OI: Kolesarji sveta proti Združenemu kraljestvu

Kolesarji bodo danes opravili s cestno dirko, na kateri bodo sodelovali trije Slovenci. Britanci upajo na uspeh Marka Cavendisha.

Objavljeno
28. julij 2012 07.45
Posodobljeno
28. julij 2012 09.00
Miha Hočevar, poročevalec
Miha Hočevar, poročevalec
London – Gruča kolesarjev bo pribrzela na ulico The Mall, z brutalno močjo bo iz nje pribrzel Mark Cavendish in z Buckinghamsko palačo kot kuliso postavil nov mejnik britanskega kolesarstva. Razplet, o katerem sanjajo gostitelji OI in ga želijo preprečiti tekmeci. Tudi slovenska trojica Grega Bole, Borut Božič in Jani Brajkovič.

»Ni se težko prepustiti čustvom. Ta teden sem bil živčen, a smo veliko delali tudi na psihični pripravi, tako da na dirki s tem ne bo težav,« je prvi zvezdnik in favorit olimpijske kolesarske karavane priznal, da ni lahko prenašati bremena izjemnih pričakovanj. Pred njim je dirka (štart danes ob 11.00, cilj okoli 16. ure), na kateri »mora« zmagati – ker je najboljši šprinter, ker ima ob sebi najmočnejšo ekipo in ker bi se tako zapisal kot prvi domači zmagovalec Londona 2012. Zlati britanski obeti so nenazadnje pustili vtis tudi pri predsedniku MOK Jacquesu Roggeju.

»Zgodnja zlata kolajna za gostitelje je zelo pomembna pri dviganju vzdušja in duha celotne nacije. Prvi tekmovalni dan bomo tako videli enega velikih trenutkov iger in vem, da vsi Britanci pričakujejo, da bo Cavendish osvojil to čislano zlato,« se zdi, da celo Rogge stiska pesti za svetovnega prvaka, četudi številni strokovnjaki pričakujejo, da se ga bodo najbolj silovito lotili prav njegovi belgijski rojaki. Mednje sodi tudi legendarni Eddy Merckx, ki je prikolesaril v London. »Dirka bo še posebej težka, ker bodo imele največje ekipe le po pet kolesarjev. Belgijska reprezentanca mora preprečiti šprint glavnine, saj proti Cavendishu ne bi imela možnosti,« je 67-letni »Kanibal« povedal po 350 km dolgi poti do britanske prestolnice. Njegovi nasledniki bodo pripravljali teren za Philippa Gilberta in bodo bržkone tisti, ki bodo prvi začeli napadati na vzponu na Box Hill, nekaj več kot 2 km dolgi vzpetini z 80 metri višinske razlike, s katero bo morala karavana opraviti devetkrat.

Takšen scenarij bi ustrezal Boletu, ki mu je po oceni selektorja Martina Hvastije 250 km dolga preizkušnja pisana na kožo. »Krog ni ne lahek ne težek, cesta pa je zelo razgibana, vseskozi so ovinki, križišča in krožišča, vlogo bo igralo tudi vreme. Želim si čim težjo dirko, z ostrim ritmom čez klanec. Tričetrt reprezentanc bo bežalo, Belgijci, Italijani in Francozi, ki nimajo kolesarja, ki bi lahko šprintal s Cavendishem, prav gotovo. Na srečo je mojemu odstopu s Toura botroval samo prehlad, če bi bilo kaj več, ne bi šel na OI. Po nastopu v Franciji vedno pride dobra forma, tudi to pot sem dovolj dolgo vztrajal, da sem v tekmovalnem ritmu. Šele na dirki, po 100 km, pa bom videl, kako močan sem. Noge so se dobro vrtele na treningu, ki ni bil preveč naporen, opravili smo le en interval na klanec, da smo se razdihali. Občutek je bil dober. Upam, da bomo na koncu vsi trije spredaj, šprintal pa bo tisti, ki se bo bolje počutil, toliko smo že profesionalni,« je Begunjčan, ki bo dan po koncu iger (13. avgusta) dopolnil 27 let, prepričan, da se bo slovenska trojica držala nepisanih kolesarskih pravil.

A odločitev o tem, kdo od treh v ospredju bo šprintal, bi bila za Hvastijo sladka skrb. Najprej bo treba poskrbeti, da bo vsaj kateri od Slovencev zraven, ko bo šlo »zares«. »Pomagal bom obema, jima poskušal čim bolj olajšati delo. Do šprinta, vsaj do zadnjih 3 km lahko veliko postorim. Kakšen bo razplet? Jaz stavim na šprint velike skupine, saj si veliko ekip želi tega. Tu ne bodo le Britanci, ampak tudi Avstralci z Mattom Gossom pa Nemci z Andreem Greiplom. A Božič se lahko postavi po robu tudi najboljšimi, klanec na Box Hill zanj tudi ne bi smel biti težava. V šprintu je dovolj močan za kolajno,« si klubski kapetan Astane želi, da bi v Londonu zablestel njegov moštveni kolega, ki mu je pomagal do 9. mesta na »veliki pentlji«.

»Na štart grem sproščen, ker sem se zadnje štiri etape na Touru počutil, kot sem si želel. Vsi trije smo dobri, lahko smo optimistični. Kakšne so moje ambicije? Lahko posežemo zelo visoko, po dirki pa bom povedal, kaj bi bilo zadovoljivo zame,« Božič ne želi razkriti svojih želja, te pa bržčas sežejo višje od dveh 7. mest v zadnjem tednu Toura in še enega z lanskega SP.