Olimpijski hokej: tudi Bäckströmov vzorec B pozitiven

Švedi so Slovence v četrtfinalu in Fince v polfinalu odpravili s pomočjo dopinškega grešnika Nicklasa Bäckströma.

Objavljeno
24. februar 2014 17.22
Sochi Olympics Ice Hockey Men
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Soči - Dejstva so neizprosna, tudi vzorec B švedskega hokejskega reprezentanta Nicklasa Bäckströma je bil pozitiven, kar pomeni, da je finalistka olimpijskega hokejskega turnirja v Sočiju v četrtfinalu Slovenijo in v polfinalu Finsko odpravila s pomočjo dopinškega grešnika. Le nekaj ur pred finalnim obračunom s Kanado so 26-letnega člana moštva Washington Capitals v ligi NHL obvestili o izidu prvega testiranja (v njegovem urinu so našli 190 mikrogramov psevdoefedrina na milimeter, kar je več od še dopustne meje 150 mikrogramov), ker pa je zmanjkalo časa še za pravočasen preizkus B, so mu prepovedali finalni nastop.

Danes opoldne so obelodanili še izvide testa B, ki so potrdili, da si je Bäckström pomagal z nedevoljenimi sredstvi. »Ničesar nimam skrivati. Težave imam z alergijo in že sedem let uživam zdravilo zyrtec D, pa se še nikdar nisem znašel v zagati na reprezentančnih tekmah. Čudim se, tu so me testirali dvakrat in že prej tudi januarja, v NHL pa me preverjajo štirikrat na sezono,« je na robu solz zbrane novinarje prepričeval eden glavnih švedskih hokejskih zvezdnikov, češ da mora preventivno dnevno jemati protialergijsko zdravilo zyrtec D z vsebnostjo nedovoljenega psevdoefedrina.

Kako bodo drugega dopinškega grešnika na olimpijskem hokejskem turnirju - po Latvijcu Vitalijsu Pavlovsu - sankcionirali, še ni znano, bržkone pa bo ostal brez srebrnega odličja.