Naj se piše o športnikih, ne o wc školjkah

Olimpijska anketa: olimpijci in znani Slovenci o pričakovanjih in adutih zimskih olimpijskih iger v Sočiju.

Objavljeno
07. februar 2014 12.20
ZOI
Mojca Finc, Špela Robnik, šport
Mojca Finc, Špela Robnik, šport
Urška Žolnir, olimpijska zmagovalka: Ker sem na tekmi v Parizu, ki ji sledijo nadaljnje priprave, OI in nastopov slovenskih tekmovalcev v celoti ne bom mogla spremljati, bom pa z veseljem pogledala končne rezultate. Favoritov za kolajne ne bi izpostavljala in s tem dodatno pritiskala nanje. Obstaja pa možnost, da se bo z odličjem ovenčal še kdo, na katerega nihče ne računa. Tekmovalci morajo te dni, preden se začne zares, poslušati samo svoj notranji jaz in se umiriti. Zdaj bo prišla do izraza njihova srčnost. Zunanji dejavniki namreč nanje ne vplivajo več.

Rok Biček, režiser: Nisem ravno najbolj zagrizen športni navdušenec, bom pa vsekakor pogledal nastope Tine Maze in naših skakalcev. Smučarske tekme s Tino rad spremljam zaradi njenih virtuoznih nastopov pa tudi zaradi vedno »drame«, ki spremlja vsako tako tekmo. Žal mi je, da ni v Sočiju nikogar, ki bi njene zadnje OI strnil v dokumentarec. Sam sem se tega spomnil prepozno … Za skakalce sem prepričan, da bodo osvojili toliko kolajn, da jih bodo komaj nesli domov. Ali se bodo igre vrtele okrog športnih ali Putinovih zgodb, pa je odvisno od poročanja medijev. Zanimivi so se mi zdeli komentarji bralcev na spletu pod izbranimi članki iz Sočija; novinarjem so sporočali, naj končno le začnejo poročati o športnikih in ne o napačno montiranih wc školjkah.

Primož Kozmus, olimpijski zmagovalec: Upam, da mi bo uspelo pogledati čim več tekem. Vsekakor bom spremljal dogajanje, če ne drugače, bom rezultate preveril prek spleta. Zanimivi so mi vsi olimpijski športi, seveda pa bodo najbolj tisti s slovenskimi športniki. Iz Sočija bi lahko prinesli tri kolajne: eno skakalci, eno Tina Maze, eno pa ostali. Menim, da mediji dajejo preveč poudarka političnim temam, ki so povezane z OI. Vedno nastanejo te težave: če se vloži preveč denarja, ni prav, če OI niso dobro organizirane, tudi ne. Dejstvo pa je, da imajo prireditelji svoje interese. Vsaka beseda o teh postranskih temah se mi zdi slaba za šport. Naj bo šport številka ena.

Alenka Gotar, glasbenica: Močno se že veselim tekem, vse slovenske športnike bom podrobno spremljala. Sem zagreta navijačica, še posebej bom pesti stiskala za skakalce, ker nekatere tudi osebno poznam, pa za Tino Maze, posebno doživetje bodo zame in za moje prijatelje tudi hokejske tekme. Sem si že rezervirala termine, ko igra naša reprezentanca. Da jim je uspelo na OI, je pravi mali čudež. Fantom želim, da še naprej letijo na krilih tega uspeha in da pokažejo svetu, da se lahko država, ki ima le dva večja kluba, zoperstavi največjim. Tematikam, ki se ob športnih zgodbah pojavljajo v povezavi s Sočijem, ne posvečam veliko pozornosti. Politika ima povsod prste vmes. A časi so težki, lepo je, da vsaj ob športnih uspehih pobegnemo stran od njih.

Janez Hočevar Rifle, igralec:
Zaradi obilice dela bom olimpijske igre spremljal bolj površno. Ne verjamem, da si bom ogledal kakšno tekmo, saj se bojim, da bi me zgrabil infarkt. Še vedno me najbolj zanima smučanje, smučarski skoki, tudi za hokejiste bom navijal, ker so zares veliki carji, da se jim je uspelo uvrstiti na OI. Za kolajne imamo lepe in realne možnosti. Toda glede na to, da sem pri svojih napovedih doslej vedno zgrešil, bom rekel, da ne bomo osvojili nobene. Pred vsakimi igrami se pojavijo kakšne polemike, letos so to pač dvojna stranišča in podobno. A upam, da bodo v ospredju vseeno športne zgodbe, tako je tudi edino prav.

Rajmond Debevec, osemkratni olimpijec:
Sledil bom preizkušnjam naših adutov, pa tudi kakšno hokejsko tekmo bom z veseljem pogledal. Med skakalci lahko preseneti katerikoli slovenski tekmovalec, velika pričakovanja slonijo na Petru Prevcu, a fant je iz pravega testa. Tini Maze po težavni sezoni ne bo najlažje, a ima dovolj izkušenj. Med favoriti so tudi deskarji na snegu in biatlonec Jakov Fak, škoda pa je, da nimamo mešane štafete. OI ustvarijo poseben pritisk, ki mu ne moreš ubežati. Na vrhu bodo najboljši in psihično najbolj trdni. Pozitivno gledam na OI v Sočiju tudi z varnostne plati. Pri velikih tekmovanjih se vselej govori o terorizmu, a v zaščito tekmovalcev so vložili veliko denarja, aktivirali veliko služb in verjamem, da kakšnih incidentov ne bo.

Tanja Žakelj, gorska kolesarka: Kaj si bom pogledala po televiziji, je najprej odvisno od tega, ali bomo doma imeli elektriko, v zadnjih dneh smo bili namreč v Idriji brez nje. V ospredju bodo moje priprave za sezono, gotovo pa bom ujela kakšno tekmo. Najraje spremljam smučarske skoke. Teh res ne bi rada zamudila, sploh, ker so naši skakalci tako dobri, veselim se tudi nastopov Tine Maze in biatloncev. Zame bodo v ospredju športne teme, politične gredo ponavadi mimo mene. Zdi se mi, da je predvsem veliko preveč besed izgubljenih v zvezi z varnostjo, tako je bilo tudi pred Londonom.

Mojca Mavec, voditeljica: Trenutno sem v Strasbourgu na zasedanju evropskega parlamenta, kjer smo se veliko ukvarjali z Ukrajino, sicer pa je čutiti tudi pravi športni duh. Otvoritev si bom ogledala že doma na kavču, navijala pa bom za naše rise in druge športnike, zimske panoge so vedno bile v slovenski domeni. Tini Maze privoščim zlato kolajno in držim pesti, da ji bo uspelo uresničiti njen veliki karierni cilj. Tudi skakalci so odlični in verjamem, da se bodo merili za vrh. Dajmo, naši!