Risi proti Američanom niso ponovili presenečenja

Slovenska hokejska reprezentanca je v tretjem kolu skupine A izgubila proti ZDA (1:5). V torek tekma z Avstrijo.

Objavljeno
16. februar 2014 08.12
Posodobljeno
16. februar 2014 12.00
OLYMPICS-ICEHOCKEY/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Soči - Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji tekmi skupine A igrala proti favoriziranim Združenim državam Amerike in izgubila z 1:5.

Slovenska reprezentanca se je, tako kot na tekmi z Rusijo, hitro znašla pod velikim pritiskom in je v prvih petih minutah prejela dva gola, oba je dosegel Phil Kessel.

Isti igralec je v 32. minuti povišal na 3:0 in praktično odločil zmagovalca, visoko zmago pa sta potrdila Ryan McDonagh in David Backes. Častni gol Slovenije je v zadnji minuti dosegel Marcel Rodman.

Slovenija se bo v torkovem repešažu pomerila z Avstrijo.

Zdravstvene težave Anžeta Kopitarja

Prvi zvezdnik  Anže Kopitar je predčasno končal tekmo Slovenije in ZDA na OI v Sočiju. Ker se je slabo počutil že pred tekmo, so ga odpeljali so ga v bolnišnico na preiskave. »Imel je težave z želodcem že pred tekmo, zato so ga odpeljali na krvne teste in upamo, da bo na naslednji tekmi proti Avstriji že igral. Danes je bil brez moči in ga nismo želeli tako obremeniti, da bi predčasno končal to veliko tekmovanje, saj vemo, kaj pomeni za našo ekipo,« je povedal oče selektor Matjaž Kopitar.

Prva tretjina

Ameriški hokejisti so silovito otvorili tekmo in zadeli že po 64 sekundah, ko je Phil Kessel na desni strani preigral branilca Mitjo Robarja in nato premagal Luko Gračnarja.

Američani so v peti minuti podvojili svoje vodstvo, potem ko je Joe Pavelski podal pred slovenski gol, kjer se je Kessel dobro znašel ob Blažu Gregorcu, plošček zadel v zraku in ga poslal v slovensko mrežo.

Slovenska reprezentanca je, tako kot proti Rusom, po drugem golu zaigrala bolj napadalno in si prvo resno priložnost priigrala v šesti minuti, ko je Anže Kopitar dobil plošček na levi strani napadalne tretjine in podal Janu Muršaku, ki pa je nenatančno meril proti nasprotnikovim vratom.

Slovenci so v nadaljevanju tretjine zaigrali bolj napadalno in zapretili prek Roberta Saboliča in Žige Pavlina, vendar je vratar Ryan Miller ustavil oba strela.

Prva tretjina se je končala z vodstvom Američanov z 2:0, razmerje strelov v okvir je bilo 8:7 v njihovo korist.

Druga tretjina

Napadalec ameriške reprezentance David Backes je po 57 sekundah nadaljevanja naletel na vratarja Gračnarja in si prislužil dvominutno kazen, v času katere je Slovenija dvakrat nevarno ogrozila vrata Ryana Millerja, ki pa je ustavil poskusa Jana Muršaka in Aleša Kranjca.

Ameriška reprezentanca je v 26. minuti dobila lepo priložnost za povišanje vodstva, saj si je Robert Sabolič prislužil dvominutno kazen zaradi grobosti. Slovenija se v tem času ni samo uspešno branila, temveč izvedla tudi dva nevarna protinapada. V prvem primeru je David Rodman nastreljal Joja Pavelskega, v drugo pa je Miller ubranil strel Muršaka.

Hokejisti ZDA so po zapravljenem power-playju »stopili na plin« in v razmaku 72 sekund dvakrat premagali Gračnarja. Naprej je Phil Kessel v 32. minuti odlično posredoval pred slovenskim golom in odbiti plošček poslal v mrežo, nato pa je Ryan McDonagh izkoristil podajo Blaka Wheelerja in z desne strani zadel za 4:0.

Risi so se ameriškega pritiska znebili ob koncu tretjine, ko je moral T.J. Oshie za dve minuti na kazensko klop, vendar se rezultat ni spremenil. Po drugi tretjini je bil rezultat 4:0, razmerje strelov pa 19:11 v korist ZDA (11:4 v drugi tretjini).

Tretja tretjina

Ameriška reprezentanca se v zadnji tretjini ni zadovoljila z visokim vodstvom in je v 44. minuti zadela še petič. Dustin Brown in Ryan Callahan sta začela akcijo na levi strani, v nadaljevanju akcije je plošček zadel Davida Backesa v drsalko, ameriški hokejist pa je plošček na poti do mreže še preusmeril s palico.

V slovenski reprezentanci so v zadnji tretjini namenili počitek Anžetu Kopitarju, ki so ga pestile želodčne težave. Medtem se je na ledu nadaljevala prevlada Američanov, ki so sprožili dvakrat več strelov v okvir vrat od Slovenije (9:4), vendar je njihove poskuse uspešno ustavljal Luka Gračnar.

Slovenci so v zadnji minuti vendarle dočakali častni gol, ki ga je z leve strani napadalne tretjine dosegel Marcel Rodman za 1:5.

Razmerje strelov v zadnji tretjini je bilo 9:7 za ZDA, skupaj pa 28:18 v korist finalistov zadnjih olimpijskih iger.

 

Skupina A, tretje kolo

Slovenija - ZDA 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)

(M. Rodman 60.; Kessel 2., 5., 32., McDonagh 33., Backes 44.)

Rusija - Slovaška 1:0 (0:0, 0:0, 0:0; 0:0; 1:0)* po kazenskih strelih

(Radulov 65.)

Lestvica

1. ZDA 3 2 1 0 0 15:4 8 točk

2. Rusija 2 1 0 1 0 8:5 6

3. Slovenija 3 1 0 0 2 6:11 3

4. Slovaška 3 0 0 0 2 2:11 1