Matt novi slalomski prvak, Valenčiču 11. mesto

Mario Matt in Marcel Hirscher sta poskrbela za dvojno avstrijsko zmago v slalomu, Mitja Valenčič je bil enajsti.

Objavljeno
21. februar 2014 21.43
Posodobljeno
22. februar 2014 12.00
ZOI OLYMPIC GAMES SOCHI 2014
Š. Ro., M. Ž., Delo.si
Š. Ro., M. Ž., Delo.si

Soči - Zadnja smučarska preizkušnja v Sočiju je pripadla 34-letnemu Avstrijcu Mariu Mattu, ki je postal olimpijski prvak v slalomu.

Matt je vodil že po prvi vožnji in je na drugi, zahtevni progi Anteja Kostelića, zadržal svojo prednost ter postal najstarejši alpski smučar z zlato olimpijsko kolajno.

Drugi je bil njegov rojak Marcel Hirscher (+0,28), ki se je do srebra prebil z devetega mesta, tretji pa Norvežan Henrik Kristoffersen (+0,83), ki je bil po prvi vožnji šele petnajsti in je pri 19 letih postal najmlajši dobitnik olimpijskega odličja v alpskem smučanju.

Edini slovenski finalist Mitja Valenčič je bil po prvi vožnji na 11. mestu, ki ga je navkljub slabši drugi vožnji tudi zadržal (+2,30), Žan Kranjec in Klemen Kosi pa sta odstopila v prvi vožnji.

»Tekma je bila zelo težka. Že prvi tek na tej podlagi ni bil lahek, drugi tek pa je bil s to postavitvijo še toliko težji. S prvim tekom sem kar zadovoljen, mislim, da sem glede na pogoje odpeljal kar v redu. V drugem teku pa sem se mučil od starta do cilja. Že na ogledu smo se fantje kar malo gledali med sabo. Kaj takega letos še nismo videli. Vedeli smo, da bo drugi tek nekaj posebnega. Že prej se je napovedovalo, da se bo Ante podpisal,« je povedal Valenčič.

Prva proga: na mehki progi polom Hirscherja

Tekmo, ki jo bodo po vsej verjetnosti krojile razmere na zmehčani progi, sta odprla Šveda Andre Myhrer in Matthias Hargin ter dobro izkoristila še dobro podlago. Idealna predstava na njej je uspela Avstrijcu Mariu Mattu s številko 3, ki je v cilju prevzel vodstvo pred Myhrerjem za 0,45 s.

Hirscher je presenetil z velikim zaostankom. V mehkih razmerah se nikakor ni znašel in si že v zgornjem delu nabral zaostanek debel več kot pol sekunde. V spodnjem delu se je zamuda še povečevala, kljub temu, da ni storil nobene napake, v cilju pa je doživel hladen tuš ob pogledu na semafor, ki je kazal na 1,28 s zaostanka. V tolažbo mu je lahko bilo dejstvo, da je s podobnim scenarijem smučal mladi Kristoffersen (1,79), Neureutherju je le šlo nekoliko bolje (0,87).

Nastop se je ponesrečil tudi Hrvatu Ivici Kosteliću (2,05), med prvokategorniki, ki so si še uspeli izboriti dober položaj pa je bil še Francoz Alexis Pinturault (1,08), po njegovih sledeh je šel tudi rojak Jean-Baptiste Grange in se uvrstil tik za najboljšo trojico (0,77). Podlaga v nadaljevanju ni več delovala tako slabo, saj je še vedno dovoljevala preboj v ospredje. Najprej je s številko 16 presenetil veleslalomski olimpijski prvak Američan Ted Ligety in se prebil na peto mesto (0,86), nato pa ga je prehitel še Italijan Stefano Gross, ki se je celo izenačil s Harginom na tretjem mestu (0,75).

Prvi od treh Slovencev je s številko 25 štartal Mitja Valenčič. Po precej zadržanem začetku si je v zgornji strmini nakopičil že 0,83 stotink zaostanka, toda nato v srednjem delu našel boljši ritem (1,13). Do cilja nato ni storil nobene večje napake in dosegel kar dobro uvrstitev - 11. mesto z zaostankom 1,62 s.

Na štartu sta bila še Žan Kranjec (55) in Klemen Kosi (66), a odstopila.

Druga proga: Matt ubranil visoko prednost, Hirscher do srebra

Za postavitev druge proge je bil odgovoren Hrvat Ante Kostelić, ki je poskrbel za težko progo. Med prvimi šestimi tekmovalci so jo uspešno prevozili le trije, vodilni je bil Slovak Adam Žampa s časom 1:43,28. Kot deseti po vrsti se je s progo soočil Hrvat Ivica Kostelić, ki je imel pred Žampo 59 stotink prednosti, vendar je že pri prvi primerjavi časov zaostajal za tri desetinke, v cilj pa je prismučal na drugo mesto (+0,89).

Dosežek Adama Žampe je neuspešno napadel tudi branilec naslova, Italijan Giuliano Razzoli. Ta je imel 16. čas prve vožnje, v drugo pa je odstopil. Žampa je v vodstvu ostal vse do nastopa Norvežana Henrika Kristoffersena, 15. po prvi vožnji, ki je Slovaka prehitel za 61 stotink.

Enajsti čas prve vožnje je imel Mitja Valenčič, ki se je na progo podal s 15 stotinkami prednosti pred Norvežanom, vendar je imel na težki progi veliko težav in je v cilj prismučal na šesto mesto (+1,47). Z devetim časom prve vožnje je napadel avstrijski zvezdnik Marcel Hirscher, ki je dobro opravil svojo nalogo in prevzel vodstvo s 55 stotinkami prednosti.

Sledili so kar štirje odstopi, saj proge niso dokončali Alexis Pinturault, Felix Neureuther, Ted Ligety in Jean-Baptiste Grange, na vrhu pa so bili le še štirje najhitrejši iz prve vožnje.

Najprej je nastopil Šved Mattias Hargin, ki je zasedel zgolj peto mesto (+1,48), nato ga je polomil tudi Italijan Stefano Gross, ki je prismučal na tretje mesto, kar je pomenilo, da si je Hirscher priboril olimpijsko kolajno.

Drugi čas prve vožnje je imel Šved Andre Myhrer, ki je naredil napako in odstopil. Zadnji na štartu je bil Avstrijec Mario Matt, ki je imel kar 1,28 sekunde prednosti pred svojim rojakom, to prednost pa je zadržal vse do konca in z 28 stotinkami prednosti osvojil naslov prvaka.

 

Rezultati slaloma

1. Mario Matt (Avs) 1:41,84

2. Marcel Hirscher (Avs) +0,28

3. Henrik Kristoffersen (Nor) +0,83

4. Stefano Gross (Ita) +0,88

. Fritz Dopfer (Nem) +0,88

6. Adam Zampa (Slk) +1,44

7. Markus Larsson (Šve) +1,76

. Mattias Hargin (Šve) +1,76

9. Sebastian-Foss Solevaag (Nor) +2,27

. Ivica Kostelić (Hrv) +2,27

11. Mitja Valenčič (Slo) +2,30

Odstop: Žan Kranjec, Klemen Kosi (oba Slo)