K vragu z dobroto: Nemec kaznovan zaradi nesebičnosti

Manuel Machate posodil opremo dvakratnemu olimpijskemu zmagovalcu v bobu Aleksandru Zubkovu, zato so ga kaznovali.

Objavljeno
04. marec 2014 10.31
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Berlin − O tem, da 22. zimskih olimpijskih iger v Sočiju niso zaznamovali zgolj rezultati, temveč tudi nesebične in plemenite poteze udeležencev, smo že pisali v zgodbi o kanadskem trenerju Justinu Wadsworthu in ruskem smučarskem tekaču Antonu Gafarovu, ki se ji je priklonil ves svet. Še kar nekaj podobnih prijaznih zgodb je odmevalo v Sočiju, vendar pa se vse niso končale s pozitivnim razpletom.

Nemški voznik boba Manuel Machate si najbrž ni predstavljal, da ga bodo kaznovali zato, ker je poskušal udejanjiti športnega duha. Nesrečni 29-letnik, ki ni našel mesta v reprezentanci, je namreč prinzal, da je dvakratnemu olimpijskemu zmagovalcu, Rusu Aleksandru Zubkovu, posodil opremo, zaradi česar ga je nacionalna zveza sankcionirala s 5000 evri kazni in enoletno prepovedjo nastopanja. Machate se je branil, da je bila oprema njegova, in ne zvezina, a so mu vodilni odvrnili, da bi jih moral obvestiti o nameri.

»Precej visoka kazen je prvi korak za ubranitev državnih interesov,« so bili ostri v nemški zvezi, obenem pa zatrdili, da kazen nima nikakršne povezave z neuspehom ekipe, ki je prvič po 50 letih ostala brez olimpijskega odličja v bobu.