Ligety zanesljivo do zlata, veliko veselje Francozov

Olimpijski prvak v veleslalomu je po pričakovanjih postal Američan Ted Ligety. Srebro in bron v Francijo.

Objavljeno
18. februar 2014 21.44
Posodobljeno
19. februar 2014 06.30
Sochi Olympics Alpine Skiing Men
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Soči - Tako kot včeraj Tina Maze je tudi v moški konkurenci zlato osvojil najboljši veleslalomist zadnjih sezon. »G. Veleslalom« Ted Ligety je bil tako kot že v svetovnem pokalu brez prave konkurence, zadržal je veliko prednost s prvega nastopa in zmagal pred Francozoma Stevom Missilierjem (0,48) in Alexisom Pinturaultom (0,64).

Veliko razočaranje je znova doživel Čeh Ondrej Bank, ki se je na prvi progi presenetljivo zavihtel na drugo mesto. A tako kot v superkombinaciji ni zdržal pritiska in končal šele na petem mestu (1,00). Razočaran je na četrtem mestu obstal tudi Avstrijec Marcel Hirscher (0,94).

Vlogo favorita je Ligety kajpak upravičil že s sijajno predstavo na prvi progi. Prve izzivalce Pinturaulta (1,36),  Hirscherja (1,39) in druge je ugnal za več kot sekundo. Omenjena mladeniča sta bila tako šele na 6. in 7. mestu, napad na kolajno pa so jima otežila številna presenečenja na odlično pripravljeni progi, ki je vsem omogočala dobre nastope. Tako je na drugem mestu presenetil Bank, ki v cilju ni mogel verjeti, da je s številko 28 edini za Ligetyjem zaostal za manj kot sekundo (0,93). Na tretje mesto se je s številko 20 prebil Italijan Davide Simoncelli (1,27), na četrtem pa se je s prvokategornikom Francozom Thomasom Fanarajem izenačil smukaški olimpijski prvak Avstrijec Matthias Mayer (1,33), ki v Sočiju niza odlične predstave.

V drugo je največji skok uspel Missilerju, ki je bil po prvem nastopu šele deseti. Za njim so kot po tekočem traku zaostajali branilec naslova Švicar Carlo Janka, poškodovani Felix Neureuther, pa tudi Simoncelli, ki je v francoskem taboru poskrbel za huronsko veselje. Ligety je imel na vrhu ogromno prednost, a na zahtevni progi tudi z nekaj napaki veliko izgubil, vseeno pa so zadržal dovolj pomembnih stotink, da se je kot dvakratni svetovni prvak zavihtel še na Olimp v tej disciplini, v kateri mu v zadnjih sezonah tekmeci zelo težko sledijo.

Ligety v drugo z rezervo

»Občutki so ob vsaki zlati medalji čudoviti. Bil sem pod pritiskom, a največ sem pričakoval sam od sebe. Vedel sem, da imam veliko priložnost za zmago. Na tekmi sem skušal izbrati čim boljšo linijo in dati vse od sebe. V prvi vožnji mi je to uspelo, v drugi mi prav zato ni bilo treba iti povsem do limita. Ob prvem olimpijskem zlatu sem bil star 21 let, pritiska ni bilo nobenega, danes pa sem imel tremo. Ni lahko biti v vlogi favorita,« je po tekmi povedal 29-letni Američan.

Veselo je bilo zlasti v francoskem taboru: »Neverjetno. V svetovnem pokalu še nisem bil na stopničkah. Skrivnost je v dobrih smučeh, tudi sneg mi je ustrezal, malo pa sem imel sreče, saj nisem napravil nobene večje napake,« je priznal dobitnik srebra. Zanj se je iskreno veselil Pinturaul, ki je na tretje mesto napredoval s sedmega mesta. »Ko sem videl zaostanek za Stevom, sem bil prepričan, da bom četrti, zato sem zdaj presrečen. Danes je velik dan za francosko smučanje, dva sva na stopničkah,« je bil vesel bronasti Pinturault.

Kranjec 23.

V finalu je nastopil tudi slovenski veleslalomist Žan Kranjec in z 29. po prvi progi napredoval na 23. mesto. Klemen Kosi je z zaostankom 5,53 s na prvi progi obstal na 43. mestu, nato v pa v drugo napredoval do 37. mesta (8,07).

Veleslalom, moški:

1. Ted Ligety (ZDA) 2:45,29

2. Steve Missillier (Fra) + 0,48

3. Alexis Pinturault (Fra) 0,64

4. Marcel Hirscher (Avt) 0,94

5. Ondrej Bank (Češ) 1,00

6. Matthias Mayer (Avt) 1,05

7. Benjamin Raich (Avt) 1,06

8. Felix Neureuther (Nem) 1,30

9. Thomas Fanara (Fra) 1,44

10. Henrik Kristoffersen (Nor) 1,50

23. Žan Kranjec (Slo) 3,19

37. Klemen Kosi (Slo) 8,07