Namesto Sare na TV Slovenija harmonika in žage

Plaz kritik se je včeraj vsul na nacionalno televizijo, ki ni prenašala dopoldanskega nastopa plavalke Sare Isaković.

Objavljeno
31. julij 2012 00.30
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – TV Slovenija je olimpijski spored začela opoldne in plačniki RTV-prispevka so kvalifikacije gledali na Eurosportu in ORF. HRT je bil povečini zatemnjen.

Vsa čast radijskim kolegom, ki zgledno pokrivajo dogajanje na OI, toda »holivudarji«, kot v šali rečejo televizijcem čez cesto, ne dosegajo teh standardov. Četudi je nacionalna TV-hiša, ekskluzivni nosilec pravic za Slovenijo, na igre poslala 40 ljudi, sta se med 9.30 in 12. uro vrteli narodno-zabavna glasba in prodaja Top Shop. Tako se je v »ilegalo« skril tudi nastop judoistke Vesne Đukić. Že dan prej je prva kvalifikacijska vožnja kajakaša Petra Kauzerja minila med prenosom ženske kolesarske dirke. Sodu je izbila dno izpustitev prvega nastopa nosilke olimpijske kolajne Isakovićeve v njeni paradni disciplini 200 m prosto.

»Prenosa ni bilo, ker se nacionalkinim nesposobnežem zdi bolj pomembna 150-tisoča ponovitev neke debilne oddaje z govejo muzko in pa seveda obvezne Top Shop reklame ... Bravo, nacionalka! Niste pa pozabili poslati 300-glave ekipe svojih turistov, da si ogledajo London, to pa ne! Brezvezniki zajedalski!« je na spletnem forumu RTV Slovenija zapisal jezni bralec »jemaad«, večina od mnogih somišljenikov pa se je spraševala o smiselnosti plačevanja naročnine.

Ko so uvideli, da navkljub drugačnim informacijam prenosa na TV ne bo, so se podvizali vsaj na MMC, spletnem portalu javnega zavoda, in Sarin nastop uvrstili v živo, a to je bila kaj slaba tolažba. Ko se je opoldne le začel program, so bili najprej na vrsti posnetki. Da bo zmeda še večja, se je na ekranu ves čas šopiril napis »živo« in zavajal gledalce. Tudi prenosa nastopov teniških igralcev Polone Hercog in Blaža Kavčiča ni bilo, a za to so bili objektivni razlogi: ob igriščih številka 7 in 19 ni kamer. Olimpijski program je bil tako obsojen na studio in je vsaj na začetku bolj spominjal na oddajo Polnočni klub.

Za primerjavo, avstrijska televizija je dopoldne spremljala vsa predtekmovanja in imela pogovor z Dinkom Jukićem, ki je ugnal Michaela Phelpsa. Podobno je TV SLO delovala v soboto in nedeljo, v ponedeljek pač ne. Urednik športnega programa Mile Jovanović je iz Londona pojasnil, da so se odločili na podlagi rejtingov. »Glede na izkušnje z gledanostjo dopoldanskih terminov smo sklenili, da zavoljo dveh nastopov, ki sta skupaj trajala deset minut, nima smisla imeti uro in pol olimpijskega programa. Ta bi bil dolgočasen za gledalce, saj bi spored morali zapolniti s kvalifikacijami, na katerih bi nastopali neznani tekmovalci. Zato smo se odločili, da dopoldanska vrhunca raje posredujemo opoldne v 25-minutnem posnetku,« je na očitke odgovoril Jovanović in glede zatemnjevanja HRT pojasnil, da TV Slovenija na to nima vpliva, saj zahteva pride iz Hrvaške, odločitev o njenem spoštovanju pa je v rokah kabelskih operaterjev.

V hiši pa so očitno pozabili, da so kvalifikacije žal za večino slovenskih športnikov vrhunec olimpijskih iger. Če bi bili nastopi športnikov iz t. i. eksotičnih držav le preveč dolgočasni za s spektakli razvajene Slovence, pa bi potemtakem morda bilo bolj smotrno, da bi namesto posnetka festivala 16 ansamblov iz zamejskega Števerjana, ki je bil že v začetku junija, in prodaje čudežne krožne žage, denimo zavrteli film Sreča na vrvici ali Poletje v školjki. Od vsega skupaj bi nekaj imeli vsaj otroci, ki počitnice preživljajo doma …