Sraka izgubila dvoboj v repasažu in ostaja brez kolajne

Judoistka Raša Sraka Vukovič je v konkurenci do 70 kg zasedla končno sedmo mesto, bronasto kolajno je izgubila v repasažu.

Objavljeno
01. avgust 2012 09.31
Posodobljeno
01. avgust 2012 11.34
OLY-2012-JUDO-WOMEN-70KG
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

London - Judoistka Raša Sraka Vukovič je bila na pragu novega slovenskega uspeha, saj je v konkurenci do 70 kg potrebovala le še dve zmagi za bronasto kolajno. Toda v repasažu ji je načrte prekrižala Kolumbijka Yuri Alvear, ki je bila močnejša in tako končala slovenske sanje o drugi kolajni v Londonu - Sraka Vukovič je zasedla končno sedmo mesto.

V uvodnem kolu je bila Ljubljančanka prosta, v svojem prvem nastopu pa se v je v osmini finala pomerila s Španko Cecilio Blanco. Vukovičeva je sicer zaradi neaktivnosti dobila dve kazni, a nato po treh minutah in pol boja prišla do zmage z iponom.

Sledil je težak četrfinalni dvoboj, v katerem se je Korejka Hwang Ye-Sul izkazala za zahtevno nasprotnico. Sraka Vukovićeva je sicer na polovici borbe povedla z juko, takšno prednost pa bi z izkušnjami brez večjih težav zadržala do konca. A je sodniška komisija, ki letos lahko prvič uporablja video posnetke za analizo posnetkov, naknadno met in točko razveljavila, borba pa je bila znova odprta.

V podaljšku sta bili tekmici enakovredni, Korejka pa je bila videti vse bolj utrujena. A je izkušeni borki iz daljnega vzhoda uspel met za ipon, s katerim je povsem presenetila varovanko Mitje Železnikarja.

Takoj po četrtfinalu je Vukovičeva pojasnila, da ji je malce zmanjkalo moči, saj je imela po prvem boju zelo malo počitka, hkrati pa je Hwangova spretno izkoristila njene napake. Dodala je še, da je v finišu zaradi prejete kazni morala tvegati, kar se je srečno končalo za Korejko.

Za zadnje OI si je želela več

»Na svojih zadnjih olimpijskih igrah sem si želela boljše olimpijske uvrstitve. V primerjavi z Atenami sem veliko bolj izkušena in sem se pripravljala tudi na takšen možen scenarij. Vseeno pa boli,« je za STA razočarano dejala članica bežigrajskega kluba. Dvakrat bronasta na svetovnih prvenstvih, s kopico kolajn s tekem svetovnega pokala ter evropskih prvenstev, olimpijskega odličja ne bo imela, saj je že napovedala, da je na naslednjih igrah v Riu ne bo.

S sedmim mestom, svojo najboljšo uvrstitvijo na olimpijskih igrah, tako ne more biti zadovoljna. »Pa ne zato, da bi pričakovala boljši rezultat. Upala sem, da bo mogoče v tretje športna sreča na moji strani. Če ni bila v Atenah, če mi je malo zmanjkalo za Peking, sem upala, da zdaj pa bo, ampak ni bilo. Žal,« je še dejala slovenska judoistka in priznala, da so jo v ključnih dvobojih ustavila tudi leta.

»Trenirala sem na polno, bolj kot sem bila pripravljena bi bilo težko. Kolumbijko poznam, zelo mi je neugodna, vendar pa je vsaka premagljiva in res sem si želela priti skozi, ampak ni bilo možnosti. Nisem našla pravega orožja proti njej. Vedno je vstopila, preden sem prišla do svojega prijema, čeprav sem natanko vedela, kje je najbolj nevarna. Ko sem jo dvignila, je nekaj časa še šlo, potem mi je enostavno zmanjkalo moči. Borba s Korejko me je kar precej izmučila. Bilo je zelo blizu lahko bi se tudi drugače obrnilo,« je razmišljala.

Tudi trener Matej Železnikar ni poznal odgovora na vprašanje, kaj natanko se je zalomilo. »Težko rečem, kaj je šlo narobe, mogoče jo je preveč izčrpal dvoboj s Korejko. Taktično se je borila pravilno. Očitno je bila Kolumbijka boljša. Potihoma smo upali na medaljo, vendar sem s sedmim mestom zadovoljen. Raša bo imela nekaj mesečno pavzo, potem bomo pa videli, kako bo šla naprej. Mora namreč posanirati kar nekaj poškodb,« je povedal za STA.