OI: Japonci presenetili Špance, Brazilci skoraj zapravili prednost treh golov

Nogometaši Japonske so z 1:0 premagali Špance, Brazilci so bili boljši od Egipta (3:2).

Objavljeno
26. julij 2012 11.18
Posodobljeno
26. julij 2012 13.01
D. O., M. Ž., Delo.si
D. O., M. Ž., Delo.si

London - Nogometno olimpijsko dogajanje je že v polnem razmahu. Včeraj so prve tekme odigrale nogometašice, danes pa so bili izpeljani tudi dvoboji v moški konkurenci.

Za prvo presenečenje olimpijskih iger je poskrbela Japonska, ki je z golom Yukija Otsa v 34. minuti premagala špansko reprezentanco, za katero so med drugim igrali Juan Mata, Jordi Alba, Javi Martinez in David de Gea.

Odločilni trenutek tekme se je zgodil v 42. minuti tekme, ko je bil izključen španski reprezentant Inigo Martinez. Japonci so bili po tem dogodku zagospodarili na igrišču in si pripravili številne priložnosti za povišanje vodstva, vendar je med nasprotnima vratnicama stal odlični David de Gea, tako da je ostalo pri minimalni zmagi japonskih nogometašev.

»Za nami je šele prva tekma in čaka nas še veliko dela, da se prebijemo v izločilne dvoboje, vendar se že veselim ponovnega dvoboja s Španijo,« je po tekmi povedal japonski selektor Takashi Sekizuka.

Brazilija trepetala za zmago

Eni izmed glavnih favoritov za olimpijsko zlato, nogometaši Brazilije, so na prvi tekmi premagali Egipt (3:2). Po tridesetih minutah dvoboja je sicer kazalo na lahko zmago Južnoameričanov, ki so z goli Rafaela, Damiãa in Neymarja vodili s 3:0, nato pa so sta Egipčane v igro vrnila Aboutrika in Salah.

Brazilski nogometaši so dveh prejetih golih nato vendarle ohranili mirne živce in tekmo uspešno pripeljali do konca. V skupini C je tri točke osvojila tudi Belorusija, ki je z 1:0 premagala Novo Zelandijo.

Britanci razočarali navijače

Reprezentanca Velike Britanije se je na štadionu Old Trafford pomerila s Senegalom in na žalost domačih navijačev iztržila le neodločen izid (1:1).

Domače je v vodstvo popeljal Valižan Craig Bellamy v 20. minuti, končni rezultat tekme pa je postavil Moussa Konate, ki je izenačil osem minut pred koncem rednega dela. Britanci so imeli ob koncu tekme priložnost za zmago, vendar je rezervist Marvin Sordell zadel le prečko.

V skupini A sta še reprezentanci Združenih arabskih emiratov in Urugvaja. Njun današnji medsebojni obračun so z 2:1 dobili drugi.

Uvodni dvoboj brez zmagovalca

Prva tekma dneva je pripadla reprezentancama Hondurasa in Maroka, ki sta se razšli z neodločenim izidom (2:2). Tekmo so bolje začeli Maročani, ki so povedli v 39. minuti prek Abdelaziza Barrade, to je bil tudi edini gol v prvem polčasu. V nadaljevanju je sledil odgovor Hondurasa, za katerega je Jerry Bengtson med 55. in 64. minuto dosegel dva gola, a veselje moštva je bilo kratko, saj so njihovi nasprotniki izenačili že tri minute kasneje, po podaji Barrade je bil natančen Zakaria Labyad.

Maročani so v 72. minuti ostali brez izključenega Zakaryja Bergdicha, kar pa na njihovo srečo ni bilo usodno, saj do konca tekme niso več prejeli gola, tako da sta si reprezentanci razdelili po točko.

Rezultati moškega nogometa:

Skupina A

ZAE - Urugvaj 1:2 (1:1)

(Al Jneibi 23.; Ramirez 42., Lodeiro 56.)

Velika Britanija - Senegal 1:1 (1:0)

(Bellamy 20.; Konate 82.)

Skupina B

Gabon - Švica 1:1 (1:1)

(Mehmedi 5., Aubameyang 45.)

Mehika - Južna Koreja 0:0 (0:0)

Skupina C

Brazilija - Egipt 3:2 (3:0)

(Rafael 16., Damião 26., Neymar 30.; Aboutrika 52., Salah 76.)

Belorusija - Nova Zelandija 1:0 (1:0)

(Baga 45.)

Skupina D

Honduras - Maroko 2:2 (0:1)

(Bengtson 55., 64,; Barrada 39., Labyad 67.)

Španija - Japonska 0:1 (0:1)

(Otsu 34.)