Papachristoujeva ostala brez OI zaradi rasističnih čivkov

Grška atletinja Paraskevi Papachristou je z rasistično obarvanimi komentarji dvignila precej prahu in ostala brez OI.

Objavljeno
25. julij 2012 19.24
ATHLETICS-GREECE-OLY-2012-REMOVED-TRIPLEJUMP
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

London - Grški olimpijski komite ne pozna šale, vsaj kar se tiče rasizma. Grška atletinja Paraskevi Papachristou je namreč na socialnem omrežju Twitter objavila rasistično obarvan komentar na račun afriških prisljencev in si prislužila ostro sankcijo, saj je ostala brez olimpijskega nastopa.

»Ker je v Grčiji toliko Afričanov...bodo vsaj komarji z zahodnega Nila jedli domačo hrano,« se je glasil čivk postavne 23-letna atletinje. Ni minilo dolgo, ko se je oglasil tudi Grški olimpijske komite in sporočil, da so Papachristoujevo črtali s seznama potnikov na OI v London.

»Ni pokazala spoštovanja do osnovnih olimpijskih načel, zato smo ji žal prepovedali odhod na OI. Naredila je napako in v življenju je pač potrebno plačati za svoje napake,« je bil oster prvi mož grške olimpijske odprave Isidoros Kouvelos. Za tovrsten ukrep se je javno zavzela tudi vladujoča koalicija, saj je Papachristouva simpatizerka skrajne desničarske stranke Zlata zora.

Papachristouva se je sicer opravičila za svoj čivk in ga označila za »neprimernega in brez okusa«, vendar to ni zadoščalo, da bi grški funckionarji spremenili svojo odločitev. »Resnično mi je žal zaradi moje objave in negativnega odziva, ki sem ga dobila. Nisem želela užaliti nikogar oziroma kršiti človeke pravice. Moje sanje so povezane z nastopom na olimpijskih igrah, seveda ne bi mogla nastopiti, v kolikor ne spoštujem olimpijskih načel,« je skesano zapisala grška atletinja.