Rok Perko po hudem padcu brez nastopa v smuku

Na treningu smuka je grdo padel slovenski smučar Rok Perko in okrvavljen zapustil prizorišče na Rdeči poljani.

Objavljeno
08. februar 2014 08.16
Posodobljeno
08. februar 2014 08.16
Sochi Olympics Alpine Skiing Men
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Soči - Nova poškodba v slovenskem olimpijskem taboru. Po črnem scenariju Cilke Sadar in padcu Roberta Kranjca jo je skupil še alpski smučar Rok Perko. Na treningu smuka je grdo padel in okrvavljen odšel na podrobnejše zdravniške preglede. Zaenkrat kaže, da z njim ni hujšega.

Perko, ki je nastopil s številko 1, je po slabših prvih dveh treningih upal, da bo na tretjem vendarle ubral idealno linijo. V zgornjem delu je bil zelo hiter, nato pa je pred dolgim skokom malo zašel s smeri. Ko je že kazalo, da se mu bo povsem na desni strani proge vendarle uspelo rešiti, je zraku je izgubil nadzor in pri veliki hitrosti treščil v snežno podlago.

Potem ko se dolgo ni odzval noben od reševalcev, se je okrvavljeni Perko že sam postavil na smuči. Nedolgo zatem je peš po pobočju do njega prišel tudi trener hitrih disciplin Tadej Platovšek. Tržičan je z nekaj odrgninami na obrazu nato sam prismučal do cilja, kjer ga je pričakal vodja zdravniške službe v slovenski reprezentanci Matjaž Turel in ga v reševalnem vozilu pospremil v bolnišnico.

»Še nikoli se nisem tako 'razbil',« so bile prve besede Perka, ki so ga po prvih preiskavah v olimpijski vasi odpeljali na dodatne preiskave v kliniko v Rdeči poljani. Dodatna slikanja so pokazala, da ima zlomljeno nosno kost, ki so mu jo na kliniki že naravnali. Renten je tudi pokazal, da so druge kosti k sreči cele.

Njegov nastop na nedeljskem olimpijskem smuku sprva naj ne bi bil ogrožen, vendar pa je tiskovni predstavnik slovenske olimpijske reprezentance Brane Dmitrovič kasneje sporočil, da Perko zaradi hudega padca ne bo nastopil na smuku. O njegovih nadaljnjih nastopih se bo zdravniška služba odločila v naslednjih dneh.

Blažič jezen na prireditelje

Dušan Blažič, vodja slovenskih alpskih disciplin, je bil zelo jezen, ker je bil Perko dolgo brez zdravniške oskrbe: »Vedno se veliko govori o varnosti tekmovalcev in da je njim vse prilagojeno. Danes tega ni bilo videti niti za delček. Rok Perko je bil, ko sem gledal na uro, šest ali sedem minut brez zdravniške oskrbe. Nikogar ni bilo pri njemu. Sreča je bila, da je bil pri zavesti. Kaj bi se lahko zgodilo, če bi bil slučajno nezavesten. Na tako visoki ravni tekmovanja se to ne bi smelo zgoditi. Proge so res dobro pripravljene, ampak to, kar se je danes s Perkom dogajalo na progi, pa je ena velika črna pika za organizatorje. Enostavno se to ne sme zgoditi. Poleg tega imajo tako slabe predtekmovalce, da je prva startna številka zelo slaba, saj pravih informacij o progi ni. Saj bi kdo rekel, da ste imeli že dva treninga. Vsak trening je drugačen, proga je hitrejša ali počasnejša, svetloba je drugačna. Na vse to so enostavno pozabili,« je povedal Blažič.

Najhitrejši Miller

Na tretjem treningu je bil sicer najhitrejši Američan Bode Miller, ki bo očitno na jutrišnji prvi preizkušnji za kolajne prvi kandidat za zlato. Veteran je tokrat za kar 66 stotink sekunde prehitel prvega smukača sezone Norvežana Aksla Lunda Svindala. Sekundo je za Millerjem zaostal Italijan Peter Fill.

Kot je Miller povedal po treningu, do zahtevne olimpijske proge čuti veliko strahospoštovanja. Po njegovih besedah je proga »j....o resna«. Takšne »komplimente« Miller običajno prihrani le za legendarne proge, kot sta tisti v Kitzbühlu in Wengnu, dodaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal po treningih, mora biti smučar na 3,5-kilometrski progi Roza Hutor popolnoma zbran in imeti jeklene živce. »Če nisi povsem zbran in pazljiv, te lahko ubije. Proga povsod kaže zobe; na vrhu je agresivna, hitrosti so zelo visoke, polna je grbin in nagibov; kjerkoli se lahko zatakneš,« je bil prepričan.

Poleg Millerja in Svindala med favoriti za zmago poznavalci omenjajo še švicarskega veterana Didierja Defaga, ki je bil na današnjem treningu 10., medtem ko med mlajšimi smukači stavijo na Švicarja Patricka Künga in Avstrijca Matthiasa Mayerja.

Kosi več pričakuje od kombinacije

Klemen Kosi, drugi slovenski predstavnik, je bil na treningu 15., za najhitrejšim, Američanom Bodejem Millerjem, pa je zaostal 2,86 sekunde. »Zelo zahtevna je ta proga, tako zaradi samega terena kot tudi zaradi snega. Poleg tega so bile pri višjih številkah še smučine in je bilo še malce težje. Danes sem se podal na progo z veliko bolj pametnim pristopom kot na drugem treningu in to se je obrestovalo tudi pri času. Ko sem prišel v cilj, sem dvignil roke, ker sem po enem redkih smukov v tej zimi zadovoljen s prikazanim. Zavedam se sicer, da so mnogi pred tekmo malo špekulirali in niso šli na polno, zato izid ni povsem realen. Toda vožnja mi je zelo dobro uspela in upam, da bom to prenesel tudi na tekmo,« je svoj nastop ocenil Kosi, ki sicer več pričakuje od kombinacije.

»Doslej so v sezoni izidi kazali, da imam največ možnosti v superkombinaciji. V smukih v tej zimi nisem bil uspešen. V kombinaciji imam priložnost za visoko uvrstitev, vendar ne bom delal razlike med disciplinami in se bom vseh lotil z največjo mero resnosti,« je še napovedal Kosi.

Švicarki najhitrejši na tretjem treningu

Dekleta so medtem v Sočiju opravila s tretjim smukaškim treningom. Najhitrejši sta bili švicarski alpski smučarki Dominique Gisin in Lara Gut, razlika med njima je bila 19 stotink sekunde. Tretja je bila Švedinja Kajsa Kling.

Slovenke Tina Maze, Ilka Štuhec in Maruša Ferk na treningu niso nastopile, temveč so se pred ponedeljkovo superkombinacijsko tekmo posvetile treningu slaloma.