V finalu Švedska in Kanada, slovo Američanov

Švedi v polfinalu olimpijskega hokejskega turnirja z 2:1 odpravili Fince, Kanada pa ZDA z 1:0.

Objavljeno
21. februar 2014 10.35
Posodobljeno
21. februar 2014 11.15
OLYMPICS-ICEHOCKEY/
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Soči − Ni več dvomov. V nedeljskem finalu hokejskega turnirja na 22. zimskih olimpijskih igrah v Sočiju se bosta pomerili skandinavska in severnoameriška zasedba. Prvi finalist je Švedska, ki je v ponovitvi olimpijskega finala izpred osmih let v Torinu z 2:1 premagala Finsko. Švedi so se rešili po zaostanku z 0:1, vsi trije goli pa so padli v drugi tretjini.

Finci, bronasti iz Vancouvra 2010, so tako ostali brez priložnosti za svoje prvo olimpijsko zlato in bodo lahko le skušali ponoviti uspeh s prejšnjih. Švedska se bo za zlato udarila z branilci naslova Kanadčani, ki so bili na drugi polfinalni tekmi z 1:0 boljši od ZDA.

Po finskem vodstvu švedski zasuk

Čeprav so v uvodni tretjini konkretneje pritisnili Švedi, pa so imeli najresnejšo priložnost za vodstvo Finci, ki so morali nastopiti brez obolelega brez prvega vratarja Tukke Raska. Tako so imeli kar minuto in 35 sekund prednost dveh igralcev več na ledu in so resda pletli mrežo okrog vrat Henrika Lundqvista, vendar pa ploščku poti v mrežo niso našli. Sicer so bili več pri strelu Švedi (razmerje 13:10), a se v uvodni tretjini začetni rezultat ni spremenil.

Bolj vroče je bilo v drugem delu, ko je bilo razmerje strelov znova malo bolj na strani Švedov, pa so prvi v vodstvo prešli tekmeci po zaslugi Ollija Jokinena v 27. minuti. A olimpijski zmagovalci izpred osmih let niso ostali dolgo dolžni, v razmiku manj kot petih minut so dvakrat zadeli in obrnili izid. Najprej je za izenačenje poskrbel Loui Eriksson, drugi je Karija Lehtonena ukanil Erik Karlsson. Pred koncem tretjine pa so Švedi zadeli še prečko.

V zadnjem delu so Finci resda pritisnili (razmerje strelov 8:3 v njihovo korist), a so bili njihovi poskusi jalovi ali pa jih je zaustavil Lundqvist. Tudi ko je pozno, šele 44 sekund pred koncem, vrata zapustil čuvaj mreže Lehtonen, se izid ni spremenil, preboja v finale so se torej veselili Švedi, slovenski četrtfinalni krvniki.

Kanada bo branila zlato

Drugi polfinalni obračun je bil ponovitev finala iz Salt Lake Cityja 2002 in Vancouvra 2010, obakrat je zmagala Kanada, prvič s 5:2 in drugič v podaljšku s 3:2. Tudi v tretje je uspelo Kanadčanom. Napet boj je z edinim golom na tekmi odločil Jamie Benn, branilci naslova iz Vancouvra pa bodo tako v finalu lahko branili zlato.

Jamie Benn je s preusmerjenim strelom Jaya Bouwmeestra v 22. minuti tekme dosegel prvi in tudi edini kanadski zadetek. Ameriški vratar Jonathan Quick je sicer ubranil 36 strelov tekmecev na svoj gol, njegov tekmec na kanadski strani Carey Price pa je bil uspešen pri vseh 31 poskusih tekmecev.

Američanom tako ni uspelo spremeniti rahle teoretične vloge favorita pred tekmo v prakso. Ekipa, ki je v predtekmovanju prva prizemljila samozavestne Ruse in ki je v četrtfinalu odpravila Čehe s 5:2, tokrat ni našla recepta za precej bolj trdno obrambo. Tudi Kanadčani sicer niso igrali brezhibno, Crosby je bil precej neviden, vseeno pa so bili na koncu dovolj zbrani, da so brez večjih težav vzdržali vse ameriške nalete, tudi zadnjega brez vratarja in s šestimi igralci v polju ob koncu dvoboja.

Kanadčani lovijo že trinajsto olimpijsko odličje najžlahtnejšega leska, Američani, ki so bili favoriti za zlato, pa se bodo s Finci pomerili le za bron.

Tekma za bronasto medaljo med Finsko in ZDA bo v soboto ob 16. uri po slovenskem času, veliki finale Švedska - Kanada pa v nedeljo ob 13. uri.

 

POLFINALE MOŠKEGA OLIMPIJSKEGA TURNIRJA V HOKEJU

Švedska : Finska 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Strelci: 0:1 - Jokinen (27.), 1:1 - Eriksson (32.), 2:1 - Karlsson (37. - PP1).

ZDA : Kanada 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Strelci: 0:1 - Benn (22.)