Jansrud novi superveleslalomski prvak

Norvežan Kjetil Jansrud je zmagal v superveleslalomu, drugi je bil Američan Andrew Weibrecht, tretja Jan Hudec in Bode Miller.

Objavljeno
15. februar 2014 22.23
Posodobljeno
16. februar 2014 05.30
OLY-2014-SKI-ALPINE-SUPERG-MEN
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Soči - Norvežan Kjetil Jansrud je postal olimpijski prvak v superveleslalomu, kar je njegova prva zlata olimpijska kolajna v karieri.

Jansrud si je zmago zagotovil s številko 21, po bronu iz smuka pa je to njegova druga kolajna na teh igrah v Sočiju in skupno tretja.

»Moja vožnja sicer ni bila popolna, v cilju me je zato preganjala misel, pa menda to ne bo krivo, da ne bi osvojil medalje. Ne vem, zakaj smo Norvežani tako dobri v superveleslalomu. Imamo srečo, da je z nami Aksel Lund Svindal, ki je najboljši superveleslalomist na svetu, trdo garamo,« je povedal Jansrud.

Na zmagovalni oder so se uvrstili še Američan Andrew Weibrecht (+0,30), dobitnik brona iz Vancouvra, na tretjem pa njegov rojak Bode Miller in Kanadčan Jan Hudec (+0,53).

Norveški branilec naslova Aksel Lund Svindal je bil danes le sedmi (+0,62) in je doživel novo razočaranje po četrtem mestu v smuku.

Kosi končal na 29. mestu

Edini slovenski predstavnik Klemen Kosi je superveleslalom sklenil na 29. mestu, njegov zaostanek za Jansrudom pa je znašal 3,13 sekunde:

»Z izidom nisem zadovoljen. Solidno in korektno sem odpeljal progo, v zgornjem delu pa izgubil nekaj časa, ker sem naredil napako, ko sem zaradi prevelikih nagibov v zavoju izgubil nekaj višine. Kljub temu danes nisem bil hiter. Narediti moram analizo, zakaj je bilo tako, čeprav sem odpeljal tako, kot sem si zamislil. Smuči so bile, kot vedno, dobro pripravljen. Proga v spodnjem delu je bila nekoliko zmehčana, zgoraj pa ne, vendar ni bilo prave opore v zavoju. Meni običajno na tekih podlagah ne uspevajo nastopi, danes pa je bilo drugače,« je svoj nastop ocenil Kosi.

Potek superveleslaloma

Po nastopu prve petnajsterice je bil na vrhu Američan Bode Miller s časom 1:18,67, tik za njim je bil Avstrijec Otmar Striedinger (+0,02), tretji je bil njegov rojak Max Franz (+0,07).

Naslednji se je na progo podal norveški branilec naslova Aksel Lund Svindal, ki je pri prvi primerjavi časov zaostajal za 55 stotink, pri tretji za 58 stotink, na koncu pa je navkljub dobremu spodnjemu delu zasedel le drugo mesto (+0,09).

Številko 17 je imel olimpijski prvak v smuku, Avstrijec Matthias Mayer. Ta je imel težave že po nekaj metrih, ko je za kratek čas izgubil stik s snežno podlago, nato je pri drugi primerjavi zaostajal le stotinko, a je sledila napaka in je odstopil.

Bode Miller je v vodstvu ostal do številke 21, ki jo je imel na svojem dresu Norvežan Kjetil Jansrud. Ta je bil prvi vseh treh primerjavah tik za Millerjem (+0,16/+0,04/+0,02), z odličnim spodnjim delom pa je Američana prehitel za 53 stotink.

Takoj za Jansrudom je nastopil Kanadčan Jan Hudec, ki je pri zadnji primerjavi zaostajal za 44 stotink, v cilj pa je prismučal z zaostankom 53 stotink in se na drugem mestu izenačil z Millerjem.

Ko je vodilna trojka že slavila v ciljni areni, se je s številko 29 na progo podal dobitnik brona iz Vancouvra, Američan Andrew Weibrecht. Ta je imel pri prvi primerjavi časov 35 stotink, pri tretji pa še 20 stotink prednosti, kar je na koncu zadostovalo za srebrno kolajno (+0,30).

Edini slovenski smučar Klemen Kosi je imel številko 32 in je že prvi prvi primerjavi časov zaostajal za več kot sekundo (+1,02), v cilj pa je prismučal na 26. mesto (+3,13).

 

Izidi superveleslaloma:

1. Kjetil Jansrud (Nor) 1:18,14

2. Andrew Weibrecht (ZDA) +0,30

3. Bode Miller (ZDA) +0,53

. Jan Hudec (Kan) +0,53

5. Otmar Striedinger (Avs) +0,55

6. Max Franz (Avs) +0,60

7. Aksel Lund Svindal (Nor) +0,62

8. Peter Fill (Ita) +0,71

9. Ondrej Bank (Češ) +0,97

10. Morgan Pridy (Kan) +1,05

...

28. Klemen Kosi (Slo) +3,13