Švedska izločila Slovenijo: štirideset minut borbene igre je bilo premalo

Slovenska hokejska reprezentanca je v četrtfinalu olimpijskih iger izgubila proti Švedski z 0:5.

Objavljeno
18. februar 2014 22.25
Posodobljeno
19. februar 2014 07.30
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Soči − Slovenska hokejska reprezentanca je svoj zgodovinski pohod na olimpijskih igrah končala v četrtfinalu, kjer jo je s 5:0 premagala svetovna prvakinja Švedska.

Slovenci so prikazali izjemno igro in so bili vse do zadnje tretjine v igri za zmago, saj so zaostajali le z 0:1, nato pa so Švedi v tretji tretjini dosegli štiri gole in se prepričljivo uvrstili v polfinale, kjer jih čaka zmagovalec dvoboja med Rusijo in Finsko.

V švedski reprezentanci je dvakrat zadel Carl Hagelin, po enkrat pa Alesander Stten, Daniel Sedin in Loui Eriksson.

Slovenski vratar Robert Kristan je ustavil 33 izmed 38 strelov na svoja vrata, na drugi strani je Henrik Lundqvist ustavil vseh 19 strelov.

Prva tretjina

Začetek četrtfinalnega dvoboja je po pričakovanjih pripadel Švedom. Ti so v prvih petih minutah štirikrat sprožili proti slovenskim vratom (razmerje v strelih 4:0) − dvakrat je poskusil Daniel Sedin, po enkrat pa Marcus Kruger in Alexander Steen −, vendar je Robert Kristan ustavil vse njihove strele.

Slovenci so se v sedmi minuti nekoliko otresli švedskega pritiska, potem ko si je Jonathan Ericsson zaradi spotikanja s palico prislužil dveminutno kazen, vendar risi v tem času niso resneje ogrozili švedskih vrat.

Varovanci Matjaža Kopitarja so si najlepšo priložnost priigrali v deseti minuti, ko sta Blaž Gregorc in Tomaž Razingar zadrsala v protinapad, ki ga je zaključil kapetan slovenske reprezentance, a se je izkazal vratar Henrik Lundqvist. To je bil peti slovenski strel proti nasprotnikovim vratom, s čimer je bila izenačena s Švedsko (5:5).

Slovenski hokejisti so se do osemnajste minute enakovredno borili s favoriziranimi nasprotniki, nato pa je moral Jan Muršak zaradi igranja z visoko palico za dve minuti na kazensko klop, kar so Švedi kaznovali z vodilnim golom. Napadalec Daniel Alfredsson je sprožil z razdalje, plošček se je odbil od ograde za slovenskim golom in naravnost pred Alexandra Steena, ki je iz neposredne bližine zadel za 1:0.

Le dvajset sekund po vodilnem golu si je dveminutno kazen prislužil še Robert Sabolič. Švedi do konca tretjine niso dosegli drugega gola in so na odmor odšli z minimalno prednostjo, pri čemer jim je ostalo še 71 sekund power-playa. Razmerje strelov v okvir je bilo 10:6 za Švedsko.

Druga tretjina

Slovenska reprezentanca se je na začetku druge tretjine uspešno ubranila z igralcem manj in imela v 22. minuti z izključitvijo Gabriela Landeskoga tudi drugo številno premoč, a se rezultat ni spremenil.

V nadaljevanju so imeli pobudo Švedi, ki so proti vratom Roberta Kristana do 29. minute sprožili osemnajst strelov (skupno razmerje 18:8, v drugi tretjini 8:2), vendar je Kristan ostal nepremagan.

Slovenski hokejisti so si najlepšo priložnost druge tretjine preigrali v 31. minuti, ko je z desne strani sprožil David Rodman, a je bil Henrik Lundqvist dobro postavljen in je plošček odbil z ledu. Kmalu zatem je Sabahudin Kovačevič grobo naletel na Carla Hagelina in si prislužil dvominutno kazen, vendar pritisk Švedov ni trajal dolgo, saj je moral po 59 sekundah nadaljevanja na klop za kaznovane tudi Daniel Sedin.

Svetovni prvaki so ob koncu tretjine znova pritisnili proti vratom Slovenije, vendar se izid ni spremenil. Razmerje strelov v drugi tretjini je bilo 16:5 za Švedsko, skupno pa 26:11 v njihovo korist.

Tretja tretjina

Zadnja tretjina se za Slovenijo ni začela dobro, saj so Švedi v 42. minuti izpeljali akcijo za drugi gol na tekmi. Loui Eriksson je podal izza gola do Daniela Sedina, ki je z leve strani natančno sprožil in podvojil vodstvo svoje reprezentance.

Le minuto zatem je imel Anže Kopitar lepo priložnost, da Slovenijo znova približa na gol zaostanka, vendar ni bil dovolj natančen. Risi so kljub temu dočakali novo priložnost za svoj prvi gol na tekmi, saj je moral Marcus Johansson v 44. minuti za dve minuti na kazensko klop.

Slovenski hokejisti v tem delu igre niso zadeli, so si pa v nadaljevanju pripravili dve lepi priložnosti. Najprej je Marcel Rodman v 46. minuti sprožil proti vratom Švedske, kjer je bil tudi Jan Urbas, ki pa mu ni uspelo potisniti ploščka v mrežo. Dve minuti kasneje je po samostojnem prodoru sprožil še David Rodman, vendar je bil Lundqvist na mestu.

Sloveniji se je maščevalo neuspešno napadanje, saj je Švedska v 49. minuti z golom Louija Erikssona povedla s 3:0, nato pa si risi deset minut kasneje znova naredili napako v obrambi, tako da se je Carl Hagelin sam znašel pred Robertom Kristanom in dosegel četrti gol švedske reprezentance. Hagelin je do konca tekme še enkrat premagal slovenskega vratarja, in sicer v 57. minuti, ko je po podaji Erika Karlssona postavil končni izid 5:0.

 

Četrtfinale ZOI

Švedska - Slovenija 5:0 (1:0, 0:0, 4:0)

(Steen 19., D. Sedin 42., Eriksson 49., Hagelin 52., 57.)

Finska - Rusija (13.30)

Kanada - Latvija (18)

ZDA - Češka (18)