Olimpijska plamenica že na britanskih tleh

Olimpijska plamenica, ki jo je iz Grčije na Otok prinesel David Beckham, je začela svojo 70-dnevno pot.

Objavljeno
19. maj 2012 13.24
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Britanski jadralec Ben Ainslie je na najbolj zahodni točki britanskega otočja Land's End kot prvi prvzel olimpijsko plamenico, s katero bodo 27. julija v Londonu prižgali ogenj za letošnji največji športni dogodek na svetu.

Plamenico je sinoči iz grške Olimpije prinesel angleški nogometni zvezdnik David Beckham. Bakla je Grčijo zapustila z redno letalsko linijo družbe British Airways, a ob spremljavi posebnega agenta, ki je skrbel za varnost, in v posebni svetilki. Letalu so ob tej priložnosti konico nosu pobarvali z zlato barvo in ga poimenovali z imenom Kresnička.

Olimpijski ogenj je , je prešla v roke Britancev ter sinoči pristala na otoških tleh. Danes pa je začela 70-dnevno popotovanje po Veliki Britaniji in Irski, prvi nosilec olimpijske štafete pa je bil trikratni olimpijski prvak v jadranju, Ben Ainslie.

Po pristanku so plamen prepeljali v mornariško bazo v Cornwallu, od tam pa so ga odnesli v Land's End, od tod pa se je danes začelo uradno 70-dnevno popotovanje. Ob 7.15 zjutraj je plamenico z olimpijskim ognjem pred več kot 3000 navdušenci prevzel Ainslie in jo nato že predal 18-letni jadralki na deski Anastassii Swallow.

»Vse skupaj je bilo zelo čustveno. Veliko truda je bilo potrebnega, da smo olimpijske igre pripeljali v London, zato nam to res ogromno pomeni,« je povedal jadralec, ki bo na OI skušal osvojiti že svoje četrto zlato v razredu finn.

Okoli 8000 nosilcev olimpijske bakle si bo izmenjalo plamenico, štafeta pa bo opravila prek 12.875 kilometrov po vsem Otoku. V 70 dneh bo prepotovala več kot tisoč mest in vasi. Najmlajši nosilec olimpijske štafete ima 12 let, najstarejši pa natanko 100. V povprečju bo vsak dan olimpijsko plamenico nosilo 115 oseb.