Nemka ne razmišlja o rekordih

Zvezdniki olimpijskih iger v Sočiju: nemško smučarko Mario Höfl-Riesch zanima zlasti smukaško zlato.

Objavljeno
10. februar 2014 02.11
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Dvakratna olimpijska prvakinja Maria Höfl-Riesch je v Vancouvru položila temelje najboljši sezoni v svetovnem pokalu. V naslednji zimi je osvojila veliki globus in dokončala zbirko lovorik. Ambicij ji kljub temu ne manjka.

Njena generalka za branjenje slalomske zlate kolajne je bila na Zlati lisici v Kranjski Gori precej ponesrečena. Po številnih napakah na drugi progi in 23. mestu se je glasno pritoževala zaradi razmer, ki so bile po njenem mnenju prenevarne za zadnjo tekmo pred OI, in jezno odvihrala iz ciljne arene.

Ne glede na to bo Höfl-Riescheva slalomsko zlato težko ubranila. Zdi se, da so Američanka Mikaela Shiffrin, Avstrijka Marlies Schild in švedska falanga s Frido Hansdotter in Mario Pietilä-Holmner na čelu ta čas najbolj vroče kandidatke za kolajne. A pred omenjenimi tekmicami ima vseeno pomembno prednost. Shiffrinova je sicer svetovna prvakinja, a pri rosnih 18 letih bo nosila najtežje ameriško breme. Schildova, ki je proti Marii izgubila na zadnjih OI, niha v formi. Rieschevo zanima le zlato. »Dvakrat sem že bila olimpijska prvakinja, tega mi ne more nihče vzeti. Seveda bi bilo lepo osvojiti še kakšno zlato kolajno, a če je ne bom, se bo svet še vedno vrtel,« je povedala zmagovalka 27 tekem za svetovni pokal. Zaveda se tudi, da se je seznam nespornih favoritov na tekmah z olimpijskim nabojem že mnogokrat povsem zasukal. »OI velikokrat prinesejo neverjetne stvari. Tam so vsi nevarni za vrhunski dosežek. Še najbolj tisti, ki se lahko osredotočijo le na eno disciplino,« je nemška šampionka novinarjem povedala na tekmah v Cortini d'Ampezzo.

Za 29-letno smučarko bo v Sočiju veliko bolj mamljiv smukaški naslov, ob odsotnosti največje tekmice in prijateljice Lindsey Vonn ima za to idealno priložnost. Maria jo namreč v tej sezoni odlično »nadomešča«, vodilna je tako v svetovnem pokalu kot tudi smukaški razvrstitvi, v slogu Američanke je denimo dobila oba smuka v Lake Louise. »Smuk je kraljevska disciplina, že od nekdaj sem sanjala, da bi osvojila olimpijsko kolajno. Glede na dobre rezultate v tej sezoni imam za to dobre možnosti,« je povedala smučarka, ki je v Whistlerju doživela veliko razočaranje v hitrih disciplinah. Motiv je zato tokrat še toliko večji. Kot je opozorila sama, ji kljub odsotnosti Vonnove tekmic ne manjka. Nanjo prežijo številna mlada dekleta kot sta Tina Weirather in Anna Fenninger, morda še bolj nevarni sta lahko izkušeni Tina Maze in Elisabeth Görgl, ki sta tik pred OI našli zmagovito smučino.

Če bo v Sočiju osvojila še eno zlato, bo s kolajnami že presegla legendarno Rosi Mittermaier (dve zlati in srebrna) in se izenačila s Katjo Seizinger (tri zlate). Poleg tega bo skušala preseči svoj rekord iz Vancouvra, kjer se je kot prva doslej na tekmah vseh petih disciplin uvrstila v prvo deseterico. »To bodo moje zadnje igre in na njih gotovo ne bom mislila na rekorde. Na OI ne moreš gledati na tak način,« je dejala in blažila pričakovanja nemških medijev, ki so ji napovedali štiri kolajne. »Za takšen dosežek se mora na vsaki tekmi vse prav iziti: ustrezati ti mora proga, razmere, prava morata biti forma in počutje. Potem pa moraš imeti še nekaj sreče. Uspeha ne moreš izsiliti, enostavno se mora zgoditi sam od sebe.« Sama si najbolj želi superkombinacijske, saj bi se z njo otresla začetnega pritiska. in morda nato res začela pohod še na tri.