Žan Košir v dramatičnem boju za las izgubil zlato kolajno

Nov fantastičen uspeh na OI v Sočiju: Žan Košir je bronu v veleslalomu dodal še srebro v slalomu. Zlat znova Vic Wild.

Objavljeno
21. februar 2014 21.27
Posodobljeno
22. februar 2014 05.00
OLYMPICS-SNOWBOARDING
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Soči - Po bronasti kolajni v paralelnem veleslalomu je Žan Košir osvojil še eno odličje! Tokrat je bil v paralelnem slalomu zelo blizu zlata, a za 11 stotink sekunde mu ga je v dramatičnem finalnem obračunu izmaknil Rus Vic Wild. S srebrno kolajno je tako zaokrožil fantastične nastope v tej sezoni, ki jo je končal na tretjem mestu v skupni razvrstitvi.

Sloveniji je Košir priboril že osmo kolajno na teh igrah. Čeprav je dejal, da bo zadovoljen le z zlatim odličjem, sta mu lahko dve kolajni v velik ponos in tolažba po izgubljenem kristalnem globusu. V Sočiju se je tako izenačil z dosežkom sicer dobrega prijatelja smučarskega skakalca Petra Prevca.

Slovenski junak je sicer pred tekmo samozavestno napovedal napad na zlato in tudi držal obljubo. Že v kvalifikacijah je bil drugi najhitrejši, prehitel ga je »divji« Wild, ki je bil neulovljiv že v veleslalomu. Košir je nato v osmini finala zanesljivo premagal olimpijskega prvaka iz Vancouvra Kanadčana J.J. Andersona, v četrtfinalu pa se je lahko oddolžil Švicarju Nevinu Galmariniju, ki ga je ugnal pred dnevi v veleslalomu.

V polfinalu se je nato znebil še enega tekmeca Italijana Aarona Marcha in vstopil v veliki finale, v boj za zlato kolajno. Tam se mu je uresničila želja, da se sreča z Wildom, a slednji je bil na krilih ruskih navijačev premočan. Koširja je v zadnjem delu ustavila manjša napaka, a boril se je do konca in na koncu le za las zaostal za prvim mestom, ki ga je neuspešno lovil vso sezono.

»Želel sem si boja z  njim, a sem mislil, da mu bom lažje sledil. Hitro je začel, nisem mogel držati take linije, saj sem vedel, da lahko naredim napako, zato je Vic zasluženo zmagal. Sem pa stopil še eno stopničko višje v svoji karieri, na naslednjih OI bom očitno lahko še višje. Res nisem uspel zmagati, čeprav sem si to želel celo sezono. A vseeno sem zadovoljen, zaenkrat sta ti dve kolajni zame zlati, mislim, da sem jih osvojil zasluženo,« je 29-lestni deskar povedal po uspehu.

Bronaste kolajne se je veselil Avstrijec Benjamin Karl, srebrni iz Vancouvra, ki je v malem finalu premagal Italijana Marcha.

Marguč izpadel v osmini finala

V izločilnih bojih je nastopil Tudi Rok Marguč, ki je napredoval z 12. časom kvalifikacij. Aktualni svetovni prvak sicer na prvi progi kvalifikacij ni navdušil, a v drugo še nekaj dodal ter se zanesljivo uvrstil naprej. Laščan je nato nastope končal že v osmini finala, kjer je moral priznati premoč Nemcu Patricku Busslerju in se uvrstil na končno 12. mesto.

Razočaran je tokrat ostal Rok Flander, šesti na veleslalomski tekmi. Po nastopu na modri progi mu je sicer kazalo dobro, a je nato na rdeči naredil napako in obstal na 22. mestu. Brezkompromisno je napadel tudi Izidor Šušteršič, a po napaki odstopil že na prvi progi, brez finala je ostala tudi Gloria Kotnik, ki po zastrupitvi s hrano ni našla dovolj moči za napredovanje in končala kot 23.

POTEK TEKME:

Kvalifikacije:

Tekmovalce so v kvalifikacijah pričakale nekoliko bolj prijazne razmere kot v veleslalomu, ko je bila snežna podlaga povsem ledena in tudi poskrbela za nekaj presenetljivih izpadov. Na veliko manj selektivni progi so bila dekleta zelo izenačena, razlike so bile zelo majhne. Že v prvem delu kvalifikacij je najhitrejša Avstrijka Marion Kreiner in v drugo vodstvo tudi zadržala. Druga je bila Čehinja Ester Ledecka, tretja pa olimpijska prvakinja v veleslalomu Švicarka Patrizia Kummer.

Spodbudno je svoj nastop začela tudi Gloria Kotnik. Z dobrim ritmom je bila na dobri poti proti finalu, toda majhne razlike so jo na prvi prog izpahnile šele na 24. mesto, je pa za vodilno zaostajala komaj 1,73 s, kar bi lahko v drugo še nadoknadila. A to ji ni uspelo, pridobila je le mesto in tako še drugič na OI ostala brez finala.

V moški konkurenci je znova navdušil Rus Vic Wild, ki je prikazal zares idealno predstavo. A tudi najboljši slovenski deskar Žan Košir je nastopil v svojem slogu. Začel je izjemno hitro, povsem brez taktiziranja in z zelo neposredno linijo. V spodnjem delu je bil sicer nekoliko bolj previden, a vseeno dosegel izjemen čas - 28,74 in bil drugi najhitrejši. Drugo mesto je potrdil tudi z drugim nastopom in znova zaostal le za Wildom.

»Mislim, da sta mi kvalifikacijska nastopa kar dobro uspela. Imel sem še nekaj rezerve, nisem upal tvegati vsega. Čas je dober, ni sicer najboljši, imam pa odlično izhodišče za naprej,« je po kvalifikacijah povedal Košir in tudi predvidel veliko bolj napet razplet. Dobre razmere so namreč vsem omogočale dobre nastope.

Nekoliko bolj zadržano je v prvo nastopil Rok Marguč in bil po prvem delu 17. Majhne razlike namreč tokrat niso omogočale enostavnega preboja v prvo šestnajsterico. A je aktualni svetovni prvakv drugo vtis popravil in se kot 12. vendarle uvrstil v izločilne boje.

Rok Flander je najprej nastopil na počasnejši modri progi, njegov čas (6. na modri progi) in 13. mesto sta pomenila dober obet za drugi del kvalifikacij. A tega ni izkoristil. V zgornjem delu je naredil napako in slabo nadaljeval ter obstal šele na 22. mestu.

Brezkompromisno je napadel Izidor Šušeršič, bil na dobri poti v finale, a nekaj vrat pred ciljem je naredil napako in odstopil.

Osmina finala:

Rok Marguč je zelo odločno začel izločilne boje na modri progi, bil natančen in si priboril lepo prednost pred Nemcem Patrickom Busslerjem.  Toda slovenski tekmovalec je nato na ciljni strmini naredil manjšo napako, to pa ga je takoj stalo vodstva, Bussler ga je prehitel za 12 stotink sekunde. Laščan je v drugo storil vse, da bi izničil zaostanek, dobro napadal, a nato v enem od zavojev v srednjem delu proge ni zdržal ekstremnega nagiba in padel, uvrstitev v četrtfinale pa je tako šla po zlu.

Žan Košir je v zadnjem paru osmine finala z z olimpijskim prvakom iz Vancouvra, Kanadčanom J.J. Andersonom na rdeči progi stopnjeval hitrost, pustil Andersona za seboj, nato pa bolj previdno nadaljeval v spodnjem delu, na katerem so se že pojavile luknje. Na plin je spet stopil nekaj vratic pred ciljem in si priboril 32 stotink prednosti za drugi nastop. Prednost je v drugo brez težav zadržal in Kanadčana premagal za skupno 44 stotink.

Tako je že napredoval v četrtfinale, kjer pa ga čaka obračun s Švicarjem Nevinom Galmarinijem. To je bila ponovitev polfinala v paralelnem veleslalomu, ki ga je Košir izgubil, dobitniku srebrne kolajne pa se je lahko danes oddolžil za poraz. Drugi četrtfinalni pari: Wild - Fischnaller, Bussler - Karl, Mathies - March.

V ženski konkurenci so v osmini finala izpadle že vse tri dobitnice kolajn v veleslalomu: Patrizia Kummer, Tomoka Takeuči in Alena Zavarzina. Četrtfinalni pari: Kreiner - Boccacini, Dujmovits - Zogg, Kober - Meschik, Kartsens - Ledecka.

Četrtfinale:

Slovenski as je s prvim delom četrtfinala opravil z odliko. Galmarini je imel na rdeči progi, kjer se je že kazalo več lukenj, veliko težav, Žan Košir je to izkoristil in stopil na plin. Švicar je nato v spodnjem delu zapeljal s proge in tekmecu podaril maksimalno prednost (1,12 s) za drugi nastop. Te Tržičan ni kar tako zapravil, odlično je štartal in si ustvaril veliko prednost. Švicar se seveda nikakor ni predal in mu tesno sledil do cilja, a Košir je s prednostjo štirih desetink napredoval v polfinale in se že približal novi kolajni.

Novi zlati kolajni naproti je drvel tudi Wild in znova navduševal množico v cilju. Uspevali so mu zares sijajni nastopi brez napak, tekmecem ni dal prav nobene možnosti za zmago. Njegov nasprotnik v polfinalu je po zelo izenačenem boju z Busslerjem postal Karl.

Polfinalna para v ženski konkurenci sta bila precej presenetljiva: Boccacini - Dujmovits, Kober - Karstens.

Polfinale:

Žan Košir se je med najboljšo četverico pomeril z Italijanom Aaronom Marchem, ki je pred tem ugnal skupnega zmagovalca svetovnega pokala Avstrijca Lukasa Mathiesa. Na modri progi je znova začel odlično in čeprav se mu je pred spodnjim delom primerila manjša napaka, je v zadnjih zavojih pred ciljem močno pritisnil na plin in si zagotovil sedem desetink prednosti. Tudi na rdeči progi je prednost zadržal, četudi ga je Italijan z veliko hitrostjo že ulovil. A je delal preveč napak in naposled celo zapeljal s proge, Koširju pa pustil prosto pot v finale.

Tam seje srečal z Wildom, ki je sicer v prvem polfinalnem nastopu naredil prvo napako na tekmi in Karlu omogočil dobro izgodišče za drugi polfinalni nastop. A je v drugo izničil maksimalni pribitek in Avstrijca ugnal za pičle štiri stotinke sekunde.

Finale v ženski konkurenci: Julia Dujmovits - Anke Karstens.

Finale:

Obračun med Koširjem in Wildom, ki si ga je Tržičan zaželel že pred tekmo, je bil izjemno napet. Wild je začel v svojem slogu - divje, a Košir mu ni dal večje prednosti. Pred ciljnim delom se mu je primerila napaka, a se je dobro izvlekel in do cilja nadoknadil domala vse izgubljeno. Rusu je pustil le 12 stotink zaloge. Tako se je tudi v drugo napovedoval izjemno napet boj vse do zadnjih centimetrov. Košir je kljub zaostanku odlično štartal, bil ves čas izenačen z Wildom, a ga je nato v spodnjem delu ustavila manjša napaka. Čeprav se ni vdal in iz sebe iztisnil zadnje atome moči, se mu je srebro izmuznilo le 11 stotink sekunde.

Avstrijec Benjamin Karl je osvojil bron, potem ko je Italijan Aaron March že v zgornjem delu odstopil, in si po srebru v Vancouvru zagotovil drugo olimpijsko kolajno.

Avstrijka Julia Dujmovits si je v tesnem obračunu z Nemko Anke Karstens priborila zlato kolajno, bron je osvojila Nemka Amelie Kober, ki je ugnala Italijanko Corinno Boccacini.

 

Kvalifikacije, moški:

1. Vic Wild (Rus) 57,96

2. Žan Košir (Slo) 58,92

3. Lukas Mathies (Avs) 58,93

4. Benjamin Karl (Avs) 58,95

5. Patrick Bussler (Nem) 59,01,

6. Simon Schoch (Švi) 59,08

7. Nevin Galmarini (Švi) 59,13,

8. Kaspar Flütsch (Švi) 59,38,

9. Roland Fischnaller (Ita) 59,43,

10. Sylvain Dufour (Fra) 59,43,

11. Aaron March (Ita) 59,44,

12. Rok Marguč (Slo) 59,52,

13. Andreas Prommegger (Avs) 59,58,

14. Stefan Baumeister (Nem) 59,72

15. Jasey Jay Anderson (Kan) 59,77,

16. Michael Lambert (Kan) 59,80,

22. Rok Flander (Slo) 1:00,30,

odstop: izidor Šušteršič (Slo).

Kvalifikacije, ženske:

1. Marion Kreiner (Avs) 1:03,58,

2. Ester Ledecka (Češ) 1:03,74,

3. Patrizia Kummer (Švi) 1:03,82,

4. Julie Zogg (Švi) 1:03,92,

5. Julia Dujmovits (Avs) 1:04,33,

6. Isabella Laböck (Nem) 1:04,44,

7. Selina Jörg (Nem) 1:04,47,

8. Corinna Boccacini (Ita) 1:04,96,

9. Claudia Riegler (Avs) 1:05,14,

10. Anke Karstens (Nem) 1:015,14,

11. Ina Meschik (Avs) 1:05,15,

12. Alena Zavarzina (Rus) 1:05,32,

13. Tomoka Takeuči (Jap) 1:05,41,

14. Amelie Kober (Nem) 1:05,46,

15. Natalija Soboljeva (Rus) 1:05,48,

16. Jekaterina Tudegeševa (Rus) 1:05,54,

23. Gloria Kotnik (Slo) 1:05,94.