Izjemna zmaga: Slovenija je v četrtfinalu OI

Slovenska hokejska reprezentanca je pripravila novo senzacijo na OI: s 4:0 je ugnala Avstrijo in se uvrstila v četrtfinale.

Objavljeno
18. februar 2014 06.11
Posodobljeno
18. februar 2014 07.30
OLY-2014-IHOCKEY-SLO-AUT-MEN
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Soči − Slovenska hokejska reprezentanca je na OI v Sočiju veljala za največjega avtsajderja, a varovancem selektorja Matjaža Kopitarja je uspelo neverjetno: z zmago s 4:0 nad Avstrijo so se uvrstili med najboljšo osmerico na turnirju.

Po spodbudnih predstavah in enakovrednem boju s hokejskimi velesilami v skupini A, so slovenski hokejisti izkoristili prvovrstno priložnost in še oplemenitili svoje zgodovinske nastope na OI. Po zmagi nad Slovaško so si zagotovili tretje mesto v skupini in nastop v repasažu, zdaj pa še četrtfinalni nastop proti Švedski, jutri ob 9. uri.

Zmaga nad Avstrijo je bila sijajna in zaslužena. Že v prvi tretjini so risi nakazali, da bodo boljši tekmec in z Anžetom Kopitarjem začeli rešetati avstrijsko mrežo. Z igralcem manj je nato zabil Jan Urbas. Vodstvo so v drugi tretjini povišali z »bombo« Sabahudina Kovačeviča, dve minuti pred koncem pa je prazno mrežo zatresel še Jan Muršak.

A prvi junak te zmage je bil vratar Robert Kristan. Ustavil je kar 30 strelov avstrijskih hokejistov in bil na koncu ganjen ob velikem, zgodovinskem uspehu Slovenije na OI. »Ne vem, kje naj začnem. Takšno tekmo končati z ničlo ... Pustili smo srce, za nas, za Slovenijo. Hvala vsem, ki so verjeli v nas. Mislim, da se lahko veselimo in smo brez pritiska do konca iger,« je takoj po obračunu za TV Slovenija povedal Kristan.

Kdo bi si mislil, da lahko majhna Slovenija, ki je z domačimi hokejskimi klubi v vse večjih težavah, poseže tako visoko. Tega očitno ni pričakovalo niti vodstvo reprezentance, ki je ekipi za jutri, ko jih čaka četrtfinalni dvoboj, že rezerviralo let domov. A so še pred odhodom domov premaknili še dodaten mejnik v Sočiju in dosegli najbrž največjo zmago v slovenski hokejski zgodovini.

»To nam je uspelo le z ogromno trdega dela. Ekipnega duha smo ustvarjali dolgo časa. Zdaj se moramo dobro spočiti za tekmo s Švedsko, da bomo čim bolj konkurenčni,« je po tekmi dejal selektor Kopitar, ki je z risi že lani v Vojensu začel pisati slovensko hokejsko pravljico.

Prva tretjina: gol tudi z igralcem manj

V slovenski reprezentanci je v zadnjih dneh skrb vzbujalo zdravstveno stanje prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja, ki se je včeraj že počutil bolje in je bil danes že nared za igro. Risi so začeli spodbudno, dobili sodniški met in začeli oblegati avstrijska vrata, že v prvi minuti je imel Anže Kopitar dve priložnosti za zadetek. Pri Avstrijcih je prvi zapretil Gerhard Unterluggauer. Vroče je bilo pred slovenskimi vrati v četrti minuti, Slovenija pa je po izključitvi Michaela Raffla nato prvič zaigrala z igralcem več. Najprej se je priložnost ponudila Roku Tičarju, že v naslednji akciji pred vratarjem Mathiasem Langejem pa so risi povedli. Ob podajah Tičarja in Žige Jegliča je drugič na teh OI zadel Kopitar, ploščku je čez črto pomagal še Robert Sabolič.

Slovenska ofenziva se je nadaljevala tudi po prvem zadetku, od daleč je poskusil Jan Muršak, David Rodman je plošček poslal čez gol. Zaradi nepravilnega zadrževanja tekmeca je moral za dve minuti na klop Žiga Pavlin. Kristan se je izkazal ob najnevarnejšem poskusu Michaela Grabnerja, z dobro igro v obrambi so tako Slovenci preživeli prvi power-play. Že v naslednjem napadu je poskusil Tičar in zadel vratnico. Toda sledila je nova izključitev, na klop je moral Robert Sabolič. Slovenija pa se z igralcem manj ni le branila, plošček je ukradel Jan Urbas, sam oddrsal pred gol in z odličnim strelom v 12. minuti dosegel drugi zadetek.

Tudi v zadnjih petih minutah je imel avstrijski vratar veliko dela, na drugi strani pa rdeče-beli napadalci niso ustvarili nevarnejšega izziva za Kristana. Za nameček je Avstrija dve minuti pred koncem dobila novo dveminutno kazen zaradi preveč igralcev na ledu. Slovenski hokejisti so tako še naprej poskušali in streljali na gol, a Lange je uspešno ustavil vse poskuse. Razmerje strelov po 1. tretjini: 15:10.

Druga tretjina: Kristan rešitelj v težkih minutah

Tudi drugo tretjino so bolje začeli Slovenci in dvakrat udarili na gol. Novo lepo priložnost je imel Urbas, ki je za las zgrešil po podaji Žige Pavlina. Risi so s Kopitarjem in Muršakom pletli nevarne napadalne akcije, v 24. minuti je David Rodman odlično podal do Kovačeviča, ki je silovito udaril na gol in zadel za 3:0. Lange je bil nemočen in je še tretjič moral po plošček v mrežo.

Nekaj težkih minut je slovenska ekipa preživljala od 27. minute dalje, ko je moral za dve minuti na klop Klemen Pretnar. Avstrijci so nevarno pritiskali, a Kristan se ni dal in mrežo ohranil nedotaknjeno. Toda avstrijska pobuda se je s tremi zvezdniki iz lige NHL odtlej nadaljevala, Slovenci so naredili kar nekaj napak, a reševal jih je razpoloženi slovenski vratar, ki je nasprotnikom povzročil kar nekaj sivih las. Nato je bilo znova vroče pred Langejem, Slovenija je bila že blizu četrtega zadetka, akcija pa se je končala z izključitvijo Manuela Latuse. V power-playu je Lange v lovilko ujel plošček po strelu Muršaka, Slovencem z igralcem več ni uspelo povečati vodstva.

Pred koncem druge tretjine so na ledu spet popolnoma zavladali risi. Izjemno priložnost je imel Tičar, a bil nespreten pred avstrijskim vratarjem. Tik pred koncem tretjine je zaradi oviranja s palico dve minuti kazni dobil še prvi zvezdnik Avstrije Thomas Vanek. Slovenija je tako zadnjo tretjino lahko začela z igralcem več. Razmerje v strelih po drugi tretjini: 25:20.

Tretja tretjina: še gol v prazno mrežo

V zadnji del so Slovenci krenili z igralcem več, a Avstrijci so se z agresivno obrambo ubranili. Kljub pritisku se risi niso dali in si znova priborili lepo priložnost: Marcel Rodman je podal izza gola do Urbasa, ki je kar dvakrat udaril proti Langeju, a bil neuspešen. Avstrijci so narekovali ritem igre, slovenski branilci pa so imeli izjemno priložnost, zgrešil je Blaž Gregorc. Na drugi strani je silovito streljal Lebler, a Kristan je še enkrat odlično posredoval.

Slovenskim hokejistom je že popuščala zbranost, delali so napake in izgubljali plošček, avstrijski tekmeci pa so stopnjevali pritisk. Slovenci so nekajkrat poskusili še v protinapadu. Pred slovenskimi vrati je bilo vroče, pritisk na Kristana se je nadaljeval, Slovenija je trepetala v obrambi, a nato ob izključitvi Maria Altmanna nekoliko lažje zadihala. Ker niso našli nove rešitve, so Avstrijci poskusili celo brez vratarja, a so si s to potezo nakopali še en gol v svoji mreži. Branilcem je pobegnil Muršak in dve minuti pred koncem še sam dosegel svoj prvi olimpijski gol. Končno razmerje v strelih: 35:30.

Tekma za četrtfinale:

Slovenija : Avstrija 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Kopitar 6., Urbas 12., Kovačevič 24., Muršak 58.