Klinarjeva presenetila samo sebe, ko je bila v igri za finale

Slovenska plavalka Anja Klinar je presenetila z dobrimi nastopi v disciplini 200 delfin, kjer je osvojila končno 11. mesto.

Objavljeno
31. julij 2012 23.15
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Potem ko je presenetila že v kvalifikacijah v disciplini 200 delfin, je slovenska plavalka Anja Klinar tudi v večernem polfinalud obro opravila svojo nalogo. V disciplini, ki sicer ni njena paradna, se je nekaj časa spogledovala celo s finalom. S časom 2:07,84, ki je sicer njen daleč najboljši v sezoni, pa se je na koncu uvrstila na 11. mesto.

V svoji skupini je bila Klinarjeva peta, najhitrejša je bila Kitajka Liuyang Jiao (2:06,10). Skupno je imela najboljši polfinalni dosežek Američanka Kathleen Hersey (2:05,90).

Klinarjevo je od finala ločilo 46 stotink, Britanka Jemma Lowe se je s časom 2:07,37 kot zadnja uvrstila med najboljših osem, do desetega mesta in Švedinje Martine Granstrom pa le stotinka.

Klinarjeva si je želela v tej disciplini spustiti pod mejo 2:09 in tako krepko presegela svoja pričakovanja. »Danes sem res zelo zadovoljna s svojim plavanjem. Že v jutranjem nastopu sem dobro plavala in se uvrstila v polfinale. Zdaj zvečer pa sem si želela le izboljšati jutranji dosežek in se spustiti pod 2:09. Očitno sem tistih 2:08 kar izpustila in sem šla takoj na 2:07, tako da sem bila res presenečena nad rezultatom, ko sem prišla v cilj,« je po nastopu v centru vodnih športov Aquatics za STA povedala slovenska plavalka in ocenila, da je končno 11. mesto odličen dosežek.

Gorenjka je dejala, da že dolgo ni tako sproščeno nastopala na kakšni veliki tekmi: »Gre le za olimpijske igre in normalno je, da imaš tremo. A nisem imela tiste prave treme, ampak bolj tisto pozitivno, ki ti pomaga plavati in za katero je dobro, da jo imaš. Že dolgo nisem plavala tako sproščeno in tukaj mi je res v užitek plavati. Vem, da sem v dobri formi in dosegam dobre rezultate. Iz štarta v štart mi je lažje plavati in z večjim veseljem skočim v vodo.«

Klinarjeva bo olimpijske nastope v Londonu končala z nastopom v štafeti 4 x 200 metrov prosto.

Phelps do 19. kolajne

Za dramatičen finale na 200 metrov delfin na olimpijskih igrah v Londonu sta poskrbela Južnoafričan Chad le Clos in Američan Michael Phelps. Ob izenačenem prihodu v cilj je bil za malenkost boljši le Clos in osvojil zlato medaljo s časom 1:52,96, Phelpsu (1:53,01) je ostalo srebro. Phelps je vseeno prišel do svojevrstnega rekorda. S s svojo 18. kolajno na OI se je izenačil z rusko telovadko Lariso Latinino po številu osvojenih olimpijskih medalj.

Phelps je pozneje rekord še presegel, saj je z ameriško reprezentanco v štafeti na 4×200 metrov prosto osvojil zlato. Američani so s časom 6:59,70 prepričljivo slavili pred Francozi (7:02,77) in Kitajci (7:06,30).

Tudi Pellegrinijeva ne bo branila kolajne iz Pekinga

Potem ko se je Sara Isaković v disciplini 200 prosto že včeraj s 14. mestom v polfinalu poslovila od sanj o ubranitvi srebrne kolajne iz Pekinga 2008, je podobna usoda danes doletela branilko zlate kolajne, Italijanko Federico Pellegrini. V finalu je namreč priplavala šele na 5. mesto.

Zlato je osvojila Američanka Allison Schmitt, ki je s časom 1:53,61 postavila nov olimpijski rekord. Srebrna je bila Francozinja Camille Muffat (1:55,58), bron pa si je priplavala Avstralka Bronte Barratt (1:55,81).