Olimpijski smuk: favoriti pokleknili, zlato Matthiasu Mayerju

Edini slovenski predstavnik na olimpijskem smuku Klemen Kosi je nastopil po pričakovanjih in zasedel 24. mesto.

Objavljeno
09. februar 2014 00.59
Posodobljeno
09. februar 2014 06.00
OLYMPICS-ALPINESKIING/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Roza Hutor - Šele 23-letni avstrijski alpski smučar Matthias Mayer je zaprl usta vsem, ki so pričakovali, da bodo na olimpijskih igrah v Sočiju odličja zbirali le izkušeni in prekaljeni tekmovalci. Z vso konkurenco je namreč opravil na preizkušnji, na kateri je to za smučarje z malo kilometrine sicer najtežje: v olimpijskem smuku. Favoriti so popadali kot hruške, njihovo čast je na drugem mestu z zgolj šestimi stotinkami zaostanka ubranil Italijan Christof Innerhofer, sicer nekdanji superveleslalomski svetovni prvak. Na zmagovalnem odru je pristal še Norvežan Kjetil Jansrud, ki je zamudil zgolj desetinko, s stopničk pa izrinil dosti bolj favoriziranega rojaka in prvega smukača sezone Aksla Lunda Svindala, ki je končal na četrtem mestu. Prvi favorit, Američan Bode Miller, ki je blestel na vseh treh treningih, je bil z več kot pol sekunde zamude šele osmi. Edini slovenski predstavnik Klemen Kosi je nastopil po pričakovanjih, zaostal dve sekundi in tri četrt in zasedel 24. mesto, zgolj dve stotinki in eno mesto za rojakom Alekom Glebovom, ki pa v Sočiju brani ruske barve.

Matthias Mayer je s smukaškim zlatom nadaljeval družinsko tradicijo nabiranja olimpijskih kolajn. Njegov oče Helmut je bil namreč srebrn na superveleslalomu na igrah leta 1988 v Calgaryju. Matthias je v tej sezoni enkrat stopil na zmagovalni oder na preizkušnjah svetovnega pokala za drugo mesto v superveleslalomu v Lake Louise, v smukih pa doslej še ni bil boljši kot peti. Trenutno v skupnem seštevku najhitrejše discipline drži šele enajsto mesto, kar zgovorno pritrjuje, da je njegova olimpijska zmaga mala senzacija.

»Noro! Zmaga na olimpijskem smuku je največ, kar lahko dosežeš. Že na zadnjih tekmah sem se približal stopničkam in sem vedel, da so na dosegu. Na olimpijski progi je domala nemogoče odpeljati brez napak, so bile pa številke od 8 do 15 res verjetno v rahli prednosti, saj se je potem pokazalo sonce. Pred štartom sem se pogovarjal z Bodejem Millerjem, ki je bil zelo živčen. Ko se je uvrstil za menoj, sem vedel, da sem dobro nastopil,« se je v cilju smejalo Mayerju, ki je prvega zasledovalca Innerhoferja pustila za seboj za 166 centimetrov.

Mayer je Avstriji zagotovil prvo olimpijsko smukaško zlato po dvanajstletni suši, pred njim se je to nazadnje posrečilo Fritzu Stroblu v Salt Lake Cityju.

Od četverice Slovencev, ki je v tej sezoni nastopala na tekmah svetovnega pokala, je torej nastopil zgolj 22-letni član mariborskega Branika Klemen Kosi. To je bila zanj kajpak olimpijska premiera, doslej je zbral 20 nastopov v svetovnem pokalu, od tega sedem smukaških, le dvakrat pa se je veselil točk - na letošnji in lanski superkombinaciji v Wengnu za 14. in 22. mesto, še nekoliko uspešnejši je bil v tej disciplini na lanskem svetovnem prvenstvu v Schladmingu, ko je zasedel 12. mesto. Kosi na prvih dveh treningih v Sočiju ni blestel z dvakrat 39. mestom (3,98 in 4,56 sekunde zaostanka za vodilnim), včeraj pa se je nekoliko bolj izkazal s 15. časom (2,86), danes pa je na tekmi končal nekje vmes. Med ostalimi tremi Slovenci, ki imajo v olimpijski zimi že izkušnjo s preizkušenj najvišje ravni, sta Andrej Šporn in Martin Čater po odločitvi zveze ostala doma, medtem ko je bil Rok Perko predviden za tekmo, a je včeraj (podobno kot Francoz Bryce Roger) grdo padel na zadnjem treningu in jo skupil z zlomljenim nosom in poškodbami obraza, zato si je moral 28-letni Tržičan pod nosom obrisati za današnji nastop.

POTEK TEKME: senzacija Mayerja, Svindal in Miller brez stopničk

Prireditelji so se že ob prvi smučarski preizkušnji na teh igrah spopadli z uvodnimi težavami, vendar pa za četrturni zamik štarta moškega smuka ni bilo krivo vreme, ki ni bilo kritično, temveč težave z gondolami.

Da je res eden od favoritov za odličja, je dokazal Švicar Carlo Janka, sicer med najprepričljivejšimi na treningih, ki je izkoristil veliko hitrost v spodnjem delu in ciljno črto prečkal s skoraj dvesekundno zalogo pred obema Severnoameričanoma, ki sta nastopila pred njim. Vendar pa ni bil dolgo v vodstvu, še hitrejše smuči je na zahtevni olimpijski progi imel Matthias Mayer, ki je nadgradil predstave s treningov in prevzel vodstvo. Francoz Johan Clarey je bil prvi, ki ni videl cilja, a jo je odnesel brez prask.

Tik pred nastopom elitne sedmerice se je na progo pognal prvi favorit Bode Miller, ki je do tretjega merjenja vmesnega časa upravičil to vlogo, nato pa z nizko hitrostjo v spodnjem delu pustil pol sekunde in bil že ob prihodu v cilj šesti, kar ni bilo skladno z njegovimi predstavami na treningih, ko je bil vselej v ospredju. Pred nastopom najboljših je vodstvo še naprej držal Avstrijec Mayer.

Elitno sedmerico sta s ponesrečenima nastopoma načela Švicar Patrick Küng in Italijan Dominik Paris, ki nista premešala kart pri vrhu. Le malo bolje je šlo enemu glavnih kandidatov za zmago Akslu Lundu Svindalu, ki je največ izgubil v srednjem delu, ob prihodu v cilj pa je zmagovalni oder še držal za rep. Že tedaj je dišalo po tem, da jo bodo favoriti tokrat kaj slabo odnesli.

Favoriziranega Norvežana je s stopničk sklatil Italijan Christof Innerhofer, ki je imel zgoraj pol sekunde zaloge pred vodilnim Mayerjem, pri zadnjem vmesnem času pa je že zaostajal in v cilju za Avstrijcem zamudil pičlih šest stotink. Erik Guay in Klaus Kröll razmerij pri vrhu nista spremenila, po elitni sedmerici so mesta na zmagovalnem odru torej držali Mayer, Innerhofer in Norvežan Kjetil Jansrud. Edini, ki ni bil presenetljivo v tej druščini, ki jo je ločila zgolj desetinka, je bil drugouvrščeni Italijan.

V nadaljevanju do sprememb ri vrhu ni več prišlo. Niti branilec olimpijske smukaške lovorike izpred štirih let iz Vancouvra, Švicar Didier Defago, ni mogel več na stopničke. Naš predstavnik Klemen Kosi je nastopil skladno s pričakovanji in vpisal 24. čas, tik za rojakom z ruskim potnim listom Alekom Glebovom, le malo pred njiju pa se je zavihtel eden najizkušenejših na tekmi, favorizirani Avstrijec Klaus Kröll.

Naslednja moška smučarska preizkušnja v Sočiju bo petkova superkombinacija.

IZIDI OLIMPIJSKEGA MOŠKEGA SMUKA

1. Matthias Mayer (Avs) 2:06,23

2. Christof Innerhofer (Ita) 0,06

3. Kjetil Jansrud (Nor) 0,10

4. Aksel Lund Svindal (Nor) 0,29

5. Travis Ganong (ZDA) 0,41

6. Carlo Janka (Švi) 0,48

7. Peter Fill (Ita) 0,49

8. Bode Miller (ZDA) 0,52

9. Max Franz (Avs) 0,80

10. Erik Guay (Kan) 0,81

24. Klemen Kosi (Slo) 2,75