Čop zapel Špiku: »Ti si moj sonček ... Imam te rad«

Na Kongresnem trgu je bil organiziran slavnostni sprejem za slovenske olimpijce, ki so v Londonu osvojili štiri kolajne.

Objavljeno
14. avgust 2012 14.21
Posodobljeno
14. avgust 2012 15.00
SPREJEM OLIMPIJCEV
M. Ž., D. O., Delo.si
M. Ž., D. O., Delo.si

Ljubljana - Navijači slovenske olimpijske reprezentance so danes prišli na svoj račun, saj je bil v središču Ljubljane, natančneje na Kongresnem trgu, organiziran veliki sprejem za naše olimpijce, ki so v Londonu osvojili štiri kolajne.

Na odru je nekaj besed najprej spregovorila nekdaj odlična smučarska tekačica Petra Majdič, nato pa je množico do prihoda celotne olimpijske reprezentance (manjkal je le dobitnik brona Rajmond Debevec, ki nastopa na tekmi svetovnega pokala) zabavala pevka Kataja.

Na veliki oder so nato stopili naši olimpijci, največji aplavz je pričakovano požela naša zlata Urška Žolnir. Razkrila je, da je do uspeha prišla z ogromno odrekanja in disciplino, njena skrivnost pa se skriva v jutranjem obroku, saj za zajtrk vedno zaužije kosmiče.

Naslednji je nekaj besed spregovoril srebrni Primož Kozmus, ki je napovedal, da je njegov veliki cilj ponovitev uspeha na OI v Rio de Jeneiru »in še kaj mimogrede«.

Za dobro voljo pa je poskrbela bronasta naveza Luka Špik - Iztok Čop. Slednji je že v uvodnih besedah s »porkamadona« nasmejal slovenske navijače in potrdil, da resnično odhaja v pokoj ter v smehu vprašal, ali ima še čas, da vstopi v predsedniško bitko. Njegov partner pri olimpijskem uspehu Špik je nadaljeval s šalami in dejal, da ga skrbi, kaj bo z Iztokom brez njega. Čop mu je vrnil z isto mero in odvrnil, da prvega ne pozabiš nikoli. Sledil je pevski nastop Čopa, ki je skupaj z zbrano množico Špiku zapel »Ti si moj sonček ...imam te rad«.

Predsednik OKS Janez Kocijančič je nato našim dobitnikom kolajn podelil finančne nagrade - Žolnirjeva je dobila 20.000 evrov, Kozmus 17,500, Čop in Špik vsak po 15.000, tudi Debevec je prejel enako nagrado. Skupaj je OKS podelil 135,500 evrov, saj so bili za svoj trud nagrajeni tudi trenerji.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v kratkem govoru citiral nekdanjega slovenskega selektorja Srečka Katanca in olimpijcem dejal: »Kapo dol« ter jim zaželel še veliko kolajn. Že pred tem je štiri izmed petih dobitnikov olimpijske kolajne - Žolnirjevo, Kozmusa, Špika, in Čopa - sprejel v Mestni hiši.

Türk: Slovenija je ponosna na vas

Slovenske olimpijce je popoldne na Brdu pri Kranju že sprejel predsednik države Danilo Türk, policijski del olimpijske odprave pa sta sprejela tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in prvi mož Policije Vinko Goršek.

»Prvič sem bil na olimpijskih igrah in sem imel priložnost vdeti majhen delček tistega, kar čutite vi, ko se merite z mladimi ljudmi z vsega sveta. Kljub nekaterim kritikam so olimpijske igre eden najodličnejših dogodkov modernega sveta in združujejo različne narode in kulture ... Ponosni smo na vas, na vaše uspehe, in smo vam hvaležni, kar ste verjetno občutili že na sprejemih v svojih domačih krajih. Slovenija je bila namreč ponovno med uspešnejšimi državami. Ob starejši generaciji športnikov, ki že dolgo na kroji svetovni vrh, se kali in prihaja mladi rod, ki je porok, da se bomo lahko še naprej veselili. Prvič na OI je bilo v slovenski olimpijski reprezentanci več žensk kot moških, kar kaže na enakopravnost spolov pri nas,« je med drugim je v nagovoru na Brdu dejal Türk.