Odprtje OI: Konec sedmih let skomin – zabava se je začela

Kraljica Elizabeta II. je uradno odprla OI 2012. Ogenj so prižgali mladi športniki - bodoči olimpijci.

Objavljeno
27. julij 2012 21.52
Posodobljeno
27. julij 2012 22.00
M. H., šport, V. V., S. M., Delo.si
M. H., šport, V. V., S. M., Delo.si

London – Naj se zabava začne!

Britanci so odprtje olimpijskih iger čakali natanko sedem let in 21 dni, odkar so jim leta 2005 v Singapurju dodelili organizacijo največjega športnega dogodka.

Igre je začelo spektakularno odprtje slovesnosti, ki jo je navdihnil Otok čudes iz Shakespearjeve drame Vihar, pod vodstvom režiserja Dannyja Boyla, na katerem je sodelovalo več kot 10.000 prostovoljcev, pred televizijskimi zasloni po vsem svetu pa ga je spremljala milijarda ljudi.

Na igrah sodeluje 10.490 športnikov iz 204 držav, ki se bodo za kolajne borili do 12. avgusta, ko se bodo igre končale.

Med njimi je 65 slovenskih olimpijcev, katerih mimohod sta v Londonu pozdravila tudi predsednik republike Danilo Türk in minister Žiga Turk. Slovenija je sicer bila doslej najuspešnejša v Pekingu 2008, ko je osvojila pet kolajn.

V soboto, prvi dan 30. olimpijskih iger, bodo nastopili kolesarji Jani Brajkovič, Grega Bole in Borut Božič, strelka Živa Dvoršak ter plavalka Anja Klinar.

Prvo dejanje Wigginsu

Slavnostno otvoritev je začel britanski kolesar in letošnji zmagovalec dirke po Franciji, Bradley Wiggins, ki je pozvonil z olimpijskim zvonom.

V nadaljevanju so gledalci lahko videli številne znane Britance, med njimi igralca Daniela Craiga, ki je kot James Bond v službi Njenega veličanstva na stadion pospremil kraljico Elizabeto II. (skupaj sta vnaprej posnela štiriminutni film, v katerem kraljica in Bond na stadion skočita s padalom), in Rowana Atkinsona. V liku gospoda Fižolčka (Mr. Bean) je nastopil kot pianist londonskega simfoničnega orkestra in sodeloval pri izvedbi skladbe Ognjene kočije (Chariots of Fire).

Umetniškemu programu, ki je predstavljal poklon britanski znanstveni, filmski, literarni in glasbeni tradiciji (sodelovali so JK Rowling in Arctic Monkeys, Mike Oldfield in Sir Tim Berners-Lee ter pravljični liki, kot sta Peter Pan in Mary Poppins), je sledil mimohod držav, med katerimi je bili tudi nekaj novih, recimo #Nauru.

Na čelu naše odprave je zastavo nosil kajakaš Peter Kauzer, eden od kandidatov za osvojitev kolajne.

Po mimohodu je najprej spregovoril nekdanji atlet Sebastian Coe, nato pa še predsednik MOK Jacques Rogge. Med nosilci zastave, ki so jo prinesli nekaj minut kasneje, je bil tudi nekdanji boksar Mohamed Ali. 

Slovesnost se je nadaljevala s prisego športnikov, sodnikov in trenerjev (v imenu športnikov je zaprisegla Sarah Stevenson, tekmovalka v taekwandoju) ter težko pričakovanim prižiganjem ognja.

Na stadion ga je prinesel Sir Stephen Redgrave, veslač, ki je osvojil 5 zlatih medalj. A grand finale prireditve je v resnici bil skupinski prižig ognja. Zanetili so ga namreč mladi, še ne zelo uveljavljeni športniki - naslednja generacija olimpijcev. Kot so zapisali v Guardianu: primeren zaključek za ceremonijo, ki se je začela s poklonom britanski preteklosti in končala z nakazovanjem njene prihodnosti.

Za konec pa še Paul McCartney in najprej The End (z albuma Abbey Road), čisto na koncu pa še Hey Jude.

Rezultate in druge zanimivosti z olimpijade v Londonu lahko spremljate v Delovi interaktivni grafiki.