšek. Niti pomisliti si ne upamo, kaj bi se zgodilo s Perkom ali katerim koli smučarjem, če bi pri padcu izgubil zavest ...

Drugi slovenski smukač Klemen Kosi je na zadnjem treningu pokazal, da ima glavo in občutek za taktiko. Zanj vrhunsko, sam sicer pravi »najbolje to sezono«, je presmučal izjemno zahtevno progo. Dober obet za današnji olimpijski debi.

Lahko kdo ogrozi Millerja?

O tem, kdo je favorit, kot ga že dolgo ni bilo na velikih tekmovanjih, je najbolje razložil vodilni v smukaškem seštevku svetovnega pokala Aksel Lund Svindal. Pravi, da bo težko premagati Bodeja Millerja. Američan se na zahtevni in tudi za izrujenega smučarja zelo izzivalni progi znajde kot stari prekaljeni maček na strehi. Ve, da na takšni preizkušnji na robu preživetja lahko zmagaš le s preudarnostjo modreca in spretnostjo akrobata. Perkova nesreča je bila poučna tudi za Millerja. Pred začetkom tekme si je zastavil lagodnejši ritem, potem ko je videl padca Perka in Francoza Bricea Rogerja, pa si je premislil. »Prvo, kar sem pomislil, je bilo, da se ne smem 'ubiti'. Drugo je bilo, da moram paziti na oprijem snega in pritiske na robnike, a ne na račun aerodinamike. Na njej bom tudi najbolj delal na današnji tekmi, a tudi skušal čimbolj napadalno izpeljati zavoje. Dejstvo je pač, da zaradi težavnosti proge nima smisla smučati počasneje, ker je tudi nevarneje,« je poudaril Miller in dodal, da na tako zahtevni progi odloča seveda najprej telesna pripravljenost, potem pa pamet. Zmaga bi bila za vztrajnega nekdanjega smukaškega svetovnega prvaka izjemna nagrada. In kdo so drugi favoriti? Predvsem prekaljeni mojstri, kakršen je Svindal, ki je bil drugi najboljši na treningih, Italijani in morda celo Carlo Janka, ki se počasi dviguje iz pepela.