Brazilski nogometaši po novem neuspehu še naprej brez zlate olimpijske kolajne

Člani mehiške nogometne reprezentance so v finalu z 2:1 presenetili favorizirane Brazilce.

Objavljeno
11. avgust 2012 16.02
Posodobljeno
11. avgust 2012 16.02
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Na olimpijskih igrah v Londonu so danes izpeljali finale nogometnega turnirja, ki so ga presenetljivo dobili Mehičani.

Ti so z 2:1 ugnali zvezdniško moštvo Brazilije, za katero so med drugimi nastopili Neymar, Hulk, Thiago Silva in Oscar. Nogometaši Mehike so prvi gol na tekmi dosegli že po 29 sekundah igre, svoje vodstvo pa podvojili v 75. minuti. Oba gola je dosegel Oribe Peralta, eden izmed junakov današnjega podviga. Za Brazilci so izid znižali šele v 91. minuti, za kaj več kot znižanje rezultata pa jim je zmanjkalo časa.

Mehika je osvojila svoje prvo olimpijsko zlato, medtem ko so Brazilci po letih 1984 in 1988 še tretjič srebrni.

Peralta v polno po manj kot tridesetih sekundah

Brazilci, ki še niso osvojili zlate olimpijske kolajne, so dvoboj začeli brez Hulka, Lucasa in Pata, veliko odgovornost je na svojih plečih nosil zvezdnik Neymar. Čeprav slednji s soigralci velja za velike favorite, pa se Mehičani niso ustrašili svojih nasprotnikov in povedli po vsega 29 sekundah igre.

Velik del krivde gre pripisati branilcu Rafaelu, ki je na svoji polovici nepazljivo podal soigralcu, tako da so do žoge prišli Mehičani, nato pa je s približno 17 metrov natančno zaključil Oribe Peralta.

Nogometaši Brazilije so nato počasi začeli prevzemati pobudo na igrišču, eno izmed priložnosti za izenačenje je v 20. minuti zapravil Oscar, čigar strel je vratar Jose Corona ubranil brez večjih težav. Selektor Brazilije Mano Menezes se je že v 32. minuti, ko so njegovi varovanci še vedno zaostajali z 0:1, odločil za prvo menjavo, namesto Alexa Sandra je v igro vstopil Hulk.

Napadalec Porta je prvič nevarneje zapretil po šestih minutah, ko je z razdalje močno sprožil v vratarjev levi kot. Corona je njegov strel ubranil s parado, nato pa z novim posredovanjem ustavil tudi udarec Leandra Damiãa.

Mehičani so do konca prvega polčasa uspeli ohraniti svojo mrežo nedotaknjeno, pri čemer so imeli manjše število strelov kot Brazilci (6:8), ki so imeli žogo več v svojih nogah (61:39).

Marco zadel prečko, Peralta podvojil vodstvo

Mehiški nogometaši so bili v 64. minuti blizu drugemu golu, ko je Fabian Marco ukradel žogo brazilski obrambi. Potem ko mu je žogo najprej izbil vratar Gabriel, je Mehičan znova prišel do žogo in poskušal s »škarjicami«, vendar je njegov strel ustavila prečka.

Oribe Peralta, strelec prvega gola na tekmi, je v 75. minuti povečal skrbi Brazilcev. V osrčju kazenskega prostora je ušel obrambi in predložek z desne strani igrišča z glavo pretvoril v drugi gol.

Hulk znižal izid

Favorizirani brazilski nogometaši so v 91. minuti vendarle dosegli prvi gol, iz protinapada se je v polno zadel rezervist Hulk. Ta je minuto kasneje z desne strani napada v sredino poslal uporaben predložek, vendar je Oscar s približno treh metrov meril prek vrat. Časa za povratek ni bilo več, zlato olimpijsko kolajno so osvojili Mehičani.

Finale moškega nogometa:

Brazilija - Mehika 1:2 (0:1)

(Hulk 91.; Peralta 1., 75.)

 

Za tretje mesto:

Japonska - Južna Koreja 0:2 (0:1)

(Park 38., Ko 57.)