Plušenko zagotovil Rusiji prvo zlato

Novost na OI - ekipna tekma umetnostnega drsanja je Rusiji prinesla prvo zlato kolajno.

Objavljeno
09. februar 2014 18.08
Posodobljeno
09. februar 2014 18.08
OLYMPICS-FIGURESKATING/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Potem ko gostiteljica OI prvi tekmovalni dan ni dočakala nobene kolajne, je danes sledil komplet odličij. Po bronu v hitrostnem drsanju in srebru v biatlonu je le prišlo tudi zlato. Osvojili so ga umetnostni drsalci na ekipni tekmi.

Ekipna preizkušnja v umetnostnem drsanju je novost v tekmovalnem programu olimpijskih iger. Na sporedu je bilo osem tekem - kratki in prosti program za moške, ženske ter plesne in športne pare. Rusija si je premierni naslov zagotovila še pred zadnjo preizkušnjo - prostim programom za plesne pare. Srebro so osvojili Kanadčani, bron pa Američani

Rusija je na čelu z izkušenim Jevgenijem Plušenkom in mladostno, 15-letno Julijo Lipnickajo tako osvojila prvo zlato odličje na domačem terenu. Plušenko je potrdil, da bo nastopil tudi v posamični konkurenci. »To je bilo zgolj za ogrevanje, želim si še več odličij. Veselim se, da bom nastopil proti mlajšim tekmovalcem,« je dejal in zanikal namigovanja medijev, češ, da bo drsalke po ekipni preizkušnji postavil v kot.

Putinove pohvale in opozorila

Tekmovanje si je ogledal tudi ruski predsednik Vladimir Putin in videl četrto olimpijsko kolajno Plušenka. Pred tem je ruski zvezdnik osvojil zlato 2006 in srebro 2002 ter 2010. Plušenko se je s tem pridružil Švedu Gillisu Grafstroemu, ki je doslej kot edini umetnosti drsalec osvojil štiri olimpijske kolajne. Njemu je to uspelo med letoma 1920 in 1932.

Na drugi strani je rosno mlada Lipnicka prav tako izdatno Rusiji pomagala do zlata. »Bila sem malce živčna po nastopu Jevgenija, toda ekipe nisem želela pustiti na cedilu. Bil je zelo vesel po mojem nastopu in me poljubil ter čestital,« je povedala Lipnicka.

Tekmovalka v plesnih parih Jekaterina Bobrova pa je razkrila, kaj jim je po uspehu dejal Putin: »Dejal je, da smo zelo dobro nastopili, a naj se nikar preveč ne sprostimo, saj nas čakajo še posamična tekmovanja.«

Ekipno:

1. Rusija 75 (37/38)

2. Kanada 65 (32/33)

3. ZDA 60 (27/33)

4. Italija 52 (23/29)

5. Japonska 51 (24/27)

6. Francija 22

7. Kitajska 20

8. Nemčija 17

9. Ukrajina 10

10. Velika Britanija 8