Na OKS danes o usodi kandidatov za London

Olimpijski komite Slovenije bo danes imenoval udeležence OI v Londonu, pri čemer seznam potnikov še ne bo dokončen.

Objavljeno
03. julij 2012 13.35
D. L., šport
D. L., šport

Ljubljana – Na seji Olimpijskega komiteja Slovenije bodo danes imenovali potnike za igre v Londonu. Čaka jih potrditev predlogov, poslanih s posameznih športnih zvez, na seznamu je 66 kandidatov iz 17 športnih panog. Predstavitev ekipe bo v petek, atletom so rok podaljšali do ponedeljka.

»Načelno bomo seznam sestavili po predlogih zvez, če se bo kje zataknilo, se bo zavoljo slabših izidov. Pod drobnogledom bi bili lahko športniki brez rezultatov, na podlagi katerih bi se lahko prepričali, da so optimalno pripravljeni. Za zdaj sta vprašljiva le dva atleta: skakalka v daljino Nina Kolarič je poškodovana, Boštjan Buč pa letos nima izidov na 3000 m z zaprekami, ki bi kazali, da je ustrezno pripravljen za igre,« je pred potrditvijo predlaganih kandidatov povedal direktor za šport pri olimpijskem komiteju Blaž Perko. Kandidati, ki jih bodo danes potrdili, še ne bodo oblikovali končne odprave. »Atleti imajo zavoljo državnega prvenstva konec tedna še nekaj dni za izpolnitev norm. V ponedeljek bomo seznam po potrebi dopolnili prek korespondenčne seje,« je Perko opozoril na izjemo.

Za atlete se torej olimpijske kvalifikacije še niso končale. Zadnji vlak bodo lovili v soboto in nedeljo na koprskem štadionu. Po prikazanem na pravkar končanem evropskem prvenstvu v Helsinkih se zdi malo verjetno, da bi se družba povečala. Nastop slovenske reprezentance je bil milo zapisano slab, kar je razlog, da bodo predlagane atlete na strokovnem svetu atletske zveze še enkrat prevetrili. »Po koprski tekmi bomo preučili določene atlete, ki so zaradi poškodb izven forme ali se izogibajo tekmovanjem in dvomimo, da so tako pripravljeni, kot zatrjujejo. Pretehtali bomo, ali bi bilo smiselno poslati na igre vse z izpolnjeno normo,« je povedal predsednik AZS Peter Kukovica. Razočaranja nad slovenskimi nastopi na Finskem ni skrival: »Po taki predstavi ne moreš biti dobre volje, moraš pa se sprijazniti, da v športu vselej obstajajo dobre in slabe tekme. Helsinška je bila slaba in se ni razpletla tako, kot smo na zvezi pričakovali. Najbrž so tudi atleti upali na več, obrnilo pa se je tako, da so bili nekateri odlični, drugi povprečni, tretji pa so hudo razočarali.«

Klavrna podoba, ki jo je slovenska odprava izrisala v finski prestolnici, Kukovici še ni najedla optimizma. »Žan Rudolf je kljub 19 letom dokazal, da je iz pravega testa. Očitno ima občutek za velike tekme, zna oceniti dogajanje na stezi in se samostojno odzvati na okoliščine. Prepričan sem, da bi v hitrejši predtekmovalni skupini napredoval celo do finala. Vesel sem, da se je Marija Šestak po treh letih spet uvrstila v finale in vzpostavila stik z najboljšimi. Brent Larue mi je pustil mešane občutke – veselje in razočaranje. Dosegel je prvi čas kvalifikacij, čeprav je tekel kontrolirano in na koncu nekoliko zaviral, kar kaže na dobro formo. Škoda, da je prestopil na sosednjo progo in so ga diskvalificirali, a je nedvomno dobro pripravljen. Po moje bo v Londonu sposoben za čas 49,10, toda žal tam ne bo mogel krojiti vrha, v Helsinkih bi ga lahko. Prijetno so me presenetili Kristina Žumer s polfinalom, štafeta s svojim najboljšim časom letos in Barbara Špiler,« je izpostavil nekaj točk, ob katerih se prihodnost ne zdi tako senčna, kot je bila videti na EP. In kdo je na Finskem najbolj zatajil? »Zelo sta me razočarala Martina Ratej in Rožle Prezelj, ki sta nenormalno odstopala od svojih izidov. S trenerjema bosta morala poiskati vzroke za tolikšen odmik. Mislim, da ima Martina v nogah in rokah boljši izid, a bo morala najprej najti oviro, ki jo ustavlja,« je Kukovica nadaljnje ukrepe prepustil stroki.

V Londonu bo predsednik AZS kot na prvega aduta še vedno stavil na Primoža Kozmusa: »Motiviran je, izkušen, ve, koliko je ura. Naredil bo vse, da bo čim bolje pripravljen. Marsikaj bo odvisno od tekmecev, pa od dnevne forme in jeklenih živcev. Verjamem, da ne bo razočaral.«