OKS potrdil 66 potnikov v Soči, zastavonoša bo Tomaž Razingar

Kapetan hokejske reprezentance Tomaž Razingar bo nosil slovensko zastavo na otvoritvi OI v Sočiju.

Objavljeno
21. januar 2014 17.09
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Ljubljana - Olimpijski komite Slovenije (OKS) je na današnji seji potrdil 66 športnikov, ki bodo med 7. in 23. februarjem nastopili na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

Vodja slovenske reprezentance Petra Majdič je razkrila, kdo bo na otvoritveni slovesnosti v vlogi zastavonoše - to bo kapetan hokejske reprezentance Tomaž Razingar.

»Prav gotovo je to čast. Tudi vsi ostali fantje, ki so se borili na Danskem v kvalifikacijah, bi si to zaslužili, prav tako drugi vrhunski športniki. Je pa lepo, kvalifikacije, ki so se nam zgodile, bodo vedno nekaj posebnega. Prvič je hokejska reprezentanca v olimpijski družini, bomo pa tudi v Sočiju skušali presenetiti katero od velikih reprezentanc,« je povedal Razingar.

Slovenski olimpijci bodo v Sočiju nastopili v osmih disciplinah, najštevilčnejši so člani hokejske reprezentance (25 članov), sledijo smučarski skoki in deskanje na snegu (po 9), alpsko smučanje (8), biatlon (6), tek na smučeh (5), nordijska kombinacija (3) in smučanje prostega sloga (1).

»Slovenska reprezentanca je najmočnejša na zimskih OI doslej, saj smo v prejšnji sezoni zabeležili sedem medalj na svetovnih prvenstvih v olimpijskih športih, tudi ta zima pa kaže, da imamo velik potencial,« je zatrdil Janez Kocijančič, predsednik OKS.

Mešana biatlonska ekipa brez udeležbe na OI

Mednarodni olimpijski komite oziroma Mednarodna biatlonska zveza Sloveniji Sloveniji ni dodelila kvote za mešano biatlonsko štafeto.

»Slovenija je v svetovnem pokalu dosegla drugo in peto mesto v mešanih štafetah. Ker se Andreja Mali posamično ni uvrstila na OI, je ekipa ostala le z eno tekmovalko, Tejo Gregorin. Pisal sem predsednikoma IBU in Moka, da bi na OI lahko nastopili z mešano štafeto. Delno sta pritrdila našim argumentom, vendar sta mi odgovorila, da naknadno spreminjanje pravil ni mogoče, torej uvrstiti na OI posameznico brez mednarodne norme. Ker niso potrdili Andreje Mali, mešana štafeta tako ne bo nastopila na OI,« je pojasnil Kocijančič.

Šporna, Čaterja in Drevove ne bo v Sočiju

Podrobne obrazložitve o možnih spornih kandidatih je podal Blaž Perko, direktor odbora za vrhunski šport OKS: »Alpska smučarja Rok Perko in Klemen Kosi imata delno potrjeni normi. Perko je lani dosegel normo, letos je ni potrdil, bil pa 19. na prejšnjem smuku, vendar na skrajšani progi. Klemen Kosi je še mlad tekmovalec in je izpolnil normo z uvrstitvijo do 30. mesta, zato se mu kot obetavnemu ponudi možnost nastopa na OI. Katarina Lavtar je delno izpolnila normo, manjka ji uvrstitev do 16. mesta, vendar se je na zahtevnih veleslalomih uvrščala med 30 in je druga slovenska veleslalomistka. Ana Drev je že nastopila na dveh OI in ni izpolnila norme, zato ni predlagana za nastop na OI, prav tako pa sta brez norme tudi Andrej Šporn in Martin Čater,« je izbor v alpskem smučanju strnil Perko in dodal, da norm niso izpolnili še Rok Rogelj v deskarskem krosu, v sankanju Danej Navrboc, v skeletonu Anže Šetina, v smučarskem teku pa Boštjan Klavžar in Rok Tršan.

Uradna predstavitev slovenske reprezentance v Sočiju bo potekala jutri v hotelu Union.

Slovenski športniki na OI v Sočiju

Hokej (25)

Robert Kristan (Nitra/Slovaška), Andrej Hočevar (Epinal/Francija), Luka Gračnar (Salzburg/Avstrija); Blaž Gregorc (Pardubice/Češka), Žiga Pavlin (Troja Ljungby/Švedska), Andrej Tavželj (Rouen/Francija), Aleš Kranjc (Köln/Nemčija), Klemen Pretnar (VSV Beljak/Avstrija), Mitja Robar (Krefeld/Nemčija), Sabahudin Kovačevič (Karaganda/Kazahstan) in Matic Podlipnik (Dukla Jihlava/Češka); Žiga Jeglič (Ingolstadt/Nemčija), Rok Tičar (Köln/Nemčija), Robert Sabolič (Ingolstadt/Nemčija), Marcel Rodman (Schweninger/Nemčija), David Rodman (Oskarsham/Švedska), Jan Urbas (München/Nemčija), Jan Muršak (CSKA Moskva/Rusija), Anže Kopitar (Los Angeles Kings/ZDA), Boštjan Goličič (Briancon/Francija), Žiga Pance (Bolzano/Italija), Aleš Mušič (Telemach Olimpija), Miha Verlič (Telemach Olimpija), Anže Kuralt (Epinal/Francija) in Tomaž Razingar (Troja Ljungby/Švedska).

 

Deskanje na snegu (9)

Moški: Žan Košir, Rok Marguč, Rok Flander, Izidor Šušteršič (paralelne discipline), Matija Mihić (deskarski kros) Tim-Kevin Ravnjak, Jan Kralj (snežni kanal).

Ženske: Cilka Sadar (paralelne discipline), Gloria Kotnik (paralelne discipline).

 

Smučarski skoki (9)

Moški: Peter Prevc, Robert Kranjec, Jaka Hvala, Jurij Tepeš, Jernej Damjan.

Ženske: Katja Požun, Špela Rogelj, Eva Logar, Maja Vtič.

 

Alpsko smučanje (8)

Moški: Rok Perko, Mitja Valenčič, Klemen Kosi, Žan Kranjec.

Ženske: Tina Maze, Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Katarina Lavtar.

 

Biatlon (6)

Moški: Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Peter Dokl, Simon Hočevar.

Ženske: Teja Gregorin.

 

Tek na smučeh (5)

Katja Višnar, Vesna Fabjan, Alenka Čebašek, Nika Razinger, Barbara Jezeršek.

 

Nordijska kombinacija (3, 1 pogojno)

Marjan Jelenko, Gašper Berlot, Mitja Oranič.

 

Smučanje prostega sloga (1)

Filip Flisar.