Na OI vsi slovenski nosilci kolajn iz Pekinga

Pred OI v Londonu so se slovenski javnosti predstavili strelci, cestni kolesarji in Maja Tvrdy, igralka badmintona.

tor, 19.06.2012, 13:38

Ljubljana - Rajmond Debevec, dobitnik dveh olimpijskih odličij, tudi zlata leta 2000 v Sydneyju, je dejal, da so njegovi cilji v Londonu po dveh že osvojenih olimpijskih medaljah spet visoki. Pred letošnjimi OI je imel sicer veliko smole, saj so ga 30. aprila nepridipravi okradli in mu odtujili tudi njegovo strelsko orožje z unikatnimi dodatki. »Ukradena puška je še vedno pri neznancu. To pa sem že odmislil in uspelo mi je sestaviti puško, ki je dovolj dobra, da sem bom uspešno meril na OI v Londonu. Pri tem so mi pomagali številni kolegi po Evropi. Rezultati na treningu so dobri, za OI se bom skušal čim bolj zbrati, bo pa tokrat moja najmočnejša disciplina šestdeset strelov v ležečem položaju. Na OI ne grem le sodelovati, po dveh olimpijskih medaljah so moji cilji visoki,« je pojasnil Debevec.

Slednji bo na OI sodeloval že osmič, medtem ko bo strelka Živa Dvoršak sodelovala prvič, Boštjan Maček,sredozemski prvak, bo na OI ponovno nastopil v streljanju na glinaste golobe.

»Odprtja OI, ki sem jih doslej gledala po televiziji, tudi tokrat ne bom spremljala v živo, ker me čaka prvi nastop že takoj na začetku OI. Želim si ponoviti dosežek iz evropskega prvenstva. Formo pridno stopnjujem in se nadejam uspešnega nastopa,« je povedala Dvoršakova.

Najprej Tour, nato OI

Na OI bo nastopila tudi trojica kolesarjev, Jani Brajkovič, Borut Božič in predstavnica nežnejšega spola Polona Batagelj. »Ker ne veljamo za izrazite favorite, lahko prihranimo nekaj moči. Moja naloga bo pomoč ostalim, predvsem Borutu Božiču, da mu bom vrnil pomoč, ki sem jo od njega dobil na zadnjih dirkah,« je povedal Jani Brajkovič, zmagovalec dirke po Sloveniji.

Tudi Borut Božič si želi, da bi na OI ponovno vpletel v boj za odličja, kot na SP na Danskem. »Olimpijska proga mi še bolj leži, kot tekmovališče na Danskem. Po dirki po Franciji bo zelo pomembno, da bomo končali brez poškodb in zdravi, pa tudi psihično na dovolj visoki ravni. Upam, da ne bomo ponovili OI v Pekingu in da bomo veliko več prikazali v Londonu,« si je zaželel Božič.

Tvrdyjeva na drugih igrah

»Dva tedna se pripravljamo v Planici, kjer imamo na voljo tudi višinsko komoro. Za kratke sprinte na igrišču potrebujemo specifično badmintonsko kondicijo in temu smo posvetili v zadnjem obdobju največ pozornosti. Kvalifikacije za letošnje igre so bile celo težje, kot pred štirimi leti za OI v Pekingu. Upam pa, da bom tokrat naredila več, kot sem pred štirimi leti. Veliko pa bo odvisno od žreba. Nadejam se, da ne bom že na začetku naletela na kakšno favoritinjo iz Azije,« je pojasnila badmintonistka Maja Tvrdyjeva.

Športnike sta na novinarskem olimpijskem klubu pozdravila tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije OKS Janez Kocijančič in vodja slovenske olimpijke odprave Bogdan Gabrovec. »Na OI bodo potovali vsi dobitniki olimpijskih medalj z iger v Pekingu, igre pa bodo zelo zahteve. Upamo, da bodo izidi, ki jih bodo naši športniki dosegli, razveselili slovensko javnost,« je dejal Kocijančič.

Zaradi drugih obveznosti so na olimpijskem klubu OKS in Društva športnih novinarjev Slovenije manjkali namiznoteniški igralec Bojan Tokič, ki večino treninga opravi s tujimi reprezentancami, ter jadralci, predstavili pa so se tudi športniki invalidi v kolesarstvu, poroča STA.

Prijavi sovražni govor