Iztok Čop in Luka Špik z bronom obeležila 20. obletnico prve slovenske kolajne

Veslača Iztok Čop in Luka Špik sta bila v finalu dvojnih dvojcev v igri za zlato, na koncu pa osvojila bronasto kolajno.

Objavljeno
02. avgust 2012 12.18
Posodobljeno
02. avgust 2012 12.28
OLY-2012-ROWING-SLO
Š. Ro., M. H., šport
Š. Ro., M. H., šport

London - Slovenija je po zlati Urški Žolnir na OI v Londonu osvojila še drugo kolajno. Bron sta v finalu dvojnih dvojcev osvojila veslača Iztok Čop in Luka Špik. Tako sta na najlepši način obeležila 20. obletnico prve kolajne za samostojno Slovenijo. Prav na današnji dan jo je leta 1992 na OI v Barceloni osvojil Čop v dvojcu z Denisom Žvegljem.

Kolajna je bila po obetavnem polfinalnem nastopu Čopa in Špika ter izpadu največjih favoritov, kot so Norvežani, Francozi, Avstralci in Nemci, pričakovana.

Izkušena veslača sta že takoj od štarta nastopila brezkompromisno in hitro prešla v vodstvo. Vodila sta več kot polovico proge, s celim čolnom naskoka pred tekmeci. Na 1500 metrih sta ju na boljših progah najprej ujela Italijana, v zadnjih 500 metrih pa sta iz ozadja prihitela še aktualna svetovna prvaka z Bleda 2011. Novozelandca David Crashway in Scott Brennan sta tako na koncu osvojila zlato, srebro pa Italijana Alessio Sartori in  Romano Battisti.

Za Čopa je to četrta medalja na OI po zlati v Sydneyju, srebrni v Atenah in bronasti v Barceloni, za Luko Špika pa tretja pa Sydneyju in Atenah, s čimer je dopolnil celotno zbirko - zlato, srebro, bron. Za Slovenijo je to šesta veslaška medalja na OI in 39. posamična na OI.

Uspeh z grenkim priokusom

Po nastopu se je zdelo, da sta slovenska veslača kar nekoliko razočarana, a nato vendarle priznala, da bi še pred kakšnim tednom z veseljem podpisala takšen razplet. »Najprej sem začutil olajšanje, to je spodoben zaključek kariere. Malo je grenkega priokusa, saj bi bila enakovredna v boju za zlato, če bi bile razmere bolj regularne. Enostavno nama je na bolj izpostavljeni progi zmanjkalo moči. Vseskozi sva diktirala tempo, morda sva na koncu plačala nekaj davka na to, a če na progo ne bi šla tako pogumno, bi bila tudi bronasta kolajna težje osvojljiva. Mislim, da bo kmalu prišlo vse za nama in bova zelo zadovoljna. Če bi mi pred 14 dnevi kdo ponudil bronasto kolajno, niti slučajno ne bi odlašal, ampak bi jo zgrabil z vso močjo,«je po tekmi povedal Čop in dodal, da sta imela v zadnjem delu nekaj težav z vetrom.

»Finale je bil bolj brezkompromisen kot polfinale. Razmere so bile težje, veter je bil močnejši. Odločnost na štartu je bila takšna, kot mora biti. Na nobeni drugi tekmi, razen na finalu OI, ni bila takšna. Ko je bilo najbolj potrebno, sva bila najbolj samozavestna. Zadnjih deset mesecev sva vse opravila po načrtih, od katerih nisva odstopala, četudi vmes rezultati niso bili najboljši,« je še povedal eden najuspešnejših slovenskih olimpijcev.

Luka Špik je ob tem izpostavil, da bi v normalnih razmerah lahko ostala v igri za zlato. »Srečen sem, vendar ne popolnoma zadovoljen. Predvsem, ker se je potrdilo, kar govorimo od začetka. Zaradi vetra so razmere na progah različne. Če bi imeli normalne pogoje, bi bila razlika manjša oziroma bi bila povsem enakovredna Novozelandcema. Mislim, da Itaijana nista tako dobra, kot kaže njun dosežek.«

Slovenija se veseli druge kolajne na OI v Londonu

Veslačema je ob osvojitvi bronaste koaljne že čestital predsednik države Danilo Türk. Kot je poudaril, dvomov, da danes ne bi dobila kolajne, ni bilo, saj sta že v polfinalu pokazala, da sta med nespornimi favoriti finalne tekme. »Vsi navijači doma smo že od jutra nestrpno pričakovali in se veselili vajinega nastopa. Občutke vznemirjenja ob spremljanju finalne tekme pa so spremljali ponos, navdušenje ter visoko spoštovanje vajinega športnega talenta in izkušenj,« je v čestitki zapisal predsednik republike.

Bronastima veslačema je čestital tudi predsednik državnega zbora Gregor Virant. V čestitki je zapisal, da je osvojitev olimpijske medalje primer izjemne vztrajnosti, predanosti in sledenja osebnemu cilju. Čestitkam se pridružuje tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Poudaril je, da sta Iztok Čop in Luka Špik z osvojeno kolajno ponovno potrdila vlogo, ki jo imajo veslaški športi v Sloveniji, poroča STA.

Finale, dvojni dvojec:

1. Nathan Cohen/Joseph Sullivan (NZl) 6:31,67

2. Alessio Sartori/Romano Battisti (Ita) 6:32,80

3. Luka Špik/Iztok Čop (Slo) 6:34,35

4. Ariel Suarez/Cristian Rosso (Arg) 6:36,36

5. Bill Lucas/Sam Townsend (VBr) 6:40,54

6. Rolandas Mascinskas/Saulius Ritter (Lit) 6:42,96